neke države u bojkotu

Handkeu uručena Nobelova nagrada, dočekali ga prosvjedi

10.12.2019 u 19:48

Bionic
Reading

Prosvjednici su u utorak na hladnoći u Stockholmu prosvjedovali protiv dodjele Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu zbog njegove potpore Slobodanu Miloševiću.

Švedski kralj Gustav uručio je Nobelove nagrade Handkeu i laureatima iz kemije, medicine, fizike i ekonomije u utorak navečer na raskošnoj svečanosti u koncertnoj dvorani u Stockholmu.

Nobelova nagrada za mir ranije je u Oslu uručena je etiopskom premijeru Abiju Ahmedu.

Odluka Švedske akademije o dodjeli nagrade Handkeu kritizirana je jer je austrijski pisac govorio na sprovodu Miloševića 2006. nakon njegove smrti u pritvoru u Den Haagu gdje mu se sudilo zbog ratnih zločina.

I dok su uglednici pristizali na ceremoniju, deseci prosvjednika mahali su sloganima "Nema Nobela za lažne vijesti", referirajući se na Handkeove komentare kojima dovodi u pitanje masakr 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995.

"Problem s Handkeom je što odbija priznati genocid nad bošnjačkom populacijom 90-ih", rekao je Adnan Mahmutović, jedan od organizatora prosvjeda u Stockholmu.

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Albanija, Kosovo i Turska objavile su ranije da će bojkotirati svečanost.

"Danas je sramotan dan. Pokazuje da Europa ima amneziju i zaboravlja što nam se dogodilo na Kosovu, u BiH i Hrvatskoj", tvitao je kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli.

  • +5
Handkeu uručen Nobel Izvor: EPA / Autor: Jonas Ekstromer / POOL

Ranije je turski predsjednik Tayyip Erdogan optužio Švedsku akademiju da nagrađuje kršenja ljudskih prava dodjeljivanjem Nobelove nagrade za književnost Handkeu. 

Miloševiću se sudilo zbog zločina i etničkog čišćenja koje su počinile srpske snage u ratovima koji su vodili od raspada Jugoslavije 1990-ih. 

Handke je prošli petak odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću.

Autor je knjiga 'Golmanov strah od jedanaesterca' i 'Spori povratak kući'. Također je napisao scenarij za film 'Nebo nad Berlinom' iz 1987.