dodjela nobela

Vučić čestitao Handkeu, za Komšića je nagrada piscu nagrada genocidu

10.12.2019 u 20:18

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je, u povodu uručenja Nobelove nagrade za književnost, čestitao austrijskom književniku Peteru Handkeu i, oslovljavajući ga s "poštovani prijatelju", ocijenio da se "upisao u besmrtne" te dodao da ga Srbija slavi kao svog Nobelovca.

"Poštovani prijatelju, primite moje iskrene čestitke. Kao laureat Nobelove nagrade upisali ste se među besmrtne. Ova nagrada jest nagrada za Vaš izuzetan književni rad, za Vaše znanje i stvaralaštvo, ali isto tako i za neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se borite za svoje ideale vrhunskog intelektualca", istaknuo je Vučić u čestitki Handkeu, proslijeđenoj medijima.

Poručujući Handkeu da ga u Srbija smatraju "istinskim prijateljem", Vučić je ocijenio da se nagrada austrijskom književniku doživljava uz posebno štovanje.

"Bit ću slobodan kazati, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio netko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca", poručio je Vučić u čestitki Handkeu, nadajući se njegovom "skorom posjetu Srbiji".

Komšić: Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je nagrada genocidu

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u utorak se pridružio oštrim kritikama na račun Nobelova odbora zbog dodjele prestižne nagrade za književnost austrijskom spisatelju Peteru Handkeu kazavši kako je taj čin, uz ostalo, i pokazatelj mržnje prema žrtvama genocida.

  • +5
Handkeu uručen Nobel Izvor: EPA / Autor: Jonas Ekstromer / POOL

"Danas je nagrađen genocid. Oni koji su ga nagradili, trebali bi se toga duboko stidjeti. Od dobitnika nagrade i čovjeka koji veliča genocid, mržnja se mogla i očekivati, ali mržnja od strane onih koji su mu nagradu dali jest poražavajuća", kazao je Komšić komentirajući za agenciju Fena dodjelu nagrade Handkeu čije je javno djelovanje predmetom prijepora zbog njegove otvorene potpore velikosrpskoj politici i režimu Slobodana Miloševića.

Komšić je kazao kako dodijeliti nagradu takvoj osobi istodobno znači pokazati najgoru vrstu nepoštovanja prema onima koji su žrtve najstrašnijih ratnih zločina poput genocida čije počinjenje u Srebrenici Handke nikada nije priznao. "Ovo je čin mržnje prema žrtvama genocida. Pred čovječanstvom, pred nama svima, pred civilizacijom, ali u ovom slučaju i pred ljudima od knjige i riječi stoji zadatak da se izborimo s mržnjom prema žrtvama genocida u našoj državi", kazao je Komšić.