remont helikoptera

Zašto MORH taji tko je dobio posao težak 207 milijuna kuna?

16.11.2017 u 17:50

Bionic
Reading

Vlada RH na zadnjoj je sjednici donijela odluku kojom dozvoljava Ministarstvu obrane (MORH) da kroz sljedeće dvije godine financira remont transportnih helikoptera Mi-171Sh. O tome je priopćenje poslao i MORH, a zanimljivo je da nisu naveli tko će izvesti taj remont

Ukupna vrijednost posla kapitalnog remonta deset helikoptera je 206,9 milijuna kuna, od čega je za plaćanje u 2017. predviđeno 96 milijuna, sljedeće godine 60, a u 2019. 50,9 milijuna kuna. Tom je odlukom, čini se, konačno prekinuta višemjesečna agonija oko sudbine tih helikoptera, koje je Hrvatska dobila 2007. u sklopu rješavanja ruskog klirinškog duga prema bivšoj Jugoslaviji. Neki od njih zbog isteka resursa prizemljeni su krajem prošle godine, a zadnji u prvoj polovici ove.

U priopćenju MORH-a navodi se kako je proveden postupak nabave u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, odnosno neposredno pregovaranje s tvrtkom Zrakoplovno-tehnički centar d.d., te da je donesena Odluka o odabiru.

'Nakon dostavljene ponude od strane ZTC-a d.d. za uslugu remonta, u MORH-u je izvršena analiza i ocjena ponuda na osnovu kriterija navedenih u dokumentaciji o nabavi, prihvaćena je ponuda ponuditelja koji je dokazao sposobnost za izvršenje predmeta nabave sukladno tehničkoj specifikaciji i iskazao prihvatljivu cijenu u okviru odobrenih i osiguranih financijskih sredstava. Dostavljenom  ponudom je utvrđeno posjedovanje svih traženih certifikata relevantnih za remont helikoptera', piše u priopćenju ministarstva Damira Krstičevića.

  • +19
Helikopter Mi-171Sh Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Odluka o remontu helikoptera, koji su se do prizemljenja, među ostalim, koristili u mirovnoj misiji na Kosovu, kao i u akcijama potrage i spašavanja te prevoženja unesrećenih, čeka se oko dvije godine, a sada kad je javno objavljena ostao je nepoznat odgovor na najvažnije pitanje - tko je dobio taj posao?

>>> Remont vojnih helikoptera obavit će se u Hrvatskoj?

Naime, ZTC sam nema certifikate ni znanja sam napraviti kapitalni remont, iako njegovi stručnjaci rade određene vrste pregleda, popravaka i servisa na helikopterima Mi-171Sh, kao i na njihovim starijim inačicama Mi-8 MTV. Zato su MORH i ZTC tražili inozemnog partnera sa znanjem i potrebnim certifikatima, a tijekom godine se pričalo da je posao dobio ruski remontni zavod, ali pričalo se i o tome kako je ta odluka bila poništena pa da će posao dobiti Slovaci ili Ukrajinci, no službene potvrde ni za koju od tih informacija nije bilo.

  • +63
Sva lica Damira Krstičevića Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zašto MORH taji jedan od najvažnijih podataka iz ovog posla, a svoju nadležnost za otkrivanje te informacije potvrdili su u priopćenju u kojem kažu da su 'izvršili analizu i prihvatili ponudu ponuditelja koji je dokazao sposobnost za izvršenje remonta', ostaje nejasno. Poslali smo upit njihovoj službi za odnose s javnošću, no odgovor do trenutka objave ovog članka nismo dobili.