podignuti nasipi

Vrh vodenog vala u Petrinji očekuje se tijekom popodneva i noći, vodostaj će porasti još 30 centimetara

19.09.2022 u 15:54

Bionic
Reading

Vrh vodenog vala na području Petrinje očekuje se tijekom popodneva i noći, kada će vodostaj, kako se očekuje, porasti oko 30 centimetara, rekla je u ponedjeljak Tatjana Dovranić Kardaš iz Hrvatskih voda Sisačko-moslavačke županije

Hrvatske vode su s obzirom na najavljeni vodeni val koji stiže Kupom počele dizati nasipe na dionicama koje se obnavljaju nakon potresa u prosincu 2020.

U protekla tri dana izgrađeno je oko 600 metara privremenih nasipa od boks-barijera kako bi se zaštitila područja od mogućeg izlijevanja rijeka Kupe i Save, izvijestila je Dovranić Kardaš nakon obilaska kritičnih dijelova u Sisku i Petrinji gdje traju radovi na obnovi nasipa oštećenih u potresu.

Kako je rekla, "linija obrane pripremljena je prema prvoj prognozi vodostaja, koja je za Kupu Farkašić bila 890 centimetara", a prognoza za danas poslijepodne je oko 840 centimetara, može nešto malo više.

Dodala je da su radovi jučer završeni i da danas samo kontroliraju sustav, a trenutačne oborine neće utjecati na vodostaj na tom dijelu te sve ovisi o oborinama u gornjem slijevu Kupe. Napomenula je da je trenutačni vodostaj Kupe u Farkašiću oko 830 centimetara i raste po dva centimetra na sat, a očekuje se njegova stagnacija tijekom poslijepodneva i večeri.

Ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut rekao je kako su sagledali stanje i pripremljenost za prihvat vodenog vala koji dolazi rijekom Kupom iz smjera Karlovca. Dodao je da su obišli općinu Lekenik i mjesto Farkašić i upoznali se s pripremama.

  • +20
Izvanredno stanje zbog vodostaja Kupe Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

"Hrvatske vode su, kako su nas izvijestili, jučer završile s radovima i danas prate situaciju i sve bi trebalo ostati na razini aktivnosti Hrvatskih voda. U razgovoru s petrinjskom gradonačelnicom Komes, dožupanom Jurićem i predstavnicima vatrogastva rečeno nam je da su sve snage pripravne bude li trebalo djelovati ako se nešto zakomplicira", rekao je Trut.

Istaknuo je kako mu je drago što je sve pripremljeno kako bi vodeni val koji ne bi trebao biti na najvišoj razini, kao u Karlovcu, mogao mirno proći preko tog područja prema Savi. Dobro je što je rijeka Sava niska i može primiti rijeku Kupu, koja brzo ulazi i nema pritoka koji bi usložnjavali situaciju. Po prognozama bi kiša u popodnevnim satima trebala stati i ne bismo trebali imati većih problema, ocijenio je Trut.

Odgovarajući na upit o stanju u Lipiku, rekao je kako je ono kao sinoć te da nema veće opasnosti, osim da se ribnjak izlije u rijeku. Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes rekla je da su se pripremili za najekstremnije uvjete. "U suradnji smo s Hrvatskim vodama, one su napravile svoj dio posla. Čekamo taj vodeni val koji nailazi", dodala je Komes.