SIJAČ SMRTI

[VIDEO] Pogledajte kako ruski helikopter u jednoj minuti 'posije' 7000 protupješačkih mina

  • Autor: Vanja Majetić
  • Zadnja izmjena 19.03.2019 22:02
  • Objavljeno 19.03.2019 u 22:02
Ruski helikopter Mi-8

Ruski helikopter Mi-8

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Na društvenim mrežama ovih dana pojavila se snimka posebno opremljene verzije ruskog helikoptera Mi-8 koji sudjeluje u akciji brze izrade gusto 'posijanih' minskih polja

Kako piše ruski portal RG, snimka prikazuje helikopter koji postavlja protutenkovske i protupješačke mine, uključujući minijaturne protupješačke mine tipa PMF-1S. Riječ je o protupješačkim minama koje imaju oblik cvjetnih latica, a koje se upotrebljavaju za daljinsko miniranje dijelova bojišnice.

Prema navodima stručnjaka, zahvaljujući malim dimenzijama mina, jedan helikopter može 'posijati' nekoliko tisuća mina na prostor veličine nekoliko četvornih kilometara. Mine tipa PMF-1S imaju tzv. samolikvidator koji se aktivira 48 sati nakon postavljanja.

Portal Russia Beyond the Headlines podsjeća kako je ovakve sustave prva primijenila američka vojska tijekom rata u Vijetnamu te kako je na temelju njihovih iskustava tadašnja sovjetska vojska konstruirala sličan sustav naziva VSM-1.

U okviru kompleta VSM-1 nalaze se četiri kontejnera s minama, a koji su na vanjskoj strani helikoptera. Letjelica opremljena ovim sustavom može ponijeti od 116 do 7424 mine, ovisno o njihovom tipu.

Helikopter Mi-8 za 60 sekundi izbaci više od 7000 mina

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sila sa Istoka

Tehnika miniranja izvodi se na način da helikopter leti na maloj visini od 30 do 150 metara iznad zemlje te raspršuje mine pri brzini do maksimalnih 160 kilometara na sat.

Ovaj sustav miniranja, ističu ruski portali, pokazao je visoku učinkovitost tijekom sovjetske intervencije u Afganistanu, posebice prilikom miniranja planinskih područja u kojima su se kretale postrojbe mudžahedina.

U samo jednoj minuti helikopter tipa Mi-8 može 'zasijati' više od sedam tisuća protupješačkih mina na površini od četiri hektara.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!