rUSIJA - EUROPA

Otkriveno curenje u naftovodu Družba, uzrok zasad nepoznat

12.10.2022 u 08:42

Bionic
Reading

Poljski operater naftovoda PERN kaže da je otkriveno curenje u naftovodu Družba. Curenje je otkriveno u utorak navečer u jednoj liniji naftovoda Družba, koji prenosi naftu iz Rusije u Europu, priopćeno je u srijedu. 'Nema razloga vjerovati da je curenje u poljskom dijelu naftovoda Družba uzrokovano sabotažom... Možemo govoriti o slučajnom oštećenju', rekao je Mateusz Berger, visoki poljski dužnosnik zadužen za energetsku infrastrukturu

Poljski operater PERN utvrdio je u utorak navečer curenje na jednom kraku naftovoda sustava Družba koji naftu doprema iz Rusije u Europu.

Operater je u priopćenju objavio da zasad nije poznat uzrok curenja koje je otkriveno u dijelu cijevi oko 70 kilometara od središnjeg poljskog grada Plocka. Glasnogovornik PERN-a nije želio dati više detalja.

Glasnogovornik vatrogasne brigade Karol Kierzkowski za državnu televiziju TVP Info rekao je da se mora locirati mjesto curenja i zaustaviti ga.

"Kada se pritisak (ispumpavanjem) smanji, curenje će prestati i omogućiti nam da dođemo do mjesta", rekao je, dodajući da je prerano govoriti o uzrocima. Naglasio je da ne postoji nikakva opasnost za lokalno stanovništvo.

Druga linija cjevovoda i drugi elementi PERN-ove infrastrukture rade normalno, dodao je operater.

"U ovom trenutku sve službe PERN-a (tehničke, operativne, unutarnje vatrogasne jedinice i zaštite okoliša) poduzimaju mjere u skladu s algoritmima predviđenim za ovu vrstu situacije".

  • +4
Sjeverni tok Izvor: EPA / Autor: Danish Defence Command / HANDOUT

Podsjetimo, još uvijek se istražuje podmorski plinovod Sjeverni tok između Rusije i Njemačke zbog sigurnosnih zabrinutosti nakon sumnje na sabotažu prošli mjesec na dva plinovoda.

Norveška, najveći opskrbljivač plinom u Europi, prošli tjedan stavila je svoj energetski sektor u stanje visoke pripravnosti, rasporedivši mornaricu i zračne snage da patroliraju objektima na moru i rasporedivši vojnike u kopnene pogone za preradu plina nakon eksplozija Sjevernog toka 26. rujna.

Havila Subsea, brod za opskrbu naftom opremljen podvodnim vozilima na daljinsko upravljanje, raspoređen je 5. listopada kako bi istražio plinovod Europipe II koji vodi od plinskog postrojenja Kaarstoe u Norveškoj do Dornuma u Njemačkoj, pokazuju podaci praćenja plovila Refinitiva.

Jostein Alendal, izvršni direktor Reach Subsea, koji upravlja Havila Subsea, rekao je za Reuters da je inspekciju naručio Equinor, koji provodi inspekcije plinovoda u ime operatera offshore plinskog sustava Gassco.

Equinor je u izjavi poslanoj e-poštom Reutersu rekao da je 'podignuta razina sigurnosti za instalacije i infrastrukturu na NCS (Norveškom kontinentalnom pojasu)' te da su poduzete mjere opreza u vezi s mrežom plinovoda.