stanje sve teže

Svijet bilježi najgori dan od početka pandemije, čak 237.743 nova slučaja zaraze koronavirusom

17.07.2020 u 06:59

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je, prema posljednjim službenim podacima, u petak potvrđeno 98 novozaraženih koronavirusom, pa je aktivnih slučajeva 1192. Broj pozitivnih osoba od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je 4137. Hospitaliziranih pacijenata je 1367, dok je na respiratoru sedam bolesnika

23:00 Svjetska zdravstvena organizacija je izvijestila da je u petak u svijetu zabilježeno rekordno dnevno povećanje broja zaraženih novim koronavirusom od 237.743 slučajeva. Najveće povećanje je u Sjedinjenim Državama, Brazilu, Indiji i Južnoj Africi, objavio je WHO u dnevnom izvješću. >>>Cijeli članak<<<

22:42 Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u petak je objavio da se, u sklopu epidemioloških mjera suzbijanja koronavirusa, posjeti domovima za starije i nemoćne dopuštaju u dvorišnim prostorima, uz nošenje maski i održavanje fizičke distance. >>>Cijeli članak<<<

19:33 Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će se za testiranje na koronavirus već od danas plaćati 501 kuna za dvije ciljne sekvence, a za tri 698 kuna. >>>Cijeli članak<<<

18:52 Iz HZMO-a su potvrdili kako je koronavirusom zaražena jedna njihova radnica. Riječ je o službenici koja se zarazila unutar obitelji i nije bila u doticaju s ravnateljem Hrvatskog zavoda za mirovinsko Ivanom Serdarom niti ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem, poručili su iz HZMO-a za 24sata.hr.

17:58 Srbija od 30. lipnja svakodnevno bilježi više od 250 novozaraženih koronavirusom, a u posljednjih deset dana od 10 do 18 umrlih na dnevnoj razini, pokazuju službeni podaci Ministarstva zdravstva objavljeni u petak. >>>Cijeli članak<<<

16:53 Slovenija će od ponedjeljka izdavati rješenja o obveznoj karanteni onima koji dolaze iz 'crvenih' zona na svim graničnim prijelazima s Hrvatskom, potvrdio je u petak ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. >>>Cijeli članak<<<

Riječ je o onim slovenskim državljanima ili strancima s prebivalištem u Sloveniji koji su boravili u zemljama s 'crvene liste', visokorizičnim zbog epidemije covida-19, poput Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore, a tranzitiraju preko Hrvatske.

15.16 U Ogulinu dva dana nema novooboljelih od covida-19 pa je gradski Stožer Civilne zaštite u petak odlučio da se, nakon jednotjedne zabrane, za posjetitelje otvore Ivanina kuća bajke, Zavičajni muzej Ogulin, Gradski knjižnica i čitaonica te Pučko otvoreno učilište.

15.05 U Federaciji Bosne i Herceovine u petak je ponovo proglašeno stanje epidemije a uvođenje te mjere entitetsko Ministarstvo zdravstva opravdalo je potrebom učinkovitijeg djelovanja u cilju sprječavanja širenje zaraze koronavirusom.

15.03 Premijer Boris Johnson je u petak izrazio nadu da bi se Velika Britanija mogla vratiti u normalu prije Božića, zacrtavši postupno ukidanje mjera vezanih uz epidemiju covida-19 ali ističući da se zemlja mora pripremiti i na najgore, iako se nada najboljem.

Britanija je jedna od najpogođenijih zemalja u Europi epidemijom novog koronavirusa, s 45.119 smrtnih slučajeva, a po broju mrtvih na milijun stanovnika zauzima drugo mjesto u svijetu, iza Belgije.

15.01 U posljednjih 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano je 9.910 osoba, njih 392 bilo je pozitivno, dok je preminulo 10 osoba

Na respiratorima se prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva i Instituta "Batut" nalaze 184 osobe, javlja Blic.

14.48 Katalonska vlada pozvala je u petak stanovnike Barcelone i okolice da tijekom vikenda ne putuju te ostanu u svojim kućama kako bi se suzbilo širenje koronavirusa koji zadnjih dana snažno pogađa Kataloniju, autonomnu pokrajinu na sjeveroistoku Španjolske.

U Kataloniji ukupan broj infciranih narastao je na 79.595 od čega ih je preminulo 5.678 ljudi. Izliječeno je 40.316 osoba.

Najnoviji poziv o ostanku u kućama upćen je u trenutku visokih ljetnih temperatura i u trenutku neizvjesne turističke sezone.

14.46 Ministrica znanosti i obrazovanja u odlasku Blaženka Divjak objavila je u petak da su od 26. lipnja do 10. srpnja, 72 učenika u dobi od 6 do 18 godina zaražena koronavirusom, što bi značilo 70 razreda u samoizolaciji da je trajala nastava u školama.

14.44 Do proboja koronavirusa na dijelu Klinike za unutarnje bolesti osječkog KBC-a došlo je preko odjela hitnoga prijema, pa taj dio Klinike neće primati nove pacijente, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Stožer je prethodno priopćio kako je od sedam novoboljelih troje djelatnika ove Klinike te četvero pacijenata, pa je, u suradnji s epidemiolozima, zatvoren navedeni dio Klinike, pacijenti su izolirani i provode se potrebne epidemiološke radnje. Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović izjavio je novinarima kako je ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić na sjednici Stožera izvijestio kako je do proboja virusa došlo hitnim prijemom, jer je jedan zaprimljeni pacijent bio pozitivan na koronavirus.

Na press konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite ministar Beroš pojasnio je da je pozitivan bio pacijent koji je bio pred otpust u dom za starije. Uoči otpusta je testiran i otkriveno je da je pozitivan te da je zarazio druge pacijente i liječnike i medicinske sestre. Unatoč tome, tvrdi Beroš, KBC Osijek funkcionira bez problema.

14.00 U posljednja 24 sata zabilježeno je novih 98 slučajeva, pa je broj trenutačno oboljelih 1192, što je za dva više nego jučer, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na press konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite. Broj pozitivnih od veljače kada je zabilježen prvi slučaj je 4137, a oporavilo se 2825, što je 68,3 posto oporavljenih.

Od jučer je testirano 1437 osoba, a pozitivnih od toga je 4, 1 posto.

Na bolničkom liječenju je 137 osoba, od čega sedam na respiratoru. U proteklih 24 sata nema preminulih.

Prosječna dob oboljelih je 47,16 godina.

U posljednja 24 sata otpušteno je iz bolnica 14 osoba, dok se kod kuće oporavilo njih 76.

'Nema novih žarišta. Najveće brojke su u Vukovarsko-srijemskoj županiji i u Gradu Zagrebu', kazao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

U Gradu Zagrebu uglavnom se radi o kontaktima dosad oboljelih, dok je brojka u Vukovarsko -srijemskoj županiji, gdje ima 23 oboljela, posljedica jednog velikog okupljanja u Ivankovu.

Najavljena je ponovno i izmjena cijena testova. 'Jutros je analizom cijena reagensa i saznanjima da se na tržištu događaju promjene, ustanovila se nova prosječna cijena koja je niža nego do sada. HZZO će i dalje će pratiti promjene cijena i utvrditi nove cijene', kazao je ministar koji je istaknuo da nisu svi PCR jednako relevantni te da će oni ustrajati na najtočnijim testovima.

Do sada je cijena testa bila oko 1506 kuna. Nova cijena je 501 kuna za test za dvije sekvence, a za tri sekvence 698 kuna.

13.59 Na području Koprivničko-križevačke županije zabilježen je jedan novi slučaj bolesti covid-19 uzrokovane koronavirusom. Riječ je o osobi zaposlenoj u zdravstvenom sustavu koja je po primitku pozitivnog nalaza upućena u kućnu samoizolaciju na liječenje. U tijeku je epidemiološka obrada bliskih kontakata oboljele osobe.

Na području županije trenutno su dva aktivna slučaja pozitiviteta na koronavirus, a u samoizolaciji je pet osoba. Od početka epidemije bolesti covid-19 ukupno je zabilježen 101 slučaj oboljenja, priopćio je županijski stožer.

13.58 Belgija je možda na početku drugog vala zaraze koronavirusom nakon što je prošlog tjedna zabilježen porast novih slučajeva od 32 posto, iako se za sada širenje infekcije čini lokaliziranijim nego na samom početku, ocijenili su u petak stručnjaci.

U razdoblju od 7. do 13. srpnja u Belgiji su bilježili prosječno 114 novih slučajeva zaraze dnevno a to je u usporedbi s prethodnim tjednom predstavljalo povećanje od 32 posto. Te su brojke i dalje znatno niže od onih bilježenih u jeku pandemije kada je dnevno bilo i po 1600 novih slučajeva zaraze.

13:30 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je županijski Stožer. Riječ je o dvije žene iz Dubrovnika srednje i mlađe životne dobi te jednoj ženi iz Župe dubrovačke srednje životne dobi. Svi su kontakti ranije poznatih slučajeva.

13:15 Češka je u petak na sjeveroistoku zemlje postrožila restrikcijske mjere zbog povećanja broja novozaraženih koronavirusom te ponovo uvela obavezno nošenje maski, ograničila radno vrijeme restorana i vratila provjere prekograničnih radnika.Od covida-19 je u Češkoj preminulo 335 ljudi, daleko manje nego u susjednim zapadnim zemljama, ali u posljednja tri tjedna bilježi se rast novozaraženih, uglavnom u industrijskoj regiji Moravska-Šleska, na granici s Poljskom i Slovačkom.

12.43 Na području Sisačko-moslavačke županije danas nema novooboljelih osoba od koronavirusa, pripoćio je županijski Stožer civilne zaštite.

12.41 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 14. zaredom da nema novozaraženih osoba, priopćili su iz županijskog Stožer civilne zaštite. U protekla 24 sata testirano je 20 osoba i svi su nalazi negativni.

12.37 Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je da je sa 17. srpnjem 2020. u Međimurskoj županiji uzeto ukupno 1763 uzorka. Na današnji dan do 11h, posljednja 24 sata uzeto je 49 uzoraka, od čega je 0 nalaza pozitivno, 11 nalaza negativno, a 38 uzoraka je u obradi.

12.34 U Bosni i Hercegovini u petak je potvrđeno 218 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvjestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Bolnice u Federaciji BiH testirale su 1283 uzorka a zaraza je potvrđena u 122 slučaja. U Republici Srpskoj testirano je 528 uzoraka od kojih je 96 bilo pozitivno na koronavirus.

U Sarajevu su od četvrtka umrle još dvije osobe čije je zdravstveno stanje bilo ugroženo zarazom koronavirusom a jedan smrtni slučaj prijavljen je i u Bijeljini.

Stanje po županijama

  • Zadarska županija - 4
  • Istarska županija - 10
  • Ličko-senjska županija - 0
  • Primorsko-goranska županija - 7
  • Vukovarsko-srijemska županija - 5
  • Splitsko-dalmatinska županija - 9
  • Požeško-slavonska županija - 0
  • Grad Zagreb - 23
  • Osječko-baranjska županija - 7
  • Zagrebačka županija - 1
  • Brodsko-posavska županija - 4
  • Virovitičko-podravska županija - 1
  • Šibensko-kninska županija - 2
  • Krapinsko-zagorska županija - 1
  • Karlovačka županija - 0
  • Međimurska županija - 0
  • Bjelovarsko-bilogorska županija - 0
  • Sisačko-moslavačka županija - 0
  • Dubrovačko-neretvanska županija - 3
  • Koprivničko-križevačka županija - 1

12.08 Karlovačka županija jutros je bez novooboljelih osoba, javlja Radio Mrežnica.

Jučer je testirano 74 ljudi – 22 u Ogulinu i 52 u Karlovcu. Negativni su svi iz Ogulina te 48 osoba iz Karlovca gdje se čekaju rezultati još četiri nalaza.

12.03 Do 87 posto slučajeva novog koronavirusa u Wuhanu između siječnja i ožujka možda je ostalo neotkriveno, navodi se u studiji objavljenoj u četvrtak u britanskom stručnom časopisu Nature.

Studija, čiji je autor skupina kineskih stručnjaka sa sjedištem u tom gradu iz kojeg je krenula pandemija prošle godine, otkrila je da između 53 i 87 posto infekcija prije 8. ožujka nije bilo identificirano, što potencijalno uključuje asimptomatske i blage slučajeve.

12.00 Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba (Oroslavje). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 13. U samoizolaciji se nalazi 51 osoba.

11.47 Dva nova slučaja oboljenja od zarazne bolesti COVID-19 zabilježeno je u posljednja 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji. Riječ je o mlađoj muškoj osobi i djetetu iz Kistanja, koji su obiteljski kontakt ranije oboljelih, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Trenutno je na području te županije 16 aktivnih slučajeva oboljenja. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 103 osobe, od kojih je 92 kontakt oboljelih od COVID-19, a 11 osoba imaju određene mjere samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

Na području PU Šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Od jučer je uzeto 21 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2, javlja portal sibenik.in.

11.35 Ovogodišnji Špancirfest otkazuje se zbog epidemije koronavirusa, izvijestili su na press konferenciji gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina.

'Pokušali smo sve. Međutim, pribojavali smo se da s nekakvim porastom broja zaraženih da će biti nemoguće poštivati epidemiološke uvjete. Mi smo ovaj tjedan pitali nacionalni Stožer i oni su rekli da isto pretpostavljaju da bi poštivanje ovih mjera koje danas imamo, bilježenje svih iznad sto osoba, bilo fizički nemoguće napraviti. Stoga smo odlučili odustati da ne stvaramo troškove građanima Varaždina', kazao je Čehok. >>> Cijeli članak <<<

11.30 Na području Virovitičko-podravske županije, u posljednja 24 sata, jedna je novooboljela osoba od korona virusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Riječ je o ženi, srednje životne dobi, sa slabije izraženim simptomima na COVID-19, koja se zarazila na maturalnoj zabavi. Trenutno je u kućnoj izolaciji, a njeni kontakti su stavljeni u samoizolaciju i bit će testirani na COVID-19.

Inače, u posljednja 24 sata, testirana je 31 osoba, čime je broj testiranih, na području Virovitičko-podravske županije, od početka epidemije narastao na 1.759 Od početka pandemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 24 osobe su zaražene korona virusom. Od toga, trinaest ih je trenutno zaraženo, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

11.28 U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1012 ljudi, te potvrđeno 19 novih zaraza, što je isti broj kao i prethodna dva dana, objavila je u petak slovenska vlada.

11.24 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije četiri (4) su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 140, dok je broj aktivnih slučajeva 74. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 371 osoba (77 manje u odnosu na prethodni dan).

11.15 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 17.07.2020. do 11:00 sati evidentirano je 213 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj osobe više, ali su i 2 osobe izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 56 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 148 osoba, a 9 ih je preminulo.

11.08 Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 240 uzoraka od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus, javlja portal osijek031.com.

Pozitivne osobe Zavod za javno zdravstvo u svojoj evidenciji vodi prema ispostavama Zavoda te su prema dostupnim podatcima 4 novopozitivne osobe s područja Ispostave Osijek, jedna s područja Ispostave Đakovo, jedna s područja Ispostave Valpovo i Donji Miholjac i jedna s područja Ispostave Beli Manastir.

Od šest novooboljelih, troje su djelatnici Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, a četvero je pacijenata s iste Klinike.. U suradnji s epidemiolozima zatvoren je navedeni dio Klinike i pacijenti su izolirani te se provode potrebne epidemiološke radnje.

U KBC-u Osijek hospitalizirana je 31 osoba oboljela od koronavirusa, a na respiratoru su i dalje 4 osobe.

16 je novih kontakata stavljeno u samoizolaciju te se danas na području županije u samoizolaciji nalazi 435 osoba.

Policija je provjeravala osobe u samoizolaciji i prema dojavi i samoinicijativno. Jedna se dojava pokazala netočnom te je osoba zatečena na prijavljenoj adresi, a kod 71 samoinicijativne provjere također nije utvrđeno ni jedno kršenje mjere samoizolacije.

10.58 U Gradu Zagrebu zabilježena su 23 novooboljela.

Voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Vanja Tešić rekla je da su tijekom jučerašnjeg dana proveli 397 testiranja na koronavirus te da su 23 osobe novooboljele, a 100 osoba kao njihovi bliski kontakti dobilo je mjeru samoizolacije.

"Od 23 novooboljele osobe 15 su kontakti Covid pozitivnih pacijenata, šest imaju negativnu epidemiološku anamnezu, a za dvije osobe izloženost bismo mogli povezati sa boravkom u noćnim klubovima", izjavila je Tešić.

U Zagrebu je aktivno 380 slučajeva Covid pozitivnih.

10.57 Požeško-slavonska županija ima 66 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom što je s jučerašnjim danom 17 osoba manje. Na testiranje je poslano 122 uzorka, a trenutno je gotovo 60 nalaza te trenutno nema novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.

Međutim, ravnatelj požeško-slavonskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević potvrdio je da je jedan zatvorenik u požeškoj kaznionici pozitivan i nalazi se u izolaciji, a detektirani su svi njegovi kontakti.

Matijević je to rekao na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite referirajući se na medije koji su prije dva dana izvijestili kako se koronavirus probio u Kaznionicu u Požegi, a pozitivan nalaz potvrđen je muškarcu privedenom u zbog prekršajnog postupka.

10.50 U Podgorici, gradu u kojem živi trećina ukupnog stanovištva Crne Gore, od petka ujutro za sve stanovnike starije od sedam godina obavezno je nošenje zaštitnih maski u otvorenim i u zatvorenim prostorima.

U Podgorici je registrirano 619 zaraženih virusom Covid-19, dok su u cijeloj Crnoj Gori trenutno inficirane 1582 osobe.

10.48 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 286 obrađenih testova danas je 9 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to 7 osoba iz Splita, 1 osoba iz Sinja i 1 osoba iz Lokvičića.

1 osoba je kontakt prethodno oboljelih osoba dok se ostalih 8 osoba epidemiološki obrađuje. Uz 9 novooboljelih osoba sa područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na covid infekciju je i jedna osoba iz Šibensko-kninske županije testirana na području SDŽ.

598 osoba nalazi se u samoizolaciji. 10 covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split.

10.21 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( 2 osobe iz Vinkovaca, 1 iz Nuštra, 1 iz Bobote i 1 iz Starih Jankovaca).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 150, od kojih su 52 osobe izliječene. Trenutno su u županiji 4 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 135 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3844. U samoizolaciji na području županije nalaze se 484 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 5 zdravstvenih radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva su 34 radnika (9 liječnika, 18 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

10.16 Stožer civilne zaštite Zadarske županije oglasio se i o svadbi, s koje je došao veliki broj zaraženih prošla dva tjedna. Svadba je, kažu održana po svim epidemiološkim mjerama, prenosi ezadar.

'14 dana odnosno maksimalno vrijeme inkubacije prošlo je od vjenčanja sa kojim se povezuje veći broj oboljelih od Covida-19, epidemiološkim praćenjem i anketiranjem do sada je utvrđeno ukupno 36 pozitivnih osoba od kojih su 3 obiteljski kontakti osoba koji su bili na vjenčanju, a sami nisu prisustvovali događaju. Raspon dobi Covid-19 pozitivnih osoba koji su bili nazočni na vjenčanju je od 23 do 47 godina, prosječna dob oboljelih jest 31 godina, medijan pozitivnih 29 godina. Svi zaraženi imali su blage simptome koji su u prosjeku trajali dva do tri dana, nije bila niti jedna hospitalizacija.

Veći broj gostiju je prema preporukama koje smo dali kod pojave prve zaražene osobe otišlo u samoizolaciju. Zahvaljujući brzoj reakciji zdravstvenih službi, organizatora vjenčanja i medija uspjeli smo svim sudionicima vjenčanja prenijeti preporuke kojima se sprječava širenje ove infekcije na opću populaciju. Epidemiološkim ispitivanjem utvrđeno je da je vjenčanje održano po svim važećim preporukama HZJZ koje su taj dan bile na snazi, te broj sudionika nije prelazio dozvoljeni broj', stoji u priopćenju.

10.15 Četiri su novooboljele osobe zaražene koronavirusom na području Zadarske županije. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 114 uzoraka, a aktivni nadzor provodi se nad 469 osoba. Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirano je 6 bolesnika. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

10.08 Australska država Victoria potvrdila je rekordni dnevni rast zaraženih u petak, a susjedna država Novi Južni Wales zabranjuje pjevanje, plesanje i druženja na vjenčanjima u sklopu mjera kojima vlasti nastoje zaustaviti novi val širenja Covida-19.

9.57 U zadnja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, javljaju iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu. Kako ističu, među njima su tri kontakta ranije oboljelih koji su u samoizolaciji, potom jedan pomorac koji se testirao zbog odlaska na brod te tri osobe profesija koje se redovito testiraju prilikom povratka na posao, zbog izloženosti virusu prilikom obavljanja posla ili zbog kontakata s osjetljivim skupinama.

Radi se o jednoj spremačici u dječjem vrtiću, zaposlenici socijalne institucije i policajcu, prenosi Jutarnji list.

9.52 Deveti dan zaredom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od covida-19. Ukupno je oboljelo 30 osoba od covida-19 od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 9 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 781 osobom, prenosi N1.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

9.45 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 104 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 10 pozitivnih.

Kod 5 osoba radi se o kontaktu s već pozitivnim osobama, od toga je jedan dolazak iz Zagreba. Za ostalih 5 osoba epidemiološka obrada je u tijeku.

Od srijede u samoizolaciji je i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić koji je boravio u prostoriji odnosno na skupu zaposlenika komunalnog poduzeća "Park" s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na COVID-19. Riječ je o zaposlenici te buzetske javne ustanove.

9.29 Broj zaraženih koronavirusom u Indiji prešao je milijun, a zemlja je u svome najvišem dnevnom porastu slučajeva prijavila 34.956 zaraženih i 687 umrlih, prema podacima koje je u petak iznijelo savezno ministarstvo zdravstva.

Ukupan broj slučajeva koji su zabilježeni od izbijanja zaraze je 1.003.832, dok broj umrlih iznosi 25.602, rekla je vlada.

Od navedenih, 635.756 ili 63.34 posto, oporavilo se. Još je 342.473 aktivnih slučajeva.

9.20 Farmaceuti na njemačkom Sveučilištu Halle-Wittenberg razvili su način otkrivanja malih količina koronavirusa u otopini za ispiranje usta, koristeći tehniku koja bi mogla poslužiti za testiranja. Studija je koristila uzorke otopine kojom su pacijenti zaraženi novim koronavirusom ispirali usta, uspješno otkrivajući virus tehnikom masene spektometrije, priopćilo je sveučilište ovaj tjedan. >>> Cijeli članak <<<

8.59 Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba Bujević u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kazala je da u epidemiološkoj situaciji kakvu imamo i kada brojevi rastu moramo biti svjesni da su maske postale dio naše svakodnevice. Naglasila je da je maska dio borbe protiv koronavirusa.

Grba Bujević je istaknula da ima puno ljudi koji su asimptomatski, odnosno nemaju nikakve simptome i ne znaju da su bolesni. Dodala je da takvi ljudi mogu proširiti virus na nekog drugog i zato je nošenje maski vrlo bitno. >>> Cijeli članak <<<

8.44 Izrael je nametnuo novu vikend karantenu u petak i postrožio niz zabrana kako bi smanjio stopu zaraze koronavirusom, uslijed rastućeg javnog nezadovoljstva po pitanju vladinog nošenja s krizom. >>> Cijeli članak <<<

8.40 SAD su oborile dnevni rekord u porastu broja zaraženih. Prema Sveučilištu John Hopkins, SAD su jučer imale 77,300 novozaraženih u 24 sata. To je najveći porast koju je ijedna država svijeta imala od početka pandemije.

SAD su najpogođenija država svijeta s 3,576,221 zaraženih and 138,358 preminulih.

8.25 Slučajevi zaraze koronavirusom diljem SAD-a nastavljaju rasti, dok Bijela kuća odbacuje navode republikanskog guvernera koji je rekao da je odgovor na virus predsjednika Donalda Trumpa 'beznadan.'

S ukupno 156 smrtnih slučajeva u jednom danu u srijedu, Florida je postavila rekord drugi put u tjedan dana, prema podacima objavljenim u četvrtak.

Savezna država, koja je među najpogođenijima, prešla je brojku od 311 tisuća zaraženih i 4.677 smrtnih slučajeva, s time da zdravstveni stručnjaci očekuju da broj smrti neće pratiti broj zaraženih slučajeva. >>> Cijeli članak <<<

7.54 Pandemija koronavirusa prijeti vratiti razinu siromaštva u svijetu možda i na onu prije deset godina i mogla bi destabilizirati niz teško pogođenih zemalja, objavio je UN u četvrtak. >>> Cijeli članak <<<

7.24 Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali jer su pale cijene dionica nekoliko tehnoloških divova i jer je ulagače obeshrabrila i dalje visoka razina nezaposlenosti u SAD-u. Daljnji rast broja novozaraženih koronavirusom u nizu saveznih država ne podržava teze o brzom oporavku gospodarstva, a 32 milijuna Amerikanaca prima pomoć za nezaposlene.

7.00 Republikanski guverner Georgije u četvrtak je podnio tužbu protiv demokratske gradonačelnice Atlante, najvećeg grada te savezne države, kako bi blokirao njezinu mjeru obaveznog nošenja maski. Tužba guvernera Briana Kempa događa se u vrijeme kad je nošenje maski, za koje stručnjaci ističu da usporava širenje zaraze koronavirusom, postalo političko pitanje razdora u SAD-u. >>> Cijeli članak <<<

6.39 Brazil je u četvrtak prešao brojku od 2 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom. U toj južnoameričkoj državi je virus odnio sveukupno 76,6 tisuća života.

6.23 Njemački ministar zdravstva pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ubrza svoju reviziju upravljanja pandemijom koronavirusa, što je znak da Europa zauzima stroži stav prema tom tijelu Ujedinjenih naroda.

Njemačka trenutno predsjeda Europskom unijom, a dosad je imala zaštitnički stav prema WHO-u koji je pod žestokim kritikama Washingtona koji najavljuje izlazak iz organizacije zbog popuštanja Kini. Sada se čini da i Berlin zauzima asertivniji stav. >>> Cijeli članak <<<

  • +8
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT