Novi helikopteri

Srbija pojačava zrakoplovstvo, noćas stiže pošiljka iz Rusije

27.06.2016 u 14:01

Bionic
Reading

Srpska vojska gotovo će udvostručiti svoju eskadrilu operativnih transportnih helikoptera s dva Mi-17 kupljena u Rusiji, a koji trebaju noćas biti dovezeni na beogradski aerodrom

Helikopteri, proizvedeni u tvornici u Kazanu, trebaju biti prebačeni u Srbiju transportnim avionom Antonov An-124, piše Blic

Nabava dva nova helikoptera prva je takva za potrebe vojske nakon 29 godina kada su, iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza, kupljeni helikopteri Kamov Ka-28.

U Vojsci Srbije trenutno se koristi jedan helikopter Mi-17 i dva starija Mi-8, koji su kupljeni prije 36 godina. Jedan helikopter Mi-17 srušio se zbog magle u ožujku 2015. godine kod beogradske zračne luke, kada je poginulo svih sedam osoba koje su bile u njemu. Uz te helikoptere, Srbija raspolaže i s 15-ak helikoptera Gazela u operativnoj uporabi.

Helikoptere tipa Mi-8, kao i njegove novije inačice Mi-171š, za transport ozlijeđenih i bolesnih te traganje i spašavanje unesrećenih, koristi i Republika Hrvatska, a ukupno ih ima 20-ak. Uskoro se očekuje i dolazak prvih nekoliko helikoptera OH-58 Kiowa Warrior, od ukupno 16 koliko ih je Hrvatska nabavila od SAD-a, a koji služe kao izvidnički i borbeni helikopteri.