objavio eurostat

Gotovo polovina Hrvata može samo sanjati o sedam dana mora

18.07.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Od stotinu Hrvata njih 42 prošle godine nisu imala dovoljno novca da bi otputovala na godišnji odmor, a po ovom kriteriju od Hrvatske su u EU bili gori samo Rumunjska, Bugarska i Grčka, piše u utorak Večernji list

Najnoviji podaci statističkog ureda Europske unije Eurostata pokazuju da tjedan dana putovanja na godišnji odmor nije moglo priuštiti 7,6 posto Luksemburžana i 10,2 posto Šveđana. Uz Luksemburg i Švedsku, najbolje stoje Finska, Nizozemska i Danska, u kojima si tjedan dana za godišnji ne može priuštiti 12 posto građana.

Na dnu ove ljestvice nalaze se Rumunji kojih čak 62,5 posto o odlasku sedam dana na godišnji odmor može samo sanjati. Uz Rumunjsku, najgore je u Bugarskoj i Grčkoj gdje putovanja ne može priuštiti 48,8, odnosno 43,8 posto građana.

Tjedan dana putovanja na godišnji ne može priuštiti 41 posto Mađara, 34,2 posto Talijana, 33,8 posto Slovaka, 27,6 posto Poljaka, 18 posto Čeha, 16,7 posto Slovenaca i 13,8 posto Austrijanaca.

  • +22
Turisti u Zadru i Makarskoj Izvor: Cropix / Autor: Zvonko Pavic

Prosjek EU je 28,5 posto.

Eurostat je ove podatke objavio na zahtjev ljevičarske frakcije u njemačkom Bundestagu. Prema vlastitim izjavama, 21,9 posto ljudi u Njemačkoj nije imalo dovoljno novca za jednotjedno putovanje na odmor u 2022. godini. Prema tim podacima, najčešće su pogođeni samohrani roditelji. U kategoriji “samac s uzdržavanom djecom” njih 42 posto u Njemačkoj ne može otići na godišnji odmor tjedan dana. Sve u svemu, češće su pogođena kućanstva s djecom (23,4 posto) nego kućanstva bez djece (20,7 posto). Pogođeni su i umirovljenici. Za njemački skup podataka intervjuirano je 40.000 ljudi.

Vođa ljevičara u Bundestagu Dietmar Bartsch nazvao je podatke za Njemačku "tužnim nalazom". "Svatko bi trebao imati priliku otići na godišnji odmor barem jedan tjedan godišnje. Za to su potrebne veće plaće, primjerene mirovine, dosljedna politika protiv inflacije i osnovni dječji sigurnosni sustav otporan na siromaštvo u Njemačkoj", rekao je, a prenio novinar Večernjeg lista Antonio Mandir.

  • +5
Građani i turisti u Zagrebu traže osvježenje od velikih vrućina Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic