'JER SRBIJA SE NE SMIJE MIJEŠATI'

Vlada ne odustaje - uz 'Šeksov zakon' donose i deklaraciju

06.10.2011 u 17:12

Bionic
Reading

Ubrzo nakon što je počela kružiti vijest da Vlada odustaje od Zakona o ništetnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Republike Srbije, premijerka Jadranka Kosor u Banskim dvorima to je demantirala. Naime, ne samo da Vlada ne odustaje od naveliko kritiziranog zakona, nego uz njega donosi i Deklaraciju kojom još jednom naglašava da se Srbija ne smije miješati u unutarnje poslove Hrvatske, ali i da napokon treba sjesti za stol i rješiti sporna pitanja

'Na tragu Zakona o ništetnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Republike Srbije, predlažemo Saboru donošenje još jednog dokumenta, a to je Deklaracija o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Republike Hrvatske i Republike Srbije', rekla je premijerka Jadranka Kosor i pročitala kratku Deklaraciju iz koje izdvajamo:

'Polazeći od činjenice da je suverenitet Republike Hrvatske neotuđiv, ostajemo ustrajni u namjeri da se sukladno preuzetim međunarodnim obavezama kazne svi počinitelji ratnih zločina. Uvjereni da nitko ne smije ostati nekažnjen za počinjeni ratni zločin, predlažemo da se usvoji Deklaraciju u kojem se kaže da je Srbija donošenjem zakona, kojim je proširila jurisdikciju svojih pravosudnih tijela na teritorij Republike Hrvatske, povrijedila hrvatski suverenitet.

S ciljem izgradnje dobrosusjedskih odnosa, Hrvatska poziva Srbiju na razgovor oko sklapanja međunarodnog ugovora da se pitanja procesuiranja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida urede na načelima međunarodnog prava', rekla je Kosor.

Istaknula je da će hrvatski i srbijanski državljani zauvijek živjeti jedni pored drugih te da na dobrobit oba naroda treba usvojiti Deklaraciju koja je 'na tragu da još jedanput podcrtamo suverenitet Republike Hrvatske'.

SDSS-ov Slobodan Uzelac ponovno se usprotivio Zakonu i Deklaraciji, no na glasovanju je ipak ostao suzdržan jer se slaže s dijelom Deklaracije koji poziva na rješavanje problema dviju zemalja.

'Umjesto deklariranja, predlažem rješavanje problema jer smo u političkom sukobu sa susjednom državom i želimo ga riješiti radi naših građana', kaže Uzelac i predlaže da se načelno i deklarativno obznane političke pozicije. 'Razumijem da je Deklaracija na tragu Zakona, i ona bi mu trebala biti podrška, svejedno... Ja sudim da su Zakon i Deklaracija suvišni i da predstavljaju otvaranje već otvorenih vrata!'

Uzelac, naime, smatra da Hrvatskoj nije potrebno dodatno dokazivanje neovisnosti: 'Od dana neovisnosti u Hrvatskoj je doneseno puno deklaracija i zakona koji su valjda vrlo jasno i precizno, i ne samo deklarativno, utvrdili poziciju koju imaju samostalne suverene države.'

'Čini mi se da bi bilo primjerenije da smo napravili ponudu drugoj državi kako bismo riješili problem uz naglasak na pitanja koja su sporna. To bi trebala biti zadaća onoga tko će konačni sporazum i usvajati. Mislim da je bilo bolje da smo išli aktivnije rješavati probleme, a ne načelnije na općenitoj razini', smatra Uzelac.

Kosor mu je uzvratila rekavši da nije u pravu te se pozvala na Povelju UN-a kojom se 'niti jedna država nema pravo miješati u unutarnje poslove drugih država'.

'Imamo sporazum dva ministarstva, a svejedno dolazi paket optužnica. Deklaracija i dokumenti koje donosimo pokazuju stav Vlade o tome kojim putem valja ići', rekla je Kosor.

Potpredsjednik Vlade Petar Čobanković pojasnio je da su Zakon i Deklaracije, po njegovom mišljenju, potrebni kako bi se zaštitili branitelji: 'Radi se o 44 optužene osobe, a dobar dio nažalost nije više ni među živima. Radi se o ljudima, osim ova četiri dužnosnika, od kojih su neki već prošli proces suđenja dok su bili zarobljeni u logorima u Srbiji. Svi su oni 1992. godine razmijenjeni. Onima koje su tada Srbi osudili, sada se treba ponovno suditi. To je neprihvatljivo jer uznemirava našu javnost i branitelje koji su već prošli kalvariju.'

'Ovo nije apsolutna zaštita braniteljima, jer ne mogu prelaziti granicu, ali Srbiji barem pokazujemo da ne možemo tolerirati takav način miješanja u unutarnje poslove', kaže Čobanković.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kaže da su problem sa Srbijom više puta pokušali riješiti sporazumima, ali da to očito nije išlo.

'Inzistiranje na nelogičnom i imperijalističkom zakonu može, koliko god odnosi Hrvatske i Srbije bili dobri, pogoršavati odnose. Ja kao nepravnik vidim da je nešto nepravno', kaže Karamarko i kaže da problem treba rješavati 'u duhu dobre suradnje, a ne samo deklarativno'.

Ministar zdravstva Darko Milinović naglašava da nema sukoba između Hrvatske i Srbije, ali da ima nesporazuma: 'Ako čovjek ima jednu bolest, morate naći uzročnika i njega se riješiti. Uzelac je i u tom smislu rekao što je uzročnik nesporazuma na liniji Srbije i Hrvatske – širenje jurisdikcije na suvereni teritorij Hrvatske.'

Uzelac se osjetio prozvanim te je rekao da je samo htio upozoriti na logičku pogrešku te je ispričao anegdotu o dvojici trgovačkih putnika iz Borova na putu u Africi: 'Kada su se vratili iz Afrike, jedan je rekao - šanse za plasman Borova su izvrsne jer tamo svi hodaju bosi, a drugi je rekao - šanse za plasman Borova su grozne jer tamo idu svi bosi.'

Kosorici se Uzelčeva anegdota nije svidjela te mu je odgovorila: 'Ne radi se ovdje o obući ili stvarima, nego o hrvatskim građanima.'