izvanredna presica

Helikopter je na 30 metara dubine, ronioci ga pretražuju kako bi našli tijelo drugog pilota; letovi Kiowama do daljnjega zabranjeni

27.01.2020 u 14:35

Bionic
Reading

Nakon što je kod Šibenika, u području otoka Zlarina i Zablaća, pao helikopter Kiowa Warrior OH-58D iz sastava 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dva člana posade, od kojih je jedan pronađen mrtav, a za drugim se još traga, u 14.30 održana je konferencija za medije u vojarni u Zemuniku

Odmah po dojavi prema Zemuniku su se uputili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec.

Krstičević je izrazio sućut obitelji poginulog pilota i potvrdio da su časnici već obišli obitelji stradalih.

'Tijekom letačkih aktivnosti, u more je iz do sada neutvrđenih razloga pao helikopter. Jedan pilot je pronađen mrtav. U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom', kazao je.

Formirao je povjerenstvo na čelu kojeg je glavni vojni zrakoplovni istražitelj. 'Upoznao sam predsjednicu Republike i predsjednika Vlade s tim događajem. Naši časnici su s obiteljima pilota kako bi im pružili pomoć i podršku. Naše misli su s obiteljima naših pilota i pružit ćemo im potporu u ovom teškom trenutku', kazao je Krstičević te će posjetiti obitelji već danas.

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obiteljima poginulog pilota. Na Twitteru je napisao kako traje intenzivna potraga za drugim pilotom te da je ministar Krstičević oformio stručno povjerenstvo koje će utvrditi okolnosti ove tragične nesreće.

Mirko Šundov također je izrazio sućut obitelji poginulog pilota. Kazao je da je oformljen i psihološki tim za pilote koji su letjeli u timu sa stradalima.

'Nakon dojave, zapovijeđena je obustava leta svih Kiowa dok se ne ustvrdi razlog pada', rekao je Šundov.

Predsjednica RH: Očekujem temeljitu istragu o uzrocima nesreće

Na vijest o nesreći reagirala je predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović. 


'S dubokom zabrinutošću primila sam vijest o današnjem padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina. Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji. Sigurnost naših zrakoplovnih posada jest prioritet te očekujem temeljitu istragu o uzrocima nesreće', navela je predsjednica.

'U 10.30 krenuli su u zadnji let u paru... Helikopter je iz neobjašnjivih razloga udario na more. Drugi helikopter ostao je na mjestu događaja pozivajući u pomoć ribare. Uspjeli su izvući jedno tijelo i na obali je bio pokušaj reanimacije. Nažalost, nisu uspjeli. Letjelica je proizvedena 2011. godine. Stariji kolega imao je preko 2500 sati naleta, a mlađi oko 1200 sati', kazao je Michael Križanec.

'Prema trenutačnim informacijama, na maloj visini došlo je do naglog udara u more. Nije bilo ranijih predznaka, poziva. Dok se ne izvuče helikopter iz mora i ne skinemo sve podatke, ne možemo ništa zaključiti', kazao je Križanec.

Kazao je kako su helikopteri letjeli iz Zemunika prema Lori.

Helikopter je na dubini od 30 metara i trenutno ronioci pregledavaju u kojem je stanju i je li u njemu tijelo drugog pilota.

  • +25
Vojni helikopter srušio se između Šibenika i Zlarina Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Naglasio je da su ovo tehnički jedni od najboljih helikoptera te da je ovaj koji je pao imao 500 sati naleta.

Iz MORH-a su potvrdili kako su u helikopteru u trenutku nesreće bila dva pilota te su potvrdili da je jedan smrtno stradao, dok se za drugim traga.

'Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior poginuo je u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade. Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice, kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik. Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva', piše u priopćenju MORH-a.