SVAKI PETI

Prigožin otkrio koliko je plaćenika Wagnera poginulo u bitci za Bahmut

24.05.2023 u 16:33

Bionic
Reading

Oko 10.000 od 50.000 zatvorenika unovačenih u ruskim zatvorima poginulo je u Ukrajini, gdje su bili na prvoj crti u krvavoj bitci za Bahmut, priznao je vođa i osnivač te plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin.

"Izabrao sam 50.000 zatvorenika od kojih je 20 posto poginulo", rekao je Prigožin u razgovoru koji je u utorak navečer objavio bloger blizak Kremlju Konstantin Dolgov.

Ujedno je rekao da je u borbama poginuo sličan udio profesionalnih vojnika, ne navodeći njihov broj, prenosi Jutarnji list.

Po njegovim riječima, ukrajinski gubitci su mnogo veći: "Imam triput manje poginulih i (...) oko dvaput manje ranjenih".

Prigožin je tako prvi put otvoreno progovorio o razmjerima gubitaka njegove skupine dok se na ruskoj strani čini sve kako se ne bi otkrio broj poginulih i ranjenih.

Ruska vojska je zadnji put objavila podatke u rujnu 2022. kada je izvijestila o 5.900 mrtvih u svojim redovima.

U povjerljivim američkim dokumentima koji su nedavno izašli u javnosti navodi se da su ruski gubitci na dan 1. ožujka bili između 35.500 i 43.500 ljudi, a ukrajinski od 16.000 do 17.500, ali tu je procjenu nemoguće provjeriti.

Lani je Prigožin, i sam zatvorenik u sovjetsko vrijeme, novačio ljude po zatvorima, obećavši zatvorenicima poništenje kazne ako prežive rat.

Kijev tvrdi da su vagnerovci tijekom bitke za Bahmut izvodili gotovo samoubojičke napade na ukrajinskoj crti obrane, ginući u velikom broju.