NAJAVLJENA ŽALBA

Vidoševićeva braniteljica: Sud je povjerovao osobi koja je priznala da je počinila kazneno djelo s drugim osobama. To je nedopustivo

22.12.2021 u 16:02

Bionic
Reading

Odvjetnica Jadranka Sloković, braniteljica bivšeg čelnika HGK Nadana Vidoševića, koji je u srijedu nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog izvlačenja novca iz HGK, najavila je žalbu na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda koju je ocijenila nedopustivom.

''Sud je povjerovao osobi koja je priznala da je počinila kazneno djelo s drugim osobama, to je nedopustivo. Rezon suda je da se vjeruje Davoru Komeričkom kojeg smo uhvatili u brojnim lažima i kontradiktornim iskazima. Sve ćemo to iznijeti u žalbi'', kazala je.

Sloković je dodala kako tijekom postupka nije iznesen ni jedan podatak da je rađena provjera Komeričkove imovine te da je sud u trenutku, kada se utvrdilo da ne postoji nesrazmjer između Vidoševićevih primanja i imovine, naprasno od svega odustao i prekinuo dio postupka.

Nadodala je kako je dokazni prijedlog da se odobri vještačenje odbijen i da je Vidošević odlučio doći na izricanje presude jer od početka tvrdi da nije kriv.

''Kad vam se dokazi svode na dojam, to je vrlo opasno. Vidošević je želio vidjeti kakav je dojam suda."

Vidoševićeva braniteljica je zaključila da izravnih dokaza nema, osim iskaza Komeričkog i Igora Premilovca koji je u dva navrata kazao da ne zna gdje je odlazio novac.

Bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog izvlačenja 35.5 milijuna kuna iz HGK. Uz izvlačenje novca iz HGK, Vidošević je proglašen krivim i zbog kupovine skulptura novcem HGK te kupnju bagera novcem Kraša.

Prema presudi, Vidošević će morati isplatiti 35,4 milijuna kuna HGK-u. Uz to, morat će vratiti i novce Krašu, a državi mora vratiti određene umjetnine.

S obzirom na to da je Vidošević nepravomoćno osuđen na više od pet godina zatvora, bivši čelnik HGK će izravno iz sudnice morati u zatvor.

Uz Vidoševića, zbog izvlačenja novca iz HGK fiktivnim poslovima nepravomoćno je na dvije godina osuđena i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, dok su bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njena zamjenica Jasna Mikić nepravomoćno oslobođene optužbi.

Svih četvero okrivljenika došli su na zagrebački Županijski sud na izricanje presude.

Pred kraj suđenja Uskok je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru, dok je preostalo četvero optuženika za izvlačenje milijuna iz HGK prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom.

Riječ je o Igoru Premilovcu, koji je prvi progovori kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani novac' uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.