1,14 milijardu kuna

Završene su prve zamjenske obiteljske kuće; u rujnu kreće preseljenje stradalih u potresu

09.09.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje priopćio je u petak da je do danas ugovorio ukupno 1,14 milijardu kuna vrijednosti radova i usluga na poslovima obnove i najavio da će tijekom rujna bit će dovršena izgradnja prvih zamjenskih obiteljskih kuća za stradale u potresu

Središnji državni ured do sada je obnovio 3372 kuća u nekonstrukcijskoj obnovi, a 954 kuće obnovljene su postupkom samoobnove, koju Ured prati kako bi vlasnicima omogućio isplatu sredstava predviđenih Zakonom o obnovi.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Uredu je dostavilo 806 odluka za konstrukcijsku obnovu, temeljem kojih projektanti izrađuju nalaze i projektnu dokumentaciju te će, temeljem izmjena Programa mjera koje je krajem srpnja usvojila Vlada, u rujnu početi ugovaranje radova.

Do danas su potpisani ugovori s vlasnicima za izgradnju 92 zamjenske obiteljske kuće, a trenutno su u tijeku građevinski radovi na izgradnji i pripremi izgradnje na 86 lokacija na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

"Tijekom rujna bit će dovršena izgradnja prvih zamjenskih obiteljskih kuća, a taj proces nastavit će se u sljedećim mjesecima kada će se u dvadesetak obiteljskih kuća do godišnjice potresa, useliti vlasnici – stradalnici '', kaže državni tajnik Središnjeg državnog ureda Gordan Hanžek.

Iz Ureda navode da je u tijeku izgradnja deset višestambenih zgrada - osam u Petrinji sa 128 stanova, četiri u Glini s 52 stana i dvije u Topuskom s 26 stanova. Pripremni radovi provode se za izgradnju dvije višestambene zgrade u Gvozdu s 26 stanova, a u tijeku su i javne nabave za još tri zgrade u Glini i jedne u Dvoru sa 76 stanova.

"Središnji državni ured je s današnjim danom ugovorio ukupno 1,14 milijardi kuna vrijednosti radova i usluga na poslovima obnove, gdje je uključen i Program organizirane obnove i samoobnove višestambenih zgrada u sve tri županije", navode iz Ureda.