pao u crikivenici

Uhićen jedan od najtraženijih Hrvata, oštetio državni proračun za sedam milijuna kuna

07.11.2019 u 16:14

Bionic
Reading

Policijski službenici kriminalističke policije PU primorsko-goranske i PU bjelovarsko-bilogorske, u suradnji s „FAST“ jedinicom MUP-a RH, su jutros oko 10 sati, na crikveničkom području uhitili 35-godišnjeg hrvatskog državljanina D.H., za kojim je bila na snazi međunarodna potraga, kao i europski uhidbeni nalog.

Muškarca se sumnjiči za počinjenje više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta u sastavu zločinačkog udruženja koje je organizirao i vodio te je takvim kriminalnim aktivnostima državni proračun Republike Hrvatske oštećen za više od 7 milijuna kuna.

Uhićeni 35-godišnjak u bijegu se nalazio od ožujka ove godine, otkad specijalizirani policijski timovi za njim intenzivno tragaju.

Ovo je jedan od najtraženijih hrvatskih bjegunaca koji se nalazio i na europskoj listi najtraženijih European Most Wanted. Tijekom dana bit će prepraćen u Istražni zatvor u Zagrebu.

Jutarnji list piše kako se radi o Dariju Horvatu, a koji se na tjeralici se nalazio od ožujka ove godine kada je vješto uspio izbjeći uhićenje nekoliko trenutaka prije nego što su na njegova vrata stana u Drežničkoj ulici na Trešnjevci pokucali kriminalisti s nalozima za pretragu i uhićenje.

On je iskočio kroz prozor stana pritom odbacujući mobitele koje je imao kod sebe. Njegov bijeg su tada snimile nadzorne kamere, a policajcima nije preostalo ništa drugo nego da zaplijene obimnu poslovnu dokumentaciju iz stana i krenu u potragu za Horvatom.

Zanimljivo je da su pretragom vrta tom prilikom našli i zakopani pištolj. Za razliku od odbjeglog Horvata, ostalih 14 osumnjičenika je odmah pritvoreno i svi su redom se, ili branili šutnjom, ili negirali krivnju. USKOK ih tereti da su 16 mjeseci pod Horvatovim vodstvom činili mrežu koja je pri uvozu željezne armature, pšenice i drugih roba iz EU varali na porezu.

Pojam “nestajućega trgovca”, naime, odnosi se na princip porezne prijevare po kojem se između stvarnih kupaca u RH, a radilo se o četiri tvrtke kojma su direktori bili osumnjičenici, te prodavatelja iz inozemstva, ubacuju fantomske tvrtke-trgovci koji fiktivno posreduju u stvarnoj prodaji. Međutim, kada te tvrtke-trgovci trebaju platiti porez, iz njih se jednostavno izvuče novac a one idu u likvidaciju.