ebd-ov izbor

Za svakog ponešto: Ovo je 15 najljepših plaža u Europi

18.07.2023 u 21:00

Bionic
Reading

Organizacija European Best Destinations (EBD) sastavila je novi popis 15 najljepših plaža u Europi u 2023. Na popisu je za svakog ponešto, od onih manje poznatih i skrivenih, preko divljih, pa sve do izrazito popularnih plaža. Ovo je 15 plaža koje su dobile najviše glasova putnika iz 83 zemlje

Kako piše Forbes, na popisu 15 najljepših plaža u Europi prema EBD-u prednjači Španjolska sa svojim skrivenim draguljem Torrente de Pareis na otoku Mallorci. Slijede Bordeira na portugalskoj obali Algarve i još jedna plaža u Španjolskoj – Cantabria. Najviše svojih plaža na popisu najljepših ima Španjolska, njih pet, dok su na drugom mjestu po brojnosti one talijanske. Na popisu ima i divljih plaža, što ukazuje na to da je sve veći interes za manje razvikanim odredištima na kojima nema gužve.

1. Torrente de Pareis, Mallorca, Španjolska

Na mali otok Torrente de Pareis možete doći na dva načina. Jedan je za one avanturističkog duha, koji njeguju sportski način života – devet kilometara pješačenja na zahtjevnoj ruti moguće je samo za vrijeme suše, što može trajati i do šest sati. Srećom, postoji i jednosatni izlet brodom iz luke Söller.

Torrente de Pareis Izvor: Profimedia / Autor: huber-images.de / Huber Hans-Peter / Huber images / Profimedia

2. Plaža Bordeira, Aljezur, regija Algarve, Portugal

Ovo je mjesto za ljubitelje tišine, oceana i prirode. Tko se odluči za duge pješčane plaže Aljezura, može očekivati divlju prirodu, zaštićeni park prirode te lokalne proizvode poput čuvenog slatkog krumpira, kikirikija iz Rogila i meda.

Plaža Bordeira, Aljezur, regija Algarve, Portugal Izvor: Profimedia / Autor: Ian Canham / Alamy / Alamy / Profimedia

3. Plaža Amio, Pechon, Cantabria, Španjolska

Čista priroda, bujna paprat, nijedno veliko odmaralište u blizini, a nema ni bučnih kafića. To će vas dočekati odete li u Cantabriju. Plaža Amio prevlakom je povezana s otočićem, što je čini jedinstvenom. U Cantabriji vrijedi posjetiti i plažu Ballota, također jednu od najljepših u Španjolskoj.

4. Plaža La Pelosa, Stintino, Sardinija, Italija

Zbog mirnog tirkiznog mora smatra se najljepšom plažom na Sardiniji. La Pelosa su Karibi u Europi. Kako bi ovo mjesto ostalo raj na zemlji, mora se rezervirati posjet. Tek po primitku QR koda možete pristupiti plaži.

La Pelosa, Stintino Izvor: Profimedia / Autor: Neil Setchfield / Alamy / Alamy / Profimedia

5. As Catedrais, Galicija, Španjolska

Na ovoj plaži možete uživati samo kad je oseka. Raspored oseke možete provjeriti online kako biste bili sigurni da ćete stići malo prije njezina početka i uživati ​​u ovom iznimnom spektaklu. Kako bi se izbjegle gužve, ograničen je broj posjetitelja, no posjet plaži možete besplatno rezervirati. Tijekom svog posjeta svakako posjetite Ribadassella i Cudillero, uvrštene među najbolje skrivene dragulje u Španjolskoj.

As Catedrais, Galicija, Španjolska Izvor: Profimedia / Autor: laurent davoust / Panthermedia / Profimedia

6. Cala Granadella, Javea, Costa Blanca, Španjolska

Šljunčana je to plaža s tirkiznim morem u jednoj od najsunčanijih regija Europe. Na njoj se nalaze i dva restorana, a za ljubitelje nautičkih aktivnosti organiziraju se i vožnje kajakom.

Cala Granadella, Javea, Costa Blanca Izvor: Profimedia / Autor: NATUREWOLRD / Alamy / Alamy / Profimedia

7. Dolina leptira, Turska

Ova prelijepa plaža nalazi se u turskoj Dolini leptira, u koju insekti dolaze polagati svoja jaja. Stiješnjena između grebena planine Babadag, Dolina leptira savršeno je mjesto za treking s bujnom vegetacijom, prekrasnim pogledom i zalascima sunca te obiluje različitim vrstama leptira. Kako biste izbjegli gužve, preporučuje se posjetiti je ujutro ili navečer. Pritom budite oprezni jer je planinarska staza strma, a plaži nije lako pristupiti s brda. Za one koji nisu toliko vješti planinari, tu je vožnja brodom ili brodskim taksijem iz Ölüdeniza.

Dolina leptira, Turska Izvor: Profimedia / Autor: Ihsan Gercelman / Alamy / Alamy / Profimedia

8. Praia Nova, Porches, Lagoa

Smještena u podnožju crkve Senhora da Rocha na klifu u Algarveu, zaštićena plaža Praia Nova savršena je za opuštanje. Nalazi se u blizini još jedne od najljepših plaža u Europi - Cove Redonda. Obje se nalaze u Porchesu, malom i još uvijek nerazvikanom kutku raja.

9. Cala Moraig, Benitaxell, Costa Blanca, Španjolska

Da biste pristupili ovoj skrivenoj plaži, morate parkirati na brdu te se onda spustiti na nju. Šljunčana je i s tirkiznim morem. Iako zbog kamenčića možda nije prikladna za obitelji s malom djecom, idealna je za sve ljubitelje prirode.

Cala Moraig, Benitaxell, Costa Blanca, Španjolska Izvor: Profimedia / Autor: NATUREWOLRD / Alamy / Alamy / Profimedia

10. Cala Tonnarella dell'Uzzo, San Vito lo Capo, Sicilija

Skrivena plaža okružena prirodom ponosi se kristalno čistim morem, idealnim za ronjenje. Kao i do drugih skrivenih i divljih plaža, do Cale Tonnarelle dell'Uzzo teže je doći. Potrebno je 20 minuta hoda od parkirališta. I ponesite sa sobom hranu i vodu jer s obzirom na to da je dio prirodnog rezervata, nema restorana ni kafića.

11. Plaža Sykia, otok Milos, Grčka

Još jedna skrivena plaža, Sykia, nalazi se na mitskom otoku Milosu, u obliku potkove, koji pluta u Egejskom moru i na kojem je otkriven svjetski poznati kip Venere Miloske. Plaža se nalazi u srcu morske špilje i jedna je od najljepših u Grčkoj. Iz EBD-a savjetuju da se obvezno posjeti i obližnja plaža Sarakiniko i njezine poznate vulkanske stijene. Do Sykije ćete najlakše doći brodom.

Sykia, Milos, Grčka Izvor: Profimedia / Autor: Hercules Milas / Alamy / Profimedia

12. Plaža Kriaritsi, Sitonija, Halkidiki, Grčka

Plaža Kriaritsi, smještena na jugoistoku grčkog poluotoka Sitonije, smatra se jednom od najljepših u tom području zbog zlatnog pijeska i čistog plavog mora.

Kriaritsi se sastoji od glavne plaže i nekoliko manjih uvala odvojenih stijenama. U manjim uvalama obično uživaju nudisti, a treba imati na umu i to da Kriaritsi ima duboko more.

13. Monterosso al Mare, Ligurija, Italija

Monterosso al Mare jedno je od sela naselja Cinque Terre u Liguriji na sjeveru Italije. Kao i većina sela u okolici, ima veličanstvene kuće na obroncima litica te imanje prekriveno stablima limuna, vinogradima i maslinama. Kao najveće mjesto naselja Cinque Terre, Monterosso nudi velik broj smještaja, različitih aktivnosti i plaža.

Monterosso al Mare, Ligurija, Italija Izvor: Profimedia / Autor: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

14. Plaža Ostriconi, Sjeverna Korzika, Francuska

Dvadesetak kilometara od otoka Ile Rousse, plaža Ostriconi sa svojim finim bijelim pijeskom jedna je od najljepših na Sjevernoj Korzici, a osobito je popularna među obiteljima.

Plaža Ostriconi, Sjeverna Korzika, Francuska Izvor: Profimedia / Autor: Dirk Renckhoff / Alamy / Alamy / Profimedia

15. Spiaggia Rosa, Cala di Roto, otok Budelli, Sardinija, Italija

Ova plaža jedinstvena je po bijeloružičastom pijesku od drobljenih fosila i koralja. Spiaggia Rosa u Cali di Roto, jugoistočno od otoka Budelli na Sardiniji, jedna je od najljepših u Italiji i cijeloj Europi, iako nije baš pristupačna.

Pored pijeska, tu su prekrasan krajolik, tirkizno more i zaštićena priroda, no postoji kvaka. Jedina osoba koja smije kročiti na ovu plažu je lokalni 'Robinson Crusoe', a koji desetljećima živi na otoku. Zbog toga što su mnogi turisti krali ružičasti pijesak sad je zabranjeno šetati tom plažom ili plivati ​​u njezinim vodama.