epidemija koronavirusa

U Hrvatskoj nema novih slučajeva, u Italiji dramatično porastao broj mrtvih i zaraženih

08.03.2020 u 20:34

Bionic
Reading

Dosad je u svijetu više od 105.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, podaci su američkog Sveučilišta Johns Hopkins. Život je zbog te zaraze izgubilo 3558 ljudi

22:51 Francuski ministar zdravstva Olivier Veran rekao je u nedjelju da će Francuska odlučno zabraniti događaje s više od 1000 sudionika, u sklopu napora da se suzbije epidemija koronavirusa.

Odluka je objavljena nakon sastanka vijeća za nacionalnu sigurnost što ga je vodio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Veran je rekao da su mogući izuzeci, dodavši da vlasti sastavljaju popis društveno korisnih događaja poput, primjerice, demonstracija.

21:25 U Srbiji nema novih slučajeva koronavirusa (Covid-19), objavilo je u nedjelju navečer srbijansko ministarstvo zdravlja, nakon što je u petak službeno potvrđen prvi slučaj zaraze kod jednog 43-godišnjeg muškarca.

Ministarstvo zdravlja Srbije dvaput dnevno – u osam i u 18 sati, objavljuje epidemiološka izvješća, a prema posljednjim podacima između dvije objave, u nedjelju do 18 sati testirani su uzorci tri osobe koji su negativni na novi koronavirus.

21:04 Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa otkazao je sve obveze u iduća dva tjedna i ostat će u karanteni u svojoj rezidenciji nakon što je u školi, čiji su studenti prošli tjedan posjetili predsjedničku palaču, otkriven slučaj zaraze koronavirusom.

U priopćenju objavljenom u nedjelju na predsjednikovoj internetskoj stranici stoji da je takva odluka donesena iz opreza, premda ni zaraženi učenik ni njegovi kolege iz razreda nisu bili među posjetiteljima palače Belem, piše britanski Guardian.

20:28 U Italiji je u posljednja 24 sata dramatično porastao broj mrtvih i zaraženih u epidemiji koronavirusa, unatoč uvođenju karantene u Lombardiji i drugim sjevernim regijama u nastojanju da se uspori širenje virusa, što je mjera koju je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala "odvažnom".

Agencija za civilnu zaštitu u nedjelju je izvijestila da je broj slučajeva zaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata porastao za 25 posto ili u brojkama na 7375 zaraženih osoba, a broj smrtnih slučajeva od posljedica virusa porastao je za čak 57 posto (za 133 smrtna slučaja) na 366, što je najveći dnevni porast otkako je u zemlji prije dva tjedna proglašena epidemija. <<<Cijeli tekst>>>

19:05 Slovenija provodi proporcionalne mjere za ograničenje širenja koronavirusa i djeluje po pravilima struke, kazao je u nedjelju Marjan Šarec, predsjednik tehničke vlade koja obavlja tekuće poslove do početka rada nove.

Govoreći na konferenciji za tisak u sjedištu vlade u Ljubljani, zajedno s epidemiolozima i svojim suradnicima, Šarec je odbio neke kritike u javnosti da je već ranije trebao sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost ili da je Slovenija s trenutačnih 16 potvrđenih slučajeva koronavirusa trebala proglasiti epidemiju.

  • +12
Prazne ulice Milana zbog koronavirusa Izvor: EPA / Autor: MATTEO CORNER

17:34 Češki premijer Andrej Babiš pozvao je u nedjelju vladu u Rimu da zabrani svojim sugrađanima putovanja po Europi, jer je to jedan od načina kojim se može spriječiti daljnje širenje koronavirusa u svijetu.

"Italija bi trebala zabraniti svojim građanima putovanja po Europi, jer to ne možemo narediti u Schengenu", kazao je Babiš u nedjelju na češkom tv kanalu CT.

17:05 Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio u nedjelju u Sinju da se u Hrvatskoj u vezi s koronavirusom poduzimaju mjere nužne za zaštitu zdravstvenog sustava.

"Pratimo situaciju i poduzimamo sve mjere koje su nužne za sigurnost javnog zdravstva i zdravstvenu sigurnost naših građana", rekao je Plenković koji je Sinju posjetio u sklopu unutarstranačke kampanje u HDZ-u. Podsjetivši da su slučajevi zaraze tim virusom u našoj zemlji za sada lokalizirani na Zagreb, Varaždin i Rijeku, poručio je da "moramo biti oprezni i poduzimati sve mjere". Rekao je kako je situacija u vezi s koronavirusom "izvan okvira", da se s tim "nismo sreli dugi niz godina", a najdinamičnije se događa u Italiji od svih zemlja u EU.

Upozorio je da se vide i trendovi širenja u Francuskoj i Njemačkoj. Na novinarsku opasku kako bi se epidemija koronavirusa mogla negativno odraziti na hrvatski turizam i pitanje ima li nekih dodatnih proračunskih sredstava da se u tom slučaju pomogne turizmu, Plenković je podsjetio kako "novih sredstva nema jer je proračun donesen prije ove situacije".

16:39 U Hrvatskoj je i dalje 12 oboljelih osoba, novih slučajeva nema, svi su stabilno, a iz bolnica će biti otpušteni kada testovi pokažu da su negativni na koronavirus, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Hrvatska granična policija kao i ostale službe pojačano prate situaciju s koronavirusom u Italiji, koja je prošle noći uvela karantenu u više svojih pokrajina, te smo spremni uvesti nove mjere ako razvoj situacije bude zahtijevao, naglasio je predsjednik Nacionalnog stožer civilne zaštite Davor Božinović.

"Dosad je učinjeno 327 testiranja, samo je jedno testiranje u najavi što također ukazuje na relativno mirnu epidemiološku sliku. Broj oboljelih u okruženju raste, na sreću u ovom trenutku u Hrvatskoj ne. Budno pratimo situaciju, sve naše službe su maksimalno pripremljene i imamo spremne daljnje mjere koje ćemo uvesti u slučaju da to bude potrebno", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. <<<Cijeli tekst>>>

16:28 Grčko ministarstvo zdravstva u nedjelju je donijelo odluku kako se na dva tjedna zabranjuje održavanje sportskih događaja s prisustvom gledatelja te školski izleti zbog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Također su na četiri tjedna zatvoreni svi rekreacijski centri za umirovljenike. U Grčkoj je potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze pa je ukupan broj zaraženih u toj zemlji sada 73.

15:36 Njemački ministar zdravstva Jens Spahn u nedjelju je izjavio kako bi sva javna okupljanja s više od tisuću sudionika trebalo odgoditi. Naveo je kako organizatori dosad nisu bili spremni na odgađanje raznih manifestacija, ali da bi se, s obzirom na to kako se situacija brzo mijenja, to trebalo čim prije promijeniti. <<<Cijeli tekst>>>

15:33 Ujedinjeno Kraljevstvo prijavilo je povećanje broja osoba pozitivnih na koronavirus sa 209 na 273, a ukupno je testirano 23.513 osoba. Dva pacijenta su preminula od posljedica zaraze.

15:23 Američka vojska ograničila je putovanja u Italiju i Južnu Koreju, kao i iz tih država u SAD, zbog koronavirusa, a također će zabraniti vojnicima iz najteže pogođenih država sudjelovanje u američkim vježbama, razmjeni i posjetama.

14:34 'Samo je pitanje vremena prije nego što će i druge europske zemlje primijeniti agresivne korake kakve je Italija poduzela u borbi protiv širenja koronavirusa', rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz. Austrija je dosad zabilježila 104 zaražene osobe dosad, a Kurz je u izjavi ÖRF-u ustvrdio kako je situacija u toj zemlji pod kontrolom te da su poduzete adekvatne mjere, iako smatra da to vjerojatno nisu posljednji koraci koji će biti potrebni.

14:23 Republika Maldivi, otočna država u Indijskom oceanu u kojoj se nalaze popularna ljetovališta i čija ekonomija uvelike ovisi o turistima, potvrdila je prva dva slučaja koronavirusa. Obje zaražene osobe zaposlenici su ljetovališta Kuredu Island, a ljetovalište je na facebook stranici izvijestilo kako će, zbog sprečavanja širenja koronavirusa, svi zaposlenici i gosti ostati u ljetovalištu dok se ne ukine karantena. Također su izvijestili kako će za to vrijeme biti obustavljeni svi letovi na otok i s otoka.

14:03 Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila je napore Italije u zaustavljanju koronavirusa nakon što je ta država objavila drastične mjere koje se sastoje od karantene za oko 16 milijuna ljudi na sjeveru zemlje. Pod rigoroznim mjerama je oko četvrtina stanovništva Italije. 'Vlada i narod Italije poduzimaju hrabre korake u cilju usporavanja širenja koronavirusa i zaštite svoje zemlje i svijeta. Podnose veliku žrtvu. SZO stoji u zajedništvu s Italijom i nastavit će vas podržavati', objavio je čelnik organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na twitteru.

>>> Povjesničar tvrdi: Europska povijest ne pamti mjere kakve su od sinoć na snazi u Italiji

13:09 Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i susjedstvu za N1 televiziju komentirao je predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 'Što se tiče Hrvatske, situacija je nepromijenjena u odnosu na jučer. Mi smo stvarno pokazali jednu visoku razinu organiziranosti i pravovremenosti. Situacija prije svega u Italiji nije dobra. U italiji je više od 1240 novooboljelih, više od 230 osoba je koje su umrle. Znamo da je cijela regija Lombardije sad praktički zatvorena, što je mjera koja je možda mogla biti i ranije primjenjena. Naše sve službe su u funkciji. Mi smo aktivirali i stožere po županijama. Sve druge institucije koje su u ovom trenutku relevantne imaju isti model rada', rekao je Božinović u emisiji Točka na tjedan na N1 televiziji.

  • +11
Koronavirus u Italiji Izvor: EPA / Autor: CARLO COZZOLI

12:59 Kolumbija, Kostarika, Malta, Maldivi, Bugarska i Paragvaj prijavili su u subotu svoje prve slučajeve zaraze koronavirusom.

12:26 Čelnik još jedne talijanske regije izvijestio je kako je pozitivan na koronavirus, prenosi BBC izvještaj talijanske La Repubblice. Glasnogovornik čelnika regije Pijemont Alberta Cirija izjavio je kako se Cirio osjeća dobro te da će nastaviti raditi od kuće. U subotu je čelnik Demokratske stranke i regije Lazio Nicola Zingaretti izvijestio da je i on pozitivan na koronavirus.

12:23 Rumunjske vlasti zabranile su okupljanja koja uključuju više od tisuću osoba, prenose tamošnji mediji. Zabrana vrijedi od današnjeg dana i ostat će na snazi do 31. ožujka, kada će biti napravljena nova procjena stanja. Potvrđeno je da u Rumunjskoj ima 13 zaraženih osoba.

12:20 Iransko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da se broj oboljelih popeo na 6566, a umrlih na 194, prenosi tamošnja državna televizija. S druge strane Perzijskog zaljeva, u Saudijskoj Arabiji, zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, što ukupno čini 11 slučajeva, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva na twitteru, prenosi Guardian.

12:01 Malezija i Tajland zabranili su pristajanje kruzeru Costa Fortuna zbog straha od koronavirusa, objavio je u nedjelju dužnosnik, a prenosi HINA. Na brodu je oko 2000 ljudi, uključujući desetine Talijana.

12:00 Zaraza koronavirusom proširila se na 30 američkih saveznih država, usmrtivši najmanje 19 ljudi, New York je zadnji u nizu koji je u SAD-u proglasio izvanredno stanje. Zabrinuti putnici na američkom kruzeru pogođenom virusom zatvoreni su u svojim kabinama u vodama blizu San Francisca, nakon što je 21 osoba pozitivno testirana na virus. Brod Grand Princess dobio je kasno u subotu dozvolu da pristane u Oaklandu. Američki potpredsjednik Mike Pence, koji je zadužen za reakciju SAD-a na epidemiju, ranije je rekao da će svih 3533 putnika i posada biti testirani na koronavirus i prema potrebi stavljeni u karantenu.

11:54 Argentina je prva južnoamerička država koja je prijavila smrtni slučaj kao posljedicu zaraze koronavirusom. Pacijent kojem je potvrđena zaraza tim virusom preminuo je u subotu, izvijestilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Druge države Južne Amerike, Paragvaj, Kolumbija, Čile i Peru posljednjih su dana sve prijavile prve slučajeve zaraženih osoba, a više je slučajeva prijavljeno i u Brazilu, donosi Reuters.

11:40 Slovenski ministar zdravstva Aleš Šabeder proglasio je od subote u 19 sati zabranu održavanja većih priredaba u zatvorenim prostorima. Tako je već otkazan koncert talijanskog tenora Andrea Boccellija koji se trebao održati u subotu navečer u velikoj dvorani Stožice, do daljega je otkazan program u Cankarevom domu u Ljubljani, središtu kulturnih i drugih priredaba, a razmišlja se i o ograničenjima za sportska natjecanja. Utakmica Abba lige između Cedevita Olimpije i Budućnosti održat će se bez navijača, a nagađa se da će se za istu mjeru odlučiti organizatori skijaških skokova u Planici idući tjedan.

11:35 Predsjednik buduće slovenske vlade Janez Janša podržava odluku ministra zdravstva o zabrani velikih javnih priredaba na zatvorenom zbog ključne faze kontrole koronavirusa, a onima koji ga prate na Twitteru poručio je da ograniče socijalne kontakte, a više borave u prirodi."Nalazimo se u ključnoj fazi kontrole širenja koronavirusa, kad nas prekasno uvođenje potrebnih mjera može koštati života i velike materijalne štete, zato je bolje uvesti neku mjeru previše nego premalo. I sami možemo puno napraviti, zato ograničimo kontakte na one najnužnije, a umjesto u dvorane radije otiđimo u prirodu", napisao je Janša.

11:30 Iranska državna aviokompanija Iran Air suspendirala je sve letove iz i za Europu do daljnjega, objavila je novinska agencija Isna. Suspenzija je, prema izvještaju agencije, proglašena zbog 'ograničenja nametnuta iz Europe zbog nepoznatih razloga'. BBC, koji prenosi vijest iranske agencije, navodi i kako je Iran jedna od najgore pogođenih država epidemijom koronavirusa izvan Kine, s gotovo 6000 zaraženih i 145 mrtvih, te da se vjeruje da su te brojke i veće.

11:26 "Italija bi trebala zabraniti svim svojim državljanima putovanja u Europu, zbog toga što mi to ne možemo narediti unutar Schengena", rekao je češki premijer Andrej Babiš. U Češkoj je potvrđeno 26 slučajeva zaraze koronavirusom, a najveći je dio povezan s osobama koje su doputovale iz Italije ili bile u kontaktu s nekim tko je bio u Italiji.

11:04 Škotska premijerka Nicola Sturgeon komentirala je pisanje Sunday Timesa kako stručnjaci vjeruju da bi u Ujedinjenom Kraljevstvu 100.000 osoba moglo umrijeti od posljedica zaraze koronavirusom. Rekla je kako se ta brojka odnosi na najgori scenarij, te da ona nije prognoza onoga što će se sigurno dogoditi. Dodala je i kako će se većina osoba koja se zarazi, brzo oporaviti, objavio je BBC.

  • +13
Koronavirus u Ujedinjenom Kraljevstvu Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

10:39 Od jutra se na sjeveru Italije provodi karantena zbog epidemije koronavirusa. Ograničenja bez presedana obuhvaćaju 16 milijuna ljudi i ostat će na snazi do 3. travnja, a zakon je tijekom noći potpisao premijer Giuseppe Conte. Prema novim mjerama ljudi ne bi trebali ući u Lombardiju, talijansku najbogatiju regiju, ili izići iz nje - kao i iz 14 pokrajina uključujući gradove Veneciju, Modenu, Parmu, Piacenzu, Reggio Emiliju i Rimini. "Neće biti kretanja u ta područja niti iz njih, osim iz razloga dokazano povezanih s poslom, hitnom situacijom ili zdravstvenim razlozima", rekao je Conte na novinskoj konferenciji usred noći nakon višesatne konfuzije zbog njegovih planova. <<<Cijeli tekst>>>

9:32 Bugarska je prijavila kako ima dva potvrđena slučaja koronavirusa, zaraženi su 27-godišnji muškarac i 75-godišnja žena. Kako je medijima u nedjelju ujutro rekao glavni zdravstveni inspektor Angel Kunčev, nijedno od njih nije putovalo izvan Bugarske niti je bilo u kontaktu s nekime tko se vratio iz država u kojima je zabilježena epidemija koronavirusa.

9:30 Na većini svjetskih burzi cijene su dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer su ulagači nesigurni, s obzirom da bi zbog brzog širenja koronavirusa u svijetu gospodarske štete mogle biti veće nego što se prije procjenjivalo. <<<Cijeli tekst>>>

9:28 Kineski izvoz pao je u prva dva mjeseca ove godine više od 17 posto, a pao je i uvoz jer je zdravstvena kriza zbog koronavirusa izazvala velike poremećaje u poslovnim operacijama, svjetskim nabavnim lancima i gospodarskim aktivnostima. <<<Cijeli tekst>>>

8:18 Šestero ljudi poginulo je u rušenju hotela u kineskome gradu Quanzhou, priopćilo je ministarstvo za hitne situacije u nedjelju, nakon što su državni mediji rekli da se hotel koristi za karantenu zaraženih od koronavirusa. <<<Cijeli tekst>>>

  • +2
Rušenje hotela u Kini Izvor: EPA / Autor: XIAO FAN

7:50 Zdravstvene vlasti u kontinentalnoj Kini u nedjelju su izvijestile o 44 nova potvrđena slučaja zaraze koronaviruskom COVID-19 do kraja 7. ožujka, što je znatno manje nego dan ranije, kada ih je bilo 99, dok je ukupno u svijetu sada više od 105.000 zaraženih. <<<Cijeli tekst>>>

7:48 Slovenski ministar zdravstva Aleš Šabeder zabranio je u subotu kasno navečer sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima s više do 500 ljudi zbog koronavirusa, navodi se u priopćenju iz slovenskog ministarstva zdravstva. Ministar je potpisao uredbu o zabrani okupljanja na priredbama u javnim prostorijama, a zabrana će biti na snazi sve dok postoji opasnost od nastavka širenja te bolesti, navodi se u priopćenju. "Preporučamo da zbog povećanog epidemiološkog rizika organizatori razmisle i o smislenosti priredbi s manjim brojem ljudi", navodi se još u priopćenju. <<<Cijeli tekst>>>

7:43 Italija je od nedjelje uvela karantenu za čitavu Lombardiju, pa tako i za gospodarsko središte zemlje Milano te za pokrajinu Veneto, sjever Emilije-Romagne i istok Pijemonta, prema odluci koju je u subotu kasno navečer potpisao talijanski premijer Giuseppe Conte. Područje je to u kojem živi oko 16 milijuna ljudi. Ulasci i izlasci s tih područja bit će strogo ograničeni tijekom karantene koja ostaje na snazi do 3. travnja. Svi muzeji, teretane, kulturne ustanove, skijališta i bazeni bit će zatvoreni. Dosad su u karanteni bila samo ograničena područja na sjeveru Italije poznata kao 'crvene zone'. Prekinut će se godišnji odmori za sve zdravstvene radnike, otkazati vjenčanja, pogrebi i sportski događaji te se uvesti rad od kuće gdje god je to moguće, piše u odluci.

  • +7
Koronavirus, Italija Izvor: EPA / Autor: MATTEO CORNER