covid-19

U Kini 44 nova zaražena, u svijetu više od 105.000 ukupno zaraženih

08.03.2020 u 08:13

Bionic
Reading

Zdravstvene vlasti u kontinentalnoj Kini u nedjelju su izvijestile o 44 nova potvrđena slučaja zaraze koronaviruskom COVID-19 do kraja 7. ožujka, što je znatno manje nego dan ranije, kada ih je bilo 99, dok je ukupno u svijetu sada više od 105.000 zaraženih.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u Kini s jučerašnjim danom doseže 80.695.

Tamošnje zdravstvene vlasti su izvijestile i o 27 novih smrtnih slučajeva zbog te zaraze tijekom subote, dok ih je dan ranije bilo 28.

Svi smrtni slučajevi dogodili su se u provinciji Hubei, epicentru zaraze. Ukupan broj umrlih tako je dosegnuo 3.097.

Južnokorejske vlasti, pak, izvijestile su o novih 367 slučajeva zaraze u subotu, tako da ih je ukupno u toj zemlji 7.134. Po prvi put od 26. veljače ta zemlja izvijestila je o broju novih zaraženih u jednom danu manjem od 400, piše novinska agencija Yonhap.

Dosad je u toj zemlji zabilježeno 50 umrlih zbog te bolesti, uglavnom kroničnih bolesnika.

Australske zdravstvene vlasti, pak, u nedjelju su izvijestile o trećem smrtnom slučaju zbog koronavirusa, a riječ je o 80-godišnjaku koji je umro u jednoj bolnici u Sydneyu.

Ukupno su u toj zemlji potvrđena 74 slučaja zaraze, a zdravstvene vlasti brine rizik od mogućeg daljnjeg širenja epidemije. 

Australski ministrar zdravstva Greg Hunt izjavio je u nedjelju da je vlada osigurala kupnju dodatnih 54 milijuna zaštitnih maski kako bi zaštitila zdravstvene djelatnike, koje bi trebale biti isporučene do kraja travnja. Dodatnih 260.000 kirurških maski već je pušteno u zdravstvenu mrežu iz robnih zaliha. 

U SAD-u su dosad zabilježena najmanje 434 slučaja zraze, izvijestio je NBC News, pri čemu je više od polovine saveznih država izvijestilo o zaraženima. Ukupno je dosad od koronavirusa umrlo 19 ljudi. 

Nekoliko američkih saveznih država proglasilo je izvanredno stanje kao odgovor na širenje epidemije, uključujući Kaliforniju, Floridu, Indianu, Kentucky, Maryland, New York, Utah i Washington.

Dosad je u svijetu više od 105.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, podaci su američkog Sveučilišta Johns Hopkins. Život je zbog te zarade izgubilo 3.558 ljudi.