ODBIJENA ŽALBA

Rusija dodala Metu na popis 'ekstremističkih' organizacija

11.10.2022 u 19:52

Bionic
Reading

Ruska agencija za financijski nadzor, Rosfinmonitoring, dodala je američkog tehnološkog diva Meta Platforms Inc. na svoju listu "terorista i ekstremista", izvijestile su u utorak ruske novinske agencije.

Moskovski sud u lipnju je odbio žalbu Mete, vlasnika Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, nakon što ju je proglasio krivom za "ekstremističke aktivnosti" u Rusiji u ožujku. Na sudu, Metin odvjetnik u to vrijeme rekao je da Meta ne provodi ekstremističke aktivnosti i da je protiv rusofobije.

Meta nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Lista Rosfinmonitoringa sastoji se od "organizacija i pojedinaca za koje postoje informacije o njihovoj umiješanosti u ekstremističke aktivnosti ili terorizam."

Moskva je ograničila pristup Facebooku i Instagramu, iako im puno ruskih korisnika pristupa koristeći virtualne privatne mreže (VPN-ove), čija je potražnja značajno skočila nakon što su neki zapadni internetski servisi blokirani u ožujku.

Državni regulator za komunikacija Roskomnadzor nadopunio je svoju listu zabranjenih VPN-ova, izvijestila je novinska agencija TASS u utorak. Počeo je s blokiranjem VPN-ova 2021. godine, iako mnogi nastavljaju raditi.

Službenici su redovito naglašavali da se pridjev "ekstremistički" ne odnosi na sustav za razmjenjivanje poruka WhatsApp u vlasništvu Mete.

"Odluka Rosfinmonitoringa da se Metu stavi na popis ekstremističkih organizacija ne mijenja situaciju za korisnike Metinih društvenih mreža, korisnici Metinih proizvoda ne krše zakon", napisao je na Telegramu u utorak viši zastupnik Andrej Klišas.

"Ne postoje restrikcije koje se odnose na servis za razmjenu poruka WhatsApp", dodao je.

Odvjetnici i grupe za digitalnu zaštitu ljudskih prava, međutim, izvještavali su da se korisnike Facebooka i Instagrama upozorava na neke postove.

Odvjetnik za zaštitu ljudskih prava Pavel Čikov upozorio je da bi se samo pokazivanje loga Facebooka i Instagrama, ili oglašavanje tih mreža, moglo smatrati nezakonitim prema ruskom kaznenom zakonu.