ALTERNATIVNA SKRB ZA DJECU

Udomiteljstvo je kao da živiš roditeljima

19.05.2010 u 08:14

Bionic
Reading

Tom rečenicom je iskustvo odrastanja u udomiteljskoj obitelji opisao mladić iz Istre, sudionik stručnog skupa 'Udomiteljstvo najmlađe djece' kojeg je organizirao UNICEF zajedno s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, povodom Međunarodnog dana obitelji i 5. rođendana akcije Svako dijete treba obitelj

On i njegov mlađi brat, učenici su 1. i 3. razreda jedne srednje škole u Puli i udomljeni su zajedno u istoj obitelji još od najmlađe dobi. Kažu kako vole kompjutere, sport i druženje s prijateljima.

Sudjeluju u aktivnostima Foruma za kvalitetnije udomiteljstvo, neformalne mreže hrvatskih udomitelja. Druže se s drugom udomljenom djecom i mladima, idu zajedno na izlete, koncerte, u kino, sudjeluju u radnim akcijama, ali i svojim razmišljanjima nastoje pridonijeti razvoju politika za javnu skrb djece.

O životu sa svojom udomiteljskom obitelji, dječaci imaju samo lijepe riječi. 'Super je. Oni nas školuju, hrane, daju džeparac,' kazao je stariji brat, dječak tamne kose. Mlađi je dodao: 'Imamo sve što nam treba. Ne bismo ništa mijenjali.'

Skupom se nastojalo na još jedan način podržati udomiteljstvo djece, posebno one do 3 godine starosti, kao najbolji oblik alternativne skrbi za djecu. Isto tako, htjelo se predstaviti najnovije informacije o potpori udomiteljstvu u sklopu državne reforme socijalne skrbi i pružiti svim uključenima u pružanje skrbi za djecu izvan bioloških obitelji priliku za razmjenu primjera dobre prakse.

'Unatoč krizi u kojoj smo se našli, dugujemo djeci najbolje i zato je važno da i dalje nastavimo raditi na onome što nam znanost ponavlja – a to je da je za svako dijete najbolje kada odrasta u toploj i brižnoj obitelji,' rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Lora Vidović, pri otvaranju skupa.

Ravnateljica Uprave za socijalnu skrb pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Tatjana Katkić Stanić, najavila je deinstitucionalizaciju ustanova za stalni smještaj djece i reorganizaciju centara za socijalnu skrb, te bolju potporu razvoju specijaliziranog udomiteljstva kao što je ono za djecu mlađu od 3 godine.

Trenutno je u Hrvatskoj 97 djece mlađe od 3 godine bez roditeljske skrbi smještenih u ustanove.