dan 'd' za nadana vidoševića

Sjećate li se uopće zbog čega se sudi 'hrvatskom Georgeu Clooneyju'? Danas bi konačno trebao saznati je li kriv

22.12.2021 u 06:38

Bionic
Reading

U rano jutro 12. studenog 2013. uhićen je Nadan Vidošević. Iz Remetinca je izišao pet mjeseci kasnije, a do početka suđenja čekalo se sve do siječnja 2017. Zatim je još pet godina pravosuđe 'žvakalo' slučaj, da bi danas, osam godina nakon uhićenja, Vidošević trebao čuti je li kriv za izvlačenje novca iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Ali neće ni to biti kraj. Riječ je o nepravomoćnoj presudi. Može se očekivati igra 'žalba na žalbu' i afera čije su pojedinosti već izblijedjele iz svijesti nacije mogla bi ući u tinejdžersku fazu

'Hrvatski George Clooney', kako su Nadanu Vidoševiću prije tog 12. studenog tepali mediji, u neobranom se grožđu našao još u listopadu 2013., kada je privedena njegova desna ruka, tadašnja potpredsjednica HGK Zdenka Peternel.

Ona je završila u pritvoru zbog sumnje da je od 2005. do 2011., kada je bila pročelnica Ureda predsjednika HGK, potpisujući fakture za usluge koje nikad nisu obavljene iz Komore izvukla 32,9 milijuna kuna.

Afera je dobila ime po češkoj tvrtki Remorker u vlasništvu poduzetnika Igora Premilovca. On je priznao da je za proviziju od 10 posto, preko Remorkera, a sve u dogovoru s Vidoševićevom pobočnicom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK-a i potom ga u gotovini 'opranog' vraćao u Hrvatsku.

Pojavio se i drugi krak afere te se protegnuo sve do Hrvatskih autocesta. Kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, a u rujnu 2019. nepravomoćno je oslobođen optužbi.

Kad je Vidoševića policija uhitila ispred zgrade Kraša, u kojem je radio kao savjetnik Uprave, bio je to kraj njegove gotovo 30-godišnje poslovno-političke karijere.

Vidošević se s 24 godine i svježom diplomom splitskog Ekonomskog fakulteta 1984. zaposlio kao referent kod oca Ante Vidoševića, tada financijskog direktora kaštelanskog Dalmacijacementa. Samo pet godina kasnije postao je pomoćnik direktora za ekonomsko-financijske poslove u jednoj od firmi u portfelju Dalmacijacementa.

U HDZ se Vidošević učlanio odmah nakon osnutka splitskog ogranka, a 1990., sa samo trideset godina, postaje generalni direktor Dalmacijacementa, firme koja je netom prije njegova imenovanja proglasila stečaj.

Kada je tri godine kasnije posrnuli kaštelanski div prodan talijanskim kupcima za cijenu upola manju od procijenjene vrijednosti, Vidošević je prozvan za primanje mita, na što je uzvratio objavom stenograma sa sastanka na kojemu je zapisano da se upravo on protivio prodaji.

'Od toga posla ni lipe nisam dobio', branio se i godinama kasnije.

Prvu političku funkciju dobiva 1993., kada je imenovan za splitsko-dalmatinskog župana, da bi ga iste godine premijer Nikica Valentić imenovao ministrom gospodarstva, i to kao najmlađeg člana svoje ratne vlade. U to vrijeme Vidošević je bio i predsjednik Hajduka, ali i prvi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza.

Na čelo HGK došao je 1995. i zadržao se sve do za njega kobnog studenog 2013. S pozicije šefa Komore često je dijelio ekonomske lekcije Banskim dvorima, bez obzira tko je sjedio u njima. Njegovu vladavinu u HGK-u nitko nije dovodio u pitanje ni 2005., kada je postao predsjednik Uprave Kraša, ni 2009., kada se pojavio kao nezavisni kandidat na predsjedničkim izborima konkurirajući Ivi Josipoviću, Milanu Bandiću i Andriji Hebrangu. Osvojio je 11,33 posto glasova.

'Vjerojatno sam nekome zasmetao, možda zbog 12 posto glasova, a možda i zbog svoje nemale imovine', rekao je Vidošević za Jutarnji list kada je planula afera Remorker.

Prilikom pretresa njegove kuće na Gornjem Prekrižju u javnost su izašle pikanterije koje su u međuvremenu postale narodna predaja. Sve zahvaljujući Josipu Vrbiću, policijskom inspektoru koji je dao fotografije medijima.

Tako smo saznali da je Vidošević u posebnom bunkeru čuvao više od 500 slika, zbirku rimskog stakla i druga umjetnička dijela. Šlag na tortu bili su lovački trofeji - preparirani medvjedi, vukovi, divokoze i mufloni. A najegzotičnije životinje koje je upucao na svojim pohodima bili su polarni medvjed, mošusno govedo i los.

  • +8
Nadan Vidošević na safariju u Mozambiku 2012. Izvor: Promo fotografije / Autor: Mashambanzousafaris.com

U slučaj inspektora Vrbića inače spora pravosudna ruka bila je više nego brza. Osuđen je na devet mjeseci zatvora zamijenjenih dobrotvornim radom. Naravno, izgubio je posao policajca. Nakon žalbi ipak je pravomoćno oslobođen, ali tek 2020. godine.

Optužnicu protiv Vidoševića i još osam osoba Uskok je podigao u srpnju 2015. godine. Do danas su uz njega na optuženičkoj klupi ostali Zdenka Peternel, bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njezina zamjenica Jasna Mikić.

Pred kraj suđenja Uskok je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru.

  • +5
Policija iznosi umjetnine iz vile Nadana Vidoševića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Preostalih četvero suoptuženika za izvlačenje milijuna iz HGK prije suđenja priznalo je nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su Igor Premilovac, marketinški stručnjak Davor Komerički, Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić i Jasna Mrakovčić Grubić, a koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Uskok je u optužnici tražio da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. No nakon novog vještačenja pokazalo se da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još 'samo' 9,2 milijuna kuna.

Vidošević je prvi put iznio svoju obranu u ožujku ove godine. 'Osam godina čekam da kažem što imam, pa vas molim da mi to dopustite. O meni i mojoj obitelji govorilo se i pisalo svašta, a ja sada imam jedan dan da kažem što mislim o svemu tome', izjavio je tada.

Nadan Vidošević iznosi obranu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Obranu je satima iznosio. Odbacio je sve optužbe te ustvrdio da nikakav novac ni on ni njegove suokrivljenice nisu izvlačili ni iz HGK ni iz Kraša.

'Protiv mene nema nijednog materijalnog dokaza, nijednog pisanog traga. Jedini personalni dokaz je iskaz Igora Premilovca, a on se svjedočenjem protiv mene spašavao od zatvora te se izborio za deblokadu svojih tvrtki', naveo je Vidošević.

Proglasi li sud Vidoševića krivim, novac mu neće oduzeti država, već HGK, čiji je odvjetnik Vidoševiću podnio imovinskopravni zahtjev od 35,5 milijuna kuna, ali i Kraš, zbog kupovine bagera za imanje u Gorskom kotaru.

Sudac Zdravko Majerović najavio je objavu presude danas u 14 sati.