ZAGREBAČKA SKUPŠTINA

Likvidirane Terme Zagreb, no pitanje svih pitanja je - gdje je nestala Honda od 259 tisuća kuna?

01.02.2018 u 12:05

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba većinom glasova dala je suglasnost da se likvidira tvrtka Terme Zagreb. Riječ je, kao što smo već pisali, o tvrtki koju su 2008. osnovali Grad Zagreb i Ina

Prema ideji, na prostoru Blata trebalo je niknuti termalno kupalište, ali u devet godina postojanja potrošeno je pet milijuna kuna i projekt za koji je procijenjeno da vrijedi oko 50 milijuna eura nije realiziran.

Cijelu kronologiju slučaja Termi možete pročitati ovdje.

Iz Grada su najavili da unatoč gašenju tvrtke ne odustaju od gradnje termi.

Naime u ljeto 2016. godine tvrtka GPC Instrumentation Process, kao što je tportal već pisao, jedina je dostavila ponudu za dodatno istraživanje geotermalne vode na eksploatacijskom polju Geotermalno polje Zagreb radi davanja koncesije za eksploataciju.

U žustroj skupštinskoj raspravi moglo se čuti da su Terme Zagreb jedan od 'bezbrojnih Obrovaca', o kojem je odluku donijela antifašistička koalicija SDP-HNS, tražio se odgovor gdje su nestale pare, ali i gdje je nestala skupocjena Honda CR-V 2.0 koja je 2009. godine plaćena 259 tisuća kuna.

Terme je, podsjetimo, od 2009. do kraja 2012. godine vodila Saša Mesić, da bi je naslijedio Luka Pavleković.

Sandra Švaljek (NL i HSLS) istaknula je da je u Terme uloženo puno više od pet milijuna kuna jer se tako u proračunu iz 2015. godine vidi da se potrošilo dodatnih 2,5 milijuna kuna.

'Tada se Milan Bandić hvalio da će uskoro izaći s hodogramom projekta i partnerom s kojim će se to realizirati. Bilo je to uoči izbora. Sad se Terme gase, u deset godina nije se napravilo ništa, pojavljuje se neka fantomska firma i spominje se javno-privatno partnerstvo', kazala je Švaljek.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) naveo je da bi se točka dnevnog reda trebala zvati 'izmišljanje tople vode'.

'Deset godina ništa nije napravljeno. Dva milijuna kuna iz gradske blagajne iscurilo je na kadroviranje. Grad sada spominje javno-privatno partnerstvo (JPP), a znamo kako su Zagrepčani prošli u JPP-ovima kod pročistača za vodu i Arenu Zagreb. Je li ovo novi pročistač? Ne želim da se ulazi u takvo novo partnerstvo, a da to bude na štetu Zagrepčana. Svi koji su doveli do štete trebaju odgovarati. Želim znati pod kojim uvjetima bi se išlo na JPP. Želim sve te podatke', kazao je Tomašević.

Tomislav Stojak (HNS) podsjetio je da je Uprava Termi 2009. godine kupila vozilo za 260 tisuća kuna i upitao se gdje je ono danas jer ga nema u otpisu imovine.

'Po cijeni kao da je svemirska letjelica, a ne vozilo', kazao je Stojak.

  • +16
Skupština Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Da se novcem građana Zagreba financirala i kupovina skupocjenog vozila, podsjetio je i Andrija Mikulić (HDZ) zaključivši da je likvidacija Termi jedino što Skupštini preostaje jer ciljevi koji su bili postavljeni pred tvrtku nisu ostvareni.

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, kazala je da su sve potrebne radnje napravljene za likvidaciju i da je vozilo u međuvremenu prodano po tržišnoj cijeni.     

Nezavisni Vladimir Ferdelji podsjetio je da je Termama Zagreb u rujnu 2015. istjecala dozvola na istraživanje na Geotermalnom polju Zagreb, pa je upitao zašto nije zatražen zahtjev za produžetak ako je to strateški interes Grada. Međutim odgovora nije bilo osim toga da je Grad i dalje zainteresiran za terme.