GEOTERMALNI IZVORI

Zagreb i Ina gase Terme Zagreb, ali u priču ulazi novi igrač, otkrivamo tko

29.01.2018 u 18:02

Bionic
Reading

Grad Zagreb i Ina, kao što smo već pisali, odlučili su nakon osam godina ugasiti tvrtku Terme Zagreb, ali prema najavi gradonačelnika Milana Bandića, Grad nije odustao od projekta i u njega planira ući s novim koncesionarom

O kome je riječ, Bandić na današnjoj konferenciji nije otkrio, ali tportal doznaje da je koncesiju na eksploataciju dobio GPC Instrumentation Process.

Riječ je o tvrtki koju je osnovala istoimena francuska tvrtka zajedno s također francuskim Geofluidom te menadžer Geofluida Pierre Olivier Ungemach-Benedite i hrvatski poduzetnik Željko Jurilj. On je s bratom Draganom Juriljm svojedobno preko tvrtke GEOen od Ine i HEP-a preuzeo projekt gradnje geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni pokraj Bjelovara, čiji je početak rada bio prolongiran nekoliko puta, a posljednje najave govorile su da bi trebao početi ove godine.

GPC Instrumentation Process je, potvrđeno nam je u Ministarstvu gospodarstva, jedini dostavio ponudu na natječaju raspisanom u ljeto 2016. godine za dodatno istraživanje geotermalne vode na eksploatacijskom polju geotermalne vode Geotermalno polje Zagreb, procijenjenom na 60 milijuna kuna, radi davanja koncesije za eksploataciju geotermalne vode.

U Ministarstvu navode da GPC Instrumentation Process postaje obveznik plaćanja naknade za koncesiju tek sklapanjem ugovora o koncesiji, a Jurilj je za tportal kazao kako su dobili od Ministarstva odobrenje za istraživanje radi davanja koncesije, a koje se daje na tri godine. Tek nakon toga se sklapa Ugovor o koncesiji.

Hoće li na mjestu planiranih termi biti one ili nešto drugo, ističe kako nema saznanja o tome jer to mora definirati Grad.

'O tome što će biti tamo, odlučit će Grad. Zainteresirani smo za terme, ali Grad mora napraviti detaljni prostorni plan za to područje i definirati svoje uvjete kako bi se privatnici mogli javiti na natječaj za javno-privatno partnerstvo. Grad još nije raspisao natječaj, a mi razgovaramo s našim partnerima s Islanda, koji imaju iskustava s termalnim kupalištima. Oni su zainteresirani za tu priču jer smo mi koncesionari geotermalne vode, a jedno bez drugog ne ide', istaknuo je Jurilj.

Bude li sve prema planu, Jurilj očekuje da bi se već 2020. moglo nešto raditi.

 'Početkom 2019. godine završit ćemo, što se tiče eksploatacije, neke stvari, a pretpostavljam da bi Grad do tada i sa svoje strane mogao riješiti da bude poznato sve što bi se i u kojem obimu radilo', pojasnio je Jurilj.

Zagreb i Ina, podsjetimo, osnovali su Terme Zagreb 2008. godine, a tvrtku je do kraja 2012. vodila Saša Mesić, nakon čega je predsjednik uprave postao Luka Pavleković.

  • +11
Sveučilišna bolnica Blato Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

U devet godina potrošeno je pet milijuna kuna na plaće zaposlenika, kupovinu automobila, izradu elaborata, plana idejnog projekta, izradu kemijskih analiza vode, idejnog plana sadržaja kompleksa…

Rješenjem Ministarstva gospodarstva iz srpnja 2011. odobren je prijenos eksploatacijskog polja GTP-a Zagreb s Ine na Terme, koje su trebale ishoditi koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina do kraja 2012.

Međutim, to se nije dogodilo jer se ispostavilo da neke parcele koje je trebalo unijeti u vlasništvo nisu bile u vlasništvu Grada, vodili su se sudski sporovi, pa se nije mogla ni ishoditi koncesija, a nakon toga je pravo na eksploataciju po sili zakona prešlo na Republiku Hrvatsku.

Od 1. siječnja 2013. Terme više nisu imale zaposlenih, dotad ih je bilo četvero, a u prosincu 2013. godine Grad je iskazao interes za preuzimanje 50-postotnog udjela Ine, da bi u rujnu 2014. obje strane potpisale memorandum kako bi se to i realiziralo.

Međutim, prema tvrdnjama Grada, Ina nikad nije dostavila ponudu za prodaju svog udjela niti ponudu za prodaju bušotina na GTP-u Zagreb, već je u travnju 2016. dostavila obavijest da imovina vezana uz bušotine na GTP-u Zagreb nije više u njenom vlasništvu.

Polovicom lipnja 2015. osniva se GPC Instrumentation Process koji u nekoliko navrata tijekom srpnja šalje dopise u spomenuto ministarstvo, koje je tada vodio Ivan Vrdoljak, da bi u rujnu iz Uprave za energetiku istog ministarstva Gradu uputili dopis da je tvrtka Terme Zagreb izgubila pravo na eksploatacijsko polje GTP-a Zagreb.

U ljeto 2016. Ministarstvo gospodarstva raspisalo je koncesiju za GTP Zagreb, na koji se javila samo tvrtka GPC Instrumentation Process i dobila ju.