Imate Déjà vu?

Vladajuću koaliciju nije razbio ni krnjo s Pupovcem, ni 'za dom spremni', ni Martina Dalić. Hoće li Kuščević?

01.07.2019 u 18:30

Bionic
Reading

Teško je pobrojati koja je ovo kriza po redu u vladajućoj koaliciji. HNS je uputio ultimatum: Ili odlazi Kuščević ili mi. Pupovac pak stavlja diplomatski jezičac na vagi u korist HDZ-a. Dok čekamo da se premijer Plenković vrati iz Bruxellesa i donese odluku o sudbini ministra Kuščevića, za vas smo pobrojali sve krize u vladajućoj koaliciji

Stabilnost vladajuće većine opet je na kušnji. Ovog puta kamen spoticanja i glavni protagonist nekretninske afere ministar je uprave Lovro Kuščević.

Zanimljivo je da je upravo ovaj, inače razgovorljivi ministar tijekom ranijih kriza u vladajućoj koaliciji uvijek bio taj koji bi novinare i javnost uvjeravao kako nema brige za koaliciju te da je ona stabilna. Sve do sada, kada se vladajuća koalicija opet trese, ovog puta zbog njega samog.

Iskrilo je proteklih godina na relaciji SDSS-HDZ, pa HNS-HDZ, sukobljavala se stranka Milana Bandića s HNS-om i to nekoliko puta…

No koliko god fatalne izgledale te krize, vladajuća koalicija svaki bi se put izvukla iz kraha koji bi nam najvjerojatnije donio prijevremene parlamentarne izbore.

Aktualna kriza vladajuće većine odvija se zbog nekretninskih afera ministra uprave Lovre Kuščevića. HNS je krajem prošlog tjedna zaprijetio izlaskom iz koalicije ako Kuščević ostane u Vladi. U HDZ-u su to protumačili kao ultimatum, a Plenković je komentirao da ultimatume 'organski ne podnosi'.

  • +10
U Banskim dvorima počeo je sastanak vladajuće koalicije o tzv. aferi mailovi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Odlazak Kuščevića traži i koalicijski partner HSLS. No oni bi da iz koalicije ode i HNS. Šlag na tortu stavlja Milorad Pupovac pitijski komentirajući: 'HNS će odlučiti o tome hoće li ostati u Vladi. Je li to jedina stvar ili nije, ne mogu suditi, ne mogu govoriti u ime HNS-a, ali mogu samo govoriti da ovo pitanje i ovaj problem s ministrom Kuščevićem ne zavrjeđuje da se raspadne koalicija ili da bilo koji segment koalicije izađe iz nje.'

Sve oči sada su uprte u Plenkovića, a on u Bruxellesu na izvanrednom samitu bira vodstvo Europske unije.

Hoće li Kuščević dovesti do rekonstrukcije vladajuće koalicije? Teško.

  • +4
Kuća ministra Kuščevića Izvor: Screenshot / Autor: Katastar.hr

Primjera je više nego dovoljno.

Dosadašnje krize u koaliciji mogu se svesti u tri kategorije: SDSS i nacionalno-ideološka pitanja, HNS i njegovo nezadovoljstvo uglavnom oko provedbe famozne Škole za život, a tu je i Bandić, koji je također postavljao uvjete, a koji nije formalni član koalicije, no njegovi zastupnici u Saboru održavaju većinu.

Koalicija na kušnji zbog ploče u Jasenovcu i krnje s Pupovčevim likom

U ljeto 2017. politička klima u vladajućoj koaliciji dovedena je do usijanja zbog ploče poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu. Natpis na grbu HOS-a, 'Za dom spremni', smetao je i SDSS-u i HNS-u.

'Ako se ova koalicija želi održati u stabilnosti, nekontaminirana problemom, ploča se mora ukloniti', poručio je tada Milorad Pupovac. Plenković je dugo tražio rješenje za ovaj problem. Nakon mjeseci otezanja ploča je premještena na drugo mjesto, a kasnije je tzv. povjerenstvo za prošlost donijelo svoj pravorijek o ovom diskutabilnom pozdravu.

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Najdugotrajnija kriza vladajućih odigrala se u ožujku ove godine. Početkom mjeseca na jednom je karnevalu spaljen krnjo u liku Milorada Pupovca. On je negirao da je to bio konkretan razlog za bojkot vladajuće koalicije, naglasivši da je općenito negativna klima u društvu što se tiče srpske nacionalne manjine.

Krnjo je očito Pupovcu bila kap koja je prelila čašu i tijekom cijelog ožujka koalicija je visjela o niti. Sastančilo se u Banskim dvorima, da bi krajem mjeseca Pupovac ipak prevagnuo – ostaje u koaliciji. Valu nezadovoljstva pridružio se tog ožujka i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekavši kako napušta koaliciju ako Vlada podrži prijedlog međimurskog župana Matije Posavca o dodjeli bonova Romima umjesto minimalne socijalne naknade.

Déjà vu: Dalić-Kuščević

Koalicija se tresla i u svibnju 2018., kada su u medije pušteni mailovi koje je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić razmjenjivala s tzv. grupom Borg na temu lex Agrokora.

I tada su, kao i sada, tijekom aktualne krize zbog Kuščevića, tvrdili da Dalić mora otići, a zanimljivo je to da je Pupovac tada dao gotovo identičnu izjavu kao i jučer vezanu uz Kuščevića. 'Sasvim je jasno to da vladajuća koalicija ne može i ne treba nositi terete nečega što nisu niti trebaju biti njeni tereti', kazao je Pupovac o Dalić.

HNS-ove bitke oko reforme obrazovanja

HNS je pak od 2017., kada je ušao u Vladu umjesto Mosta, u fokus svog djelovanja stavio provedbu reforme školstva. Upravo je zbog toga nekoliko puta ova stranka prijetila izlaskom iz Vlade i sukobljavala se s koalicijskim partnerima. Tako su u travnju 2018. prijetili izlaskom iz Vlade ako Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja i protivnik Škole za život, postane šef Ekspertne radne skupine. Ovaj kandidat HDZ-a na kraju nije prihvatio tu ponudu, čime je HNS postigao ono što je želio.

  • +17
Blaženka Divjak na otvorenju Info centra kurikularne reforme Škola za život Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Pucalo je oko obrazovanja i krajem 2018. HNS je prijetio izlaskom iz vladajuće koalicije jer je Plenković odugovlačio sa stavljanjem Zakona o udžbenicima na dnevni red Vlade, čime je, smatrali su HNS-ovci, ugrozio provedbu obrazovne reforme.

Bandićev napad na Divjak i Štromara

Zbog udžbenika je iskrilo i između HNS-a i Milana Bandića. Najprije je krajem 2018. tražio da besplatni udžbenici postanu hrvatski standard, a početkom lipnja ove godine zatražio je smjenu ministrice Divjak zbog najave naplate udžbenika iz izbornih predmeta. Bandić je na kraju odustao od inzistiranja na smjeni Divjak.

  • +26
Bandić obišao radnike na Mostu slobode i počastio ih ćevapima Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

No tjedan kasnije našao je novu žrtvu iz HNS-a, ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara. Naime, nakon što je propao dio nogostupa na Savskom mostu Štromar je zatražio od građevinske inspekcije da odmah pregleda sve zagrebačke mostove.

'Neka Štromar radi… kad on napravi jedan most, onda ću razgovarati s njim… On jadan nije napravio ni pesju kućicu… Mi smo sinoć u devet sati to sanirali. Znate gdje je tad bio ministar Štromar? Na gemištu negdje u Zagorju', komentirao je Bandić.