peter handke

Erdogan: Nobel rasistu koji niječe genocid u BiH i brani ratne zločince, nagrađivanje je kršenja ljudskih prava

10.12.2019 u 12:43

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je u utorak Nobelovu akademiju da nagrađuje kršenja ljudskih prava kada dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost Peteru Handkeu, poznatom po potpori velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića

Turska je objavila u ponedjeljak kao i Hrvatska, Albanija i Kosovo da će bojkotirati svečanost kako bi izrazila prosvjed protiv izbora Handkea.

"Uručivanje Nobelove nagrade rasistu koji niječe genocid u BiH i brani ratne zločince, upravo na dan ljudskih prava 10. prosinca, nema drugo značenje nego nagrađivanje kršenja ljudskih prava", rekao je Erdogan.

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji 90-ih godina, koji je umro u pritvoru u Haagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da veleposlanik u Švedskoj Siniša Grgić neće sudjelovati na dodjeli Nobelove nagrade austrijskom piscu zbog njegove potpore velikosrpskoj Miloševićevoj politici.

Sam Handke je u petak na konferenciji za medije u Stockholmu odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću.

Prosvjedi u Stockholmu

Prosvjedi protiv dodjele nagrade Handkeu planirani su za poslijepodne u Stockholmu.

Suorganizatorica Teufika Šabanovic, koja je izgubila oca u masakru u Srebrenici, rekla je za agenciju dpa da se nada da će na skupu biti najmanje 500 ljudi.

"Mislim da je važno ovo učiniti," rekla je. "Moramo se usprotiviti".

Handke "ponovno ispisuje povijest, on propituje genocid. On je dokazan," dodala je Šabanovic, koja je došla u Švedsku 1998.

Članice Majki Srebrenice također bi trebale sudjelovati na skupu. "Proveden je genocid," rekla je Kadira Hotić na novinskoj konferenciji u Stockholmu u ponedjeljak. "Nikakav brisač ne može obrisati istinu".

Svečanost uručenja nagrade Handkeu kao i poljskoj književnici Olgi Tokarczuk koja je dobila nagradu za 2018. počinje u 16,30 sati u Stockholmu.

Prije toga bit će uručena Nobelova nagrada za mir u Oslu etiopskom premijeru Abiju Ahmedu.