KATASTROFALNA POPLAVA

Izvanredne mjere uvedene u Lipiku; brojna naselja potpuno su odsječena: 'Nemojte tamo ni za živu glavu'

18.09.2022 u 19:54

Bionic
Reading

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u nedjelju navečer da su izvanredne mjere obrane od poplava uvedene zbog oštećenja nasipa u Lipiku i mogućnosti izlijevanja ribnjaka kod Marijinog sela u rijeku Ilovu. Kako je objavljeno na Twitteru, nema opasnosti od plavljenja naselja i infrastrukture

Vrhunac ovog vodenog vala iz Karlovca je krenuo prema Sisku i Petrinji. U mjestu Blatnica, desetak kilometara nizvodno od Karlovca nalazi se HRT-ova novinarka Zrinka Grancarić, koja je istaknula u središnjem Dnevniku HRT-a kako cesta nije prohodna. Sedam kilometara dalje je Koritinja, do tog mjesta ne može se uopće doći

'Rekli su nam vatrogasci ni za živu glavu nemojte uopće pokušavati', poručila je HRT-ova novinarka.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin naglasila je kako je u ovom trenutku desetak naselja na području grada Ozlja i Karlovca odsječeno. Prometnice su poplavljene i to tih mjesta se ne može doći.

Na obranu od poplava pripremaju se i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Dio nasipa oštećen je u potresu pa su na mjestima gdje se još sanira postavljene boks-barijere. Osim stanovnika uz rijeke, vremenskim neprilikama posebno su izloženi oni koji su u potresu na području Petrinje ostali bez doma.

>>> U Karlovačkoj županiji prošla opasnost od poplava, evo što je sve stradalo

'Stanovnici Petrinje strahuju od poplava, posebice oni koji stanuju u blizini gradskog kupališta kojem inače prijete poplave', javila je novinarka HRT-a Ruža Ištuk. Zaobalne vode, dodala je zadaju najveće glavobolje kada su veće kiše. Dobre vijesti stižu s terena - Kupa je usporila iz Karlovca prema Sisačko-moslavačkoj županiji.

'Vrhunac koji se očekivao večeras oko 20 sati doći će kasnije - noćas i tijekom sutrašnjeg dana', dodala je.

  • +17
Poplavljeni Brodarci Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

'Rijeka po satu raste brzinom 4-6 cm, a trenutni vodostaj je oko 790 cm. Prognoze su gore - vodostaj bi mogao biti viši od 820 cm. To sve ovisi o kiši koja danas ide na ruku cijeloj situaciji jer ne pada', rekla je.

Poplava prijeti pa je Mladen Celinić svoj čamac odlučio spasiti na vrijeme. Gospođa Katica veoma je zabrinuta jer jednu je poplavu već doživjela.

'Ne znam što će biti ako dođe do poplave, bit će strašno', rekla je Katica iz Petrinje za Dnevnik HRT-a. Na nasipima u Brestu i Krnjici koji se saniraju, postavljene su barijere. Pune se boksovi jer vrhunac vodenog vala očekuje se brzo.

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / Cropix

'Na nekoliko lokacija imamo nasipe koji nisu završeni, na desnom Petrinjskom nasipu na lokaciji kod mosta Brest i nizvodno na lokaciji Krnjica gdje smo postavili box barijere i djelomično napunili i ostavili, stvorili uvjete većeg vodenog vala da uvijek možemo dignuti na tim potezima', rekla je Tatjana Dovranić Kardaš iz Hrvatskih voda.

'Taj val se ipak pomalo razlijeva i ne dolazi u takvom intenzitetu kao što je u početnom periodu očekivano, vjerujemo da će sve proći u redu i mi smo napravili sve pripreme koje su potrebne za eventualne nepogode', rekao je Željko Tonković, v.d. načelnika Stožera civilne zaštite Petrinje.

Od svake jače kiše ne strahuju samo oni blizu Kupe i Petrinjčice nego i stanovnici kontejnerskog naselja. Aleksandra se borila s poplavom u svojoj kupaonici.

  • +9
Izlila se rijeka Kupa Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

'Neke rupice su bile, ali oni kažu to nije od toga, nego od prozora', rekla je Aleksandra koja živi u kontejnerskom naselju u Petrinji. I nije jedina.

'Prokisnulo je kroz lamperiju dolje, trenutno sam u 8. mjesecu trudnoće. Strah nas je svake veće kiše zbog toga što ne znamo gdje još može propustiti i u kakvom je stanju kontejner', rekla je Dajana koja živi u kontejnerskom naselju u Petrinji.

Sada se sve što je smočeno ima gdje i osušiti, a što će biti kada dođe zima?