vrije u i oko koalicije

Bandić od Plenkovića traži da smijeni Blaženku Divjak: 'Ona jadna ništa ne razumije'

04.06.2019 u 13:25

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare održanoj u središtu njegove stranke opet se osvrnuo na udžbenike i još jednom zatražio ostavku ministrice Divjak

Bandić je na konferenciji za novinare, govoreći o nabavci udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu, rekao kako mu je žao ministrice Divjak te kako 'ona jadna ništa ne razumije'.

Potom je još jednom kazao kako će od premijera Andreja Plenkovića zatražiti ostavku ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te kako očekuje od premijera da povuče državnički potez.

Na pitanje znači li to da bi njegova stranka mogla zamijeniti HNS u Vladi, Bandić je kazao kako njih fotelje ne zanimaju, ali da Divjak ne mogu oprostiti kršenje zakona, bačenih osam milijuna kuna na metodičke udžbenike i nabavljanje tableta po duplo većoj cijeni nego što se oni inače mogu nabaviti, javlja N1.

Rekao je kako očekuje da će, što se ministrice tiče, institucije napraviti svoj posao te joj je poručio da on mirno spava.

Varda: Ostajemo uz Vladu. To ne znači da moramo poduprijeti svakog ministra koji krši zakon

'Znam samo da je prekršila zakon, udžbenici su besplatni za osnovnu školu, za izborne predmete koji su obavezni za učenike. Ona je protiv klasičnog obrazovanja.

Ako bude prilike prenijet ću predsjedniku Vlade zahtjev za ostavkom Blaženke Divjak. Mi nismo protiv koalicijskih partnera. Jedan od projekata na kojima smo mi uz Vladu su i besplatni udžbenici. Mi smo izričito rekli da ne ulazimo u nijednu fotelju vlasti. Ako premijer ne pristane, sukladno poslovniku Sabora krenut ćemo u proces opoziva.

Mi ne odlazimo kako partner Vlade. To ne znači da moramo poduprijeti svakog ministra koji krši zakon', kazao je prije ulaska u Vladu Kažimir Varda iz saborskog Kluba Milana Bandića. 

Podsjetimo, Bandićev saborski Klub zastupnika zatražio je u petak od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da povuče dopis upućen osnovnim školama o nabavci udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu, odnosno da uputi novi ili podnese ostavku. Poručili su da će, ako se to ne dogodi, Klub pokrenuti postupak ministričine smjene. Najavio je to član Kluba i potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda, nezadovoljan planom Ministarstva znanosti i obrazovanja da među udžbenicima koje će platiti država ne budu i udžbenici za vjeronauk, jer se, kako tumači, radi o izbornom, a ne obveznom predmetu.

  • +8
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Tom prigodom, Bandić je kazao sljedeće: 'Mi ćemo financirati ono što je ministrica prekrižila, ona svjetonazorski vodi ministarstvo. Izborni predmeti trebaju biti sastavni dio udžbenika koje treba platiti ministarstvo. I zato će Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti tražiti podršku od svih klubova da dobije ono što je Sabor odlučio i na čemu je Stranka rada i solidarnosti inzistirala - besplatne udžbenike i u svim izbornim predmetima. Ili ćemo tražiti smjenu ministrice'.

Ministrica Divjak odgovorila je tada Milanu Bandiću, poručivši kako zagrebački gradonačelnik ima dosta takvih iskaza. "To nije pitanje svjetonazora, nego pitanje jednakog tretmana svih izbornih predmeta i pitanje financiranja. Bilo bi neodgovorno od mene da kažem da će se financirati svi izborni predmeti i udžbenici, a da za to nemam fiskalnu podlogu. Klub gradonačenika ima pravo iznositi mišljenje, ali bilo bi dobro da gradonačelnik prvo iznese sve iskaze na sudu iz svih procesa koji se protiv njega vode', kazala je ministrica.