POVIJESNI SUSRET

Vukovarci čekaju Tadića i ispriku

04.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Susret predsjednika Hrvatske i Srbije, Ive Josipovića i Borisa Tadića u Vukovaru, simbolu hrvatskog stradanja u Domovinskom ratu, ponovno će taj grad dovesti među udarne vijesti većine medija

Samo dva tjedna prije obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, odnosno 19. obljetnice slamanja otpora malobrojnih i slabo naoružanih, ali hrabrih i odvažnih vukovarskih branitelja, predsjednički će dvojac očito pokušati otvoriti novu stranicu u odnosima dviju država.

Doduše, Vukovarci jasno i nedvosmisleno žele čuti Tadićevu ispriku, ali i odgovore na nekoliko, za njih vrlo bitnih i bolnih pitanja, a prije svega – istinu o nestalima. Upravo je Zajednica povratnika Hrvatske sve te odgovore sažela u pet točaka: istina o nestalima, ratna šteta, granica na Dunavu, procesuiranje onih koji su rušili Vukovar i ubijali Vukovarce te jasno određivanje tko je u posljednjem ratu bio agresor, a tko žrtva.

Na neka od tih pitanja srbijanski predsjednik će i moći dati odgovor kad se, vrlo simbolično, u Vukovar doveze dunavskim trajektom i nakon kratkog susreta sa svojim kolegom Josipovićem u vukovarskoj gradskoj upravi zaputi na Ovčaru gdje će odati počast žrtvama jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu.

Nakon Ovčare, susrest će se, u nazočnosti predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor, s predstavnicima stradalničkih udruga koji će pred njega staviti niz otvorenih, a već spomenutih pitanja. Iako se najavljivalo, tom sastanku neće nazočiti vukovarski branitelji, jer je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara smatrala da se 'branitelji nemaju što sastajati s Tadićem, iako nemaju ništa protiv njegova dolaska', nego da on puno više ima reći stradalnicima, ponajviše obiteljima nestalih. Potom će se dvojica predsjednika i premijerka Kosor sastati i s predstavnicima srpske manjine te obiteljima nestalih Srba.

O tome u kakvom raspoloženju Vukovarci dočekuju srbijanskog i hrvatskog predsjednika u svom gradu, odnosno oprečnim stajalištima, najbolje pokazuju razmišljanja gradonačelnika Željka Sabe s jedne strane, odnosno HSP-ovca Petra Macuta s druge strane. Dok je za gradonačelnika riječ o povijesnom događaju, 'pravaši' smatraju da se radi o posjetu bez političke težine, jer Tadić u Vukovar dolazi – neslužbeno.

'Sva je prašina s 'Knjige zaborava Vukovara' skinuta, a Vukovar je ovih dana medijsko ime broj jedan ne samo u Hrvatskoj. Posjet predsjednika Tadića i njegov susret s Ivom Josipovićem prekretnica je za Vukovar. Onima koji traže svoje najmilije pružit će se prilika ukazati im na problem nestalih osoba, a gospodarstvenicima će biti posla jasna poruka da ulaganje kapitala u Vukovar neće više biti rizičan potez', ukazuje gradonačelnik Sabo.

Za dopredsjednika vukovarskih 'pravaša' Petra Macuta, Tadićev neslužbeni dolazak u Vukovar značit će da svaka njegova izjava ili gesta nije i službeni stav Beograda i Srbije'. 'Tadićev posjet dobio je toliku medijsku pažnju, a za hrvatsku vanjsku politiku ne znači ništa. Još jednom jasno želim ponoviti – Tadiću nije mjesto u Vukovaru', rekao je Macut. 'Pravaši' će uz cestu koja od Vodotornja vodi prema Ovčari prirediti 'doček' u kojem će mu, pomoću transparenata, poručiti što misle o njegovom dolasku i susretu s kolegom Josipovićem.

Iako je bilo podosta oprečnih stajališta, predsjednik Tadić će u pratnji kolege Josipovića posjetiti i Paulin Dvor, mjesto nedaleko od Osijeka, u kojem je ratne zime '91. ubijeno 18 srpskih civila i jedan seljanin mađarske nacionalnosti za koje su krivci pronađeni i osuđeni. Odavanjem počasti civilnim žrtvama rata u tom slavonskom selu bit će i završen Tadićev posjet istoku Hrvatske.
Na kraju, a ništa manje bitno, jest i podatak kako je, sudeći po broju policajaca i pripadnika sigurnosnih službi te mjerama koje se danima provode, vukovarski susret Josipovića i Tadića, iako neslužben, ocijenjen kao 'skup visokog rizika'. Više stotina policajaca, angažiranih na osiguranju, ispražnjena parkirališta u samom središtu grada večer uoči susreta, zabrana plovidbe Dunavom između devet i 11 sati u četvrtak te najavljene povremene blokade prometa kroz Vukovar najbolje ukazuju na značaj susreta dvaju predsjednika.