nakon turske, albanije i kosova

I Hrvatska se pridružuje bojkotu dodjele Nobelove nagrade Handkeu

09.12.2019 u 20:50

Bionic
Reading

Hrvatski veleposlanik u Švedskoj neće sudjelovati na dodjeli Nobelove nagrade za kniževnost, koja se u utorak održava u Stockholmu. Informaciju da se Hrvatska pridružuje bojkotu nagrade koja će biti dodjeljenja austrijskom piscu Peteru Handkeu objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na svom Twitteru

'MVEP je odlučio o nesudjelovanju Veleposlanika RH u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu zbog dodjele nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća', objavljeno je na Twitter profilu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ranije su odluku o bojkotu ceremonije objavili Albanija, Kosovo i Turska.

Izbor Austrijanca Handkea naišao je na kritike jer je podržavao Slobodana Miloševića te je bio na sprovodu tog predsjednika Srbije koji je preminuo 2006. u Haagu, tijekom suđenja za ratne zločine.

Handkeu će se formalno predati nagrada u visini 9 milijuna kruna (935.000 dolara) u utorak, prije održavanja tradicionalnog prijema kasnije tijekom dana.

Na svečanost i na prijem pozvani su svi veleposlanici u Švedskoj.

Dodjela nagrada za postignuća u znanosti, književnosti i pridonošenju mira pokrenuta je u skladu s voljom švedskog industrijalca i izumitelja dinamita Alfreda Nobela, a prva dodjela Nobelove nagrade održana je 1901. u Stockholmu.

  • +8
Peter Handke Izvor: EPA / Autor: JULIEN DE ROSA