JOSIPOVIĆEVA ŠTEDNJA

'Vojni zrakoplovi su skupa igračka'

28.05.2010 u 21:26

Bionic
Reading

Pozdravom hrvatskoj domovini te ocjenom vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, predsjednika Republike Ive Josipovića da je hrvatski obrambeni sustav ponos i sigurnost Hrvatske, završila je večeras u Karlovcu svečana smotra u povodu Dana OS RH i Dana Hrvatske kopnene vojske

Uz mnoštvo građana smotri je na karlovačkom gradskom stadionu 'Branko Čavlović Čavlek' nazočan bio hrvatski državni vrh te uglednici iz vojnoga i javnog života Hrvatske i svijeta. Predsjednik Josipovića istaknuo je kako uz snagu, sigurnosni sustav danas zbog budućih naraštaja mora znati odgovoriti suvremenim izazovima suradnje s drugima jer 'miroljubiva politika nema alternativu'.


Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u obraćanju okupljenima naglasila je ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i svih mladića koji su se na današnji dan prije 19 godina postrojili na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, što je bio začetak Zbora narodne garde (ZNG), ali i današnjih Oružanih snaga RH.

Čestitajući svim pripadnicima Hrvatske vojske njihov dan premijerka Kosor pozvala je na trajno zalaganje za vrijednosti slobode i mira. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsjetio je da su i prijatelji Hrvatske u svijetu u svibnju 1991. godine, nakon formiranja ZNG-a, govorili kako će nam trebati sedam do osam godina da ZNG izraste u snažnu vojsku. Ali, naglasio je Bebić, već tog ljeta uslijedile su oslobodilačke akcije koje su kasnije dovele i do oslobođenja Hrvatske. Dodao je kako Hrvatska vojska 'snagom viteštva obeshrabruje svakog tko bi htio napasti Hrvatsku'.

O preustroju Hrvatske vojske u modernu mirnodopsku oružanu snagu, članicu NATO saveza, govorili su i ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Josip Lucić.

Nakon impresivnog letačkog programa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) visoki državni uzvanici, zajedno s mnogobrojnim građanima, obišli su izložbu borbene i neborbene tehnike i opreme Oružanih snaga RH.

U izjavi novinarima nakon obilaska predsjednik Josipović kazao je kako je zadovoljan viđenim. O nabavci novih zrakoplova u vrijeme ekonomske krize kazao je kako su oni 'skupa igračka' i da treba postupiti racionalno, prilagoditi se okolnostima. 'Najbolje bi bilo kupiti nove zrakoplove, ali ako to nećemo moći naći ćemo rješenje u sklopu NATO saveza. U svakom slučaju hrvatsko će nebo biti sigurno', naglasio je predsjednik Josipović.