rat u ukrajini

Umirovljeni general Barić: Ovo će odlučiti pobjednika u Ukrajini

25.05.2023 u 22:01

Bionic
Reading

Umirovljeni general HV-a Slavko Barić gostovao je u N1 Newsroomu i komentirao stanje na fronti u Ukrajini, ali i eksploziju zaostalog zvončića u centru Zagreba.

“U Bahmutu se događa ono što je i najavljeno. Snage Wagnera će se povući. Bahmut je danas grad duhova, ne postoji nikakva infrastruktura, tamo nema vode ni struje. Sada će ruske regularne snage morati zauzeti položaje koji je držao Wagner, no ukrajinsko topništvo i dalje će djelovati po gradu. Za ruske snage postoji opasnost da sa sjevera i juga dođu Ukrajnici i Ruse u Bahmutu stave u poluokruženje i zatim unište. Zato je od presudne važnosti da ruske regularne snage probaju obranu izvući izvan samog grada Bahmuta, te tamo utvrditi dvije obrambene linije”, rekao je Barić na N1.

Smatra da su glavni ciljevi ukrajinske vojske prije svega destabilizirati ruske snage, onemogućiti im daljnji manevar, te ne dozvoliti Rusima da se ukopaju.

“Pitanje je kada će Ukrajinci krenuti u kontraofenzivu i gdje će se to dogoditi. Snage se gomilaju, a i dalje se traže vojna oprema iz inozemstva. Polako dolazimo do kulminacije rata”, kazao je Barić.

Komentirao je i akcije ruskih disidentskih snaga kod Belgoroda.

“Pojavljuju se određene vojne jedinice koje se predstavljaju kao protivnici Putinovog režima i unose dozu nemira. Moram naglasiti da su Rusi uložili ogromna sredstva kako bi kontrolirali granicu kod regije Belgorod, tik uz granicu s Ukrajinom. Ona je sigurno propusna jer je golema, tu su jezera i šume. Ne možete imati čovjeka na svakih desetak metara, a manje jedinice mogu zato lako probiti takvu granicu. No mislim da ne može do eskalacije. Rusija je uvijek spremna na protuterorističke akcije, sjetimo se Gruzije. Bilo bio apsurdno očekivati da će te manje jedinice unijeti razdor u Rusiju”, objasnio je.

Smatra da je potpisani sporazum o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, odgovor na raspored raketnih sustava u Poljskoj, slanje Patriota Ukrajini, ali i na ulazak Finske u NATO savez.

  • +10
Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

“Rusi sada šalju poruku: mi smo spremni odgovoriti i više nego što je to spreman NATO. Mi sada ne ratujemo protiv Ukrajine, već protiv NATO saveza”, poručio je.

Smatra i kako je vrlo teško očekivati da će avioni F 16 biti prekretnica u ratovanju s obzirom na dobar sustav protuzračne obrane koju imaju Rusi.

“Za Ukrajince je najvažnije da se uspostavi stalna dostava oružja i vojne opreme. Imamo rat uništavanja logističkih centara. Upravo je logistika je ta koja će na kraju odlučiti rat”, poručio je.

  • +16
Nizozemski F-16 Izvor: EPA / Autor: Robin van Lonkhuijsen

Barić je komentirao i današnji nesretni događaj kada je  radnik teže ozlijeđen dok je prilikom radova na krovu bivše Prve policijske postaje u blizini Strossmayerova trga došlo do detonacije zaostalog eksploziva iz napada  točnije detonacije  “zvončića” dijela zabranjenih kasetnih bombi kojima je vojska Srpske Krajine gađala civilne ciljeve u Zagrebu.

“Radi se o vrlo malom elementu bombe. Teško je to kontrolirati. Posljedice rata i dalje će biti prisutne, bez obzira što smo razminirali ogroman dio zemlje. Uvijek se može moći očekivati da se pronađe nešto što još nije detektirano. Ova tragedija isto je posljedica rata”, zaključio je Slavko Barić.