svirepa taktika

Rusija razara ukrajinsku energetsku infrastrukturu prije zime, od ponedjeljka je pogođena trećina postrojenja

11.10.2022 u 22:34

Bionic
Reading

Otprilike 30 posto energetske infrastrukture u Ukrajini pogođeno je ruskim projektilima od ponedjeljka, izjavio je u utorak ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

Ministar je za CNN rekao da je ovo "prvi put od početka rata" da je Rusija "značajno gađala" energetsku infrastrukturu.

Rekao je da je jedan od razloga to što ukrajinski izvoz električne energije u Europu "pomaže europskim zemljama da uštede na ruskom plinu i ugljenu", dodajući da se Ukrajina pokušava "brzo ponovno povezati iz drugih izvora".

U ponedjeljak je ukrajinska vlada pozvala ljude diljem zemlje da "ograniče" svoju potrošnju energije. Na pitanje hoće li Ukrajina dobiti dodatnu energiju iz Europe, Haluščenko je rekao da je to "jedna od opcija na stolu".

Ministar je rekao da je ukrajinski energetski sustav "još uvijek stabilan", ali je pozvao partnere da osiguraju "protuzračne sustave koji bi nam stvarno mogli pomoći u zaštiti naše infrastrukture".

"Šaljemo ovu poruku našim partnerima: moramo zaštititi nebo. Rusi ne igraju neke igre s međunarodnim pravom. Nije ih briga za bilo kakve međunarodne sporazume ili konvencije.” Rusko ministarstvo obrane u utorak je potvrdilo da su napadi usmjereni na ukrajinske vojne i energetske objekte.

  • +4
Projektili koje su Rusi koristili u napadima na ukrajinske gradove Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Allocer