nova cessna

Vrh Republike Srpske kupuje novi luksuzni avion jer je postojeći prizemljen zbog kvara

27.09.2019 u 21:53

Bionic
Reading

Republika Srpska kupuje novi avion za prijevoz VIP osoba Cessna Citation CJ4, vrijedan gotovo 11 milijuna dolara, koji bi trebao zamijeniti dosadašnji avion Cessna CJ1, za koji su dužnosnici tog entiteta kazali da se učestalo kvari iako je samo tijekom rujna letio u deset navrata

Bosanskohercegovački poslovni portal Capital prenio je u utorak kako je dobio potvrdu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da taj entitet nabavlja novi avion koji bi trebao biti isporučen do studenog. Kupnju novog poslovnog aviona potvrdila je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ali nije ulazila u detalje nabave.

Premijer Višković pojasnio je da je zrakoplov koji posjeduje tamošnja vlada prije mjesec dana prizemljen zbog učestalih kvarova na koje je upozorio proizvođač koji je poslao i nalog svim vlasnicima da ne koriste letjelice tog tipa dok se ne ustanovi gdje je kvar.

'Stigao je nalog da sve Cessne tog tipa budu prizemljene. Naš avion oko dva mjeseca nije letio pa smo u tom razdoblju koristili iznajmljeni avion, što je iziskivalo ogromne troškove za Republiku Srpsku. Budući da nismo znali kada ćemo ponovno dobiti dozvolu za korištenje postojećeg aviona, odlučili smo se za nabavu novog koji će biti financiran iz državnog proračuna', izjavio je Višković, dodajući kako će stari avion biti prodan na dražbi.

Portal Capital je pak provjerom ustanovio da je aktualna Cessna CJ1 registracijskih oznaka E7-SMS unazad tri tjedna letjela u deset navrata te da je posljednji registrirani let ovim avionom bio prošlog vikenda, kada je izaslanstvo Republike Srpske putovalo u Beograd na sastanak sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Cessna CJ4 Izvor: Društvene mreže / Autor: jetAVIVA

Capital je ovih dana ocijenio da se vlast u Banjoj Luci ne želi odreći luksuza i kupuje avion iako se Republika Srpska zadužuje na domaćoj i bečkoj burzi te kod banaka i moleći pomoć Srbije kako bi održala likvidnost.

Prema najavama, nova Cessna CJ4 stiže na banjalučki aerodrom u studenom te je za nju već pripremljen hangar. Riječ je o letjelici koja može prevesti do 10 putnika na dužim letovima, a iako pripada kategoriji lakih aviona, korisnici putuju u poprilično luksuznom okruženju.

U avionu se nalaze šest samostalnih sjedišta, medijski priključci, WiFi mogućnost povezivanja te sustav upravljanja kabinom. Uz to, tu su prostor za osvježavanje, stolovi koji se izvlače te prikladan prostor za prtljagu. Prema ocjenama stručnjaka, riječ je o najboljem avionu iz serije CJ koji ima maksimalni dolet od 4000 kilometara, što ga čini malim avionom najdužeg dometa.