nesuglasice oko kurikuluma

Kuščević: Vladajuća koalicija nikad čvršća

05.04.2018 u 10:24

Bionic
Reading

Koalicija nikad čvršća, izjavio je u četvrtak ministar uprave Lovro Kuščević, upitan uoči sjednice Vlade je li vladajuća koalicija HDZ-a i HNS-a ugrožena zbog neslaganja oko premijerova kandidata za voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme Matka Glunčića

Novinarima je komentirao i promjenu stava biskupa oko Istanbulske konvencije, nakon što je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić podržao interpretativnu izjavu Vlade priloženu uz tu konvenciju.

'Raduje me da je Crkva zauzela takav stav, da Crkva razmišlja. Mislim da je Istanbulska konvencija u interesu svih Hrvatica i Hrvata Republike Hrvatske i bit će mi drago ukoliko se postigne širi društveni konsenzus i na tu temu', poručio je Kuščević.

Na upit što očekuje od kolega u HDZ-u koji su još uvijek protiv Konvencije kazao je kako će svatko glasovati po svojoj savjesti, a na upit je li to dozvoljeno u stranci, odgovorio je potvrdno.

Svatko o Istanbulskoj konvenciji može glasovati po svojoj savjesti

'Svatko može glasovati po svojoj savjesti, mi smo demokratska stranka. Hrvatski sabor je skup individua, najviše predstavničko tijelo u Republici Hrvatskoj i naravno da svatko u Saboru može bez straha izjasniti svoje mišljenje i glasovati po svojoj savjesti', istaknuo je ministar.

  • +5
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Osvrnuo se i na provjeru vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma službenika i namještenika u upravnim tijelima općina, gradova i županija, kojom je njegovo ministarstvo utvrdilo ukupno 22 nevjerodostojne isprave. Kuščevć kaže kako je uručeno nekoliko izvanrednih otkaza, pokrenuto nekoliko stegovnih postupaka te je sve proslijeđeno Državnom odvjetništvu.

'Kazne su izvanredni otkaz, teška povreda službene dužnosti i naravno ukoliko DORH utvrdi nekakvo kazneno djelo, onda će DORH postupati', rekao je te naglasio da se taj proces kontinuirano provodi već godinu dana, izrazivši uvjerenje da će ove godine i završiti.

Na upit novinara ima li država pravo na povrat plaća koje su isplaćene, Kuščević je kazao kako će se to rješavati u posebnim sporovima za svaki slučaj pojedinačno.