UOČI NUKLEARNE VJEŽBE

Veliki samit NATO-a u Bruxellesu: Više od 50 zemalja razgovara o jačanju ukrajinske zračne obrane

12.10.2022 u 14:13

Bionic
Reading

Više od 50 zemalja okupilo se u srijedu na marginama sastanka NATO-a u Bruxellesu kako bi razgovarali o jačanju ukrajinske zračne obrane, dva dana nakon što su ruski projektili pali na Kijev i druge gradove diljem Ukrajine

Okupljanje u Bruxellesu prvi je veliki skup NATO-a nakon što je Rusija anektirala četiri okupirane ukrajinske regije, počela mobilizaciju i objavila prikrivene nuklearne prijetnje - što su potezi koje Savez smatra jasnom eskalacijom rata koji je počeo ruskom invazijom na Ukrajinu 24. veljače.

Dva dana nakon što je u ruskom raketiranju ubijeno 19 ljudi u Ukrajini i prekinuta je opskrba strujom širom zemlje, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je od saveznika da pošalju više sustava protuzračne obrane u Ukrajinu.

Stoltenberg je rekao da su "užasni, neselektivni napadi" pokazali zbog čega je to potrebno.

"Trebamo različite tipove protuzračne obrane - kratkog dometa, dugog dometa, za balističke projektile, krstareće projektile, bespilotne letjelice, različite sustave za različite zadaće," rekao je po dolasku na sastanak.

Ukrajina je u utorak primila prvi od četiri sustava protuzračne obrane IRIS-T SLM koje joj je obećala Njemačka, objavilo je njemačko ministarstvo obrane.

Stoltenberg je ruske zračne napade nazvao znakom slabosti, dodajući da oni pokazuju da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu počinju nedostajati alternative kako njegove snage gube na bojišnici.

Moskva tvrdi da je zapad kriv za eskalaciju sukoba zbog svoje potpore Kijevu.

Ministri obrane zemalja članica NATO-a prvo će se sastati s partnerima iz Ukrajinske obrambene kontaktne skupine, tijela osnovanog na inicijativu Sjedinjenih Država kako bi se nastavila opskrba Kijeva oružjem. Sudjelovat će i ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov.

  • +8
Napad na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia

Ministri NATO-a potom započinju svoje razgovore večerom, prije prve sjednice u četvrtak kada će se govoriti o nuklearnim prijetnjama.

Stoltenberg je rekao da Savez ne vidi nikakve promjene u nuklearnom stavu Rusije.

"Ali ostat ćemo budni, nastavit ćemo pozorno pratiti jer su nuklearne prijetnje, nuklearna retorika i prikrivene prijetnje iz Rusije opasne i nepromišljene", naglasio je.

NATO će održati godišnje vježbe nuklearne spremnosti "Steadfast Noon" sljedeći tjedan.

  • +8
Vojna vježba NATO-a na Kosovu Izvor: EPA / Autor: VALDRIN XHEMAJ

Ministri zemalja NATO-a trebali bi razgovarati i o zaštiti ključne infrastrukture, što je postalo jako važno nakon curenja plinovoda Sjeverni tok koji ide ispod Baltičkog mora. I dalje je nejasno tko stoji iza nedavnih eksplozija na tim cjevovodima.

U srijedu je poljski operater PERN objavio da je otkrio curenje na jednom kraku naftovoda sustava Družba koji doprema naftu iz Rusije u Europu. Naglasio je da se vjerojatno radi o nenamjernom oštećenju.

NATO je u utorak upozorio Moskvu da će napadi na ključnu infrastrukturu zemalja saveznica imati "jedinstven i odlučan odgovor".

Stoltenberg je obećao jačanje zaštite ključne infrastrukture, rekavši da je NATO već udvostručio nazočnost na Baltičkom i Sjeverom moru.