prozvao šojgua

Ukrajina vratila dio naselja kod Bahmuta? Prigožin bijesan: 'Vojnici bježe. Sramota!'

05.06.2023 u 12:25

Bionic
Reading

Vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin rekao je u ponedjeljak da su ukrajinske snage ponovno zauzele dio naselja Berkhivka, sjeverno od Bahmuta i nazvao to 'sramotom', dok je vođa proruskih separatista u Donecku proturječio tvrdnji Moskve da je odbila veliku ukrajinsku ofenzivu u Donbasu

Prigožinova plaćenička skupina Wagner zauzela je Bahmut u istočnoj Ukrajini prošlog mjeseca nakon najdulje bitke u ratu i predala svoje položaje službenim ruskim vojnicima. Ukrajinske snage nastavile su napadati područja blizu grada. "Sada je dio naselja Berkhivka već izgubljen, vojnici tiho bježe. Sramota!", rekao je Prigožin u audioporuci koju je objavila njegova služba za medije.

Prigožin je pozvao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova da dođu na front kako bi okupili snage. "Hajde, možete vi to! A ako ne možete, umrijet ćete kao heroji", rekao im je. Prigožin se mjesecima javno svađao sa Šojguom i Gerasimovim. Često ih je optuživao da nisu osigurali dovoljnu podršku skupini Wagner na terenu, zbog čega je pretrpjela nepotrebno velike gubitke.

Vođa proruskih separatista u Donecku Aleksander Kodakovski proturječio je tvrdnjama Moskve da je odbila veliku ukrajinsku ofenzivu u regiji Donbas. Neprijatelja "prati uspjeh", napisao je Kodakovski na svom Telegram kanalu u ponedjeljak. Prema njegovim riječima, napadi zapadno od grada Vuhledara bili su ograničeni taktički potez Ukrajinaca, a ne velika operacija.

Prije nego što je podržao separatiste iz Donecka, Kodakovski je bio šef lokalne protuterorističke jedinice ukrajinske tajne službe SBU do 2014. godine. Njegove postrojbe uključene su u Rusku nacionalnu gardu nakon što je započela potpuna invazija na Ukrajinu.

  • +8
Wagnerovci u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Ukrajinske snage isprva su ostavljale dojam da pojačavaju pritisak na Veliku Novosilku, gdje su već u nedjelju uspjele napraviti proboj. Jurišni odred napredovao je gotovo neprimjetno u smjeru istoka blizu sela Novodonezke.

"Neprijatelj nas je uspio staviti u težak položaj", napisao je Kodakovski. Glasnogovornik ruske vojske Igor Konašenkov rekao je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak da je Moskva uspješno odbila veliku ukrajinsku ofenzivu u južnom dijelu regije Doneck. Kijev nije potvrdio ta izvješća. Ukrajinski Glavni stožer u svom izvješću nije zabilježio nikakve posebne aktivnosti u regiji. U izvješću se navodi samo da je Rusija granatirala Vuhledar i susjedna sela.