GUBITAK JEFTINOG ENERGENTA

'Zagreb se trebao javiti na natječaj za koncesiju, a postoji bojazan da se nekom pogodovalo'

26.02.2018 u 16:59

Bionic
Reading

Grad Zagreb propustio je priliku natjecati se za koncesiju za Geotermalno polje Zagreb i samim tim osigurati jeftiniju cijenu energije za Sportski park Mladost. Dio gradskih zastupnika smatra da uopće nije jasno zašto je propuštena ta prilika i zbog čega danas Grad naručuje puno više geotermalne vode nego unatrag nekoliko godina

Prošlog tjedna, podsjetimo, objavili smo priču o tome kako je Grad Zagreb u proljeće prošle godine potpisao jednogodišnji ugovor vrijedan 2,16 milijuna kuna za nabavu geotermalne vode za SRC Mladost, iako je prvotno procijenio da će posao vrijediti 1,6 milijuna kuna. Iz Grada su ustvrdili da nije došlo do povećanja cijene kubika, već samo do povećanja količine koju su odlučili nabaviti.

Zašto su odlučili nabaviti 100.000 kubnih metara više nego u 2016. godine, odnosno 60-70 tisuća kubnih metara više nego u godinama prije ili čak 120.000 kubnih metara više nego što je to bio slučaj u 2009. godini, u Gradu su naveli kako je to stvar procjene.

S ovom pričom javnost vjerojatno ne bi bila ni upoznata da Grad Zagreb na prijedlog Ine nije odlučio ugasiti zajedničku tvrtku Terme Zagreb, koja je do jeseni 2015. godine imala pravo na GTP Zagreb te s njega eksploatirati geotermalnu vodu.  

Poslije Termi Zagreb, dakle od jeseni 2016. godine, nakon javnog natječaja, na koji se jedina javila, mogućnost za dodatno istraživanje geotermalne vode na eksploatacijskom polju radi davanja koncesije za eksploataciju geotermalne vode ima tvrtka GPC Instrumentation process (GPC IP).

Oni su pak kao podizvođača angažirali Element Energetiku, tvrtku braće Vuk, koja je s Gradom i sklopila posao za Mladost.

Ferdelji: Gradska je uprava napravila dvije pogreške

Vladimir Ferdelji, nezavisni zastupnik, čija su pitanja Mirki Jozić, gradskoj pročelnici za gospodarstvo, otvorila brojna pitanja oko nabave vode za SRC Mladost, smatra da je gradska uprava napravila dvije pogreške. Prvu kad se Grad samostalno ili preko Termi Zagreb nije javio na natječaj za koncesiju i drugu kada je odlučio ugasiti Terme Zagreb.

'Nekome tko se ponaša manirom dobrog gospodara ovo se ne smije dogoditi. Dosta je teško utvrditi je li greška koja je napravljena slučajna ili namjerna. Odluka o ukidanju Termi Zagreb je pogrešna i obrazloženja koja smo dobili izuzetno su labava. Objašnjenje prema kojem nemamo kadar koji bi se brinuo o tome da se crpi voda je smiješno. To nema nikakve veze s koncesioniranjem. Grad se trebao potruditi otkupiti bušotine od Ine i onda naći partnera koji bi se brinuo o njima. Danas bismo, da je to napravljeno, imali koncesiju i plaćali bismo one koji se brinu o tome, a u konačnici bismo imali jeftiniju energiju.

Ovako će se Grad naći u situaciji da će imati koncesionara koji će u budućnosti moći diktirati cijenu jer oni su jedini od kojih će se voda moći kupovati', smatra Ferdelji.

Tomislav Stojak (HNS) napominje da mu uopće nije jasno zašto je najednom potrebna tolika količina vode kad su brojke iz prijašnjih godina bitno drugačije.   

'Iz obrazloženja nadležnih nije jasno na temelju čega su se tako puno povećale količine. Ako se procjena pokaže netočnom, tko će odgovarati?', zapitao se Stojak.

Smatra da se Grad trebao javiti na natječaj, bilo samostalno, bilo preko tvrtke Terme Zagreb, i da će pogrešna odluka u budućnosti kao posljedicu imati poskupljenje cijene kubika vode.

Švaljek: Bilo bi logično da se Grad natjecao 

Nezavisna Sandra Švaljek, poput Stojaka i Ferdeljija, drži da je bilo logično, kad se već znalo da više ne postoji interes Ine i da će se ugasiti Terme Zagreb, da se Grad Zagreb natječe za koncesiju jer je i vlasnik zemljišta na kojem se nalaze bušotine.

'Osim toga, to bi bilo u skladu s planiranim projektom toplica na području Blata i s činjenicom da gradski bazen koristi toplu vodu iz geotermalnih izvora.

Nije jasno zašto je propuštena ta prilika i zašto je prepušteno nekom drugom da istraži i kasnije eksploatira izvor geotermalne vode. No postoji bojazan da se radi o izravnom pogodovanju na štetu gradskog proračuna i građana.

Očito će se trošak vode povećati i očito će ga građani platiti, a da ih se ni o čemu nije pitalo niti informiralo', kazala je Švaljek.

  • +4
SRC Mladost Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL