četvero ubijenih

[FOTO/VIDEO] Odjeci šokantnog krvoprolića: 'Koloper je posljednja osoba za koju bih pomislio da može napraviti tako grozni zločin'

30.01.2021 u 14:17

Bionic
Reading

Branko Koloper koji je u Šibeniku i Vodicama u subotu ubio četiri osobe pronađen je mrtav nakon što je najvjerojatnije počinio samoubojstvo. Njegovo tijelo pronađeno je oko 19 sati dva kilometra od Vodica, na otvorenom prostoru, uz automobil kojim je bježao

Načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić rekao je za Dnevnik Nove TV kako zahvaljuje građanima jer je upravo zahvaljujući njihovoj dojavi policija locirala vozilo.

'Šibenik i Vodice su apsolutno sigurni gradovi, kao i cijela Šibensko-kninska županija. Ovo je izdvojeni slučaj', rekao je Kostanić, apelirajući na građane da vrate ilegalno oružje i učine svoje domove sigurnima.

Slobodna Dalmacija piše da je Koloper sebi presudio pucnjem iz atomatske puške, vjerojatno istom onom s kojom je i počinio ubojstva.

  • +7
Očevid na sporednom putu između Vodica i Tribunja Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Slijedi obavljanje radnji očevida. Kompletnim postupanjem rukovodi zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku, a po završenom kriminalističkom istraživanju obavijestiti ćemo javnost o utvrđenom', priopćili su u subotu iz šibensko-kninske policije.

Načelnik Kostanić rekao kako je intenzivno krim-istraživanje trajalo kroz cijeli dan i još traje.'Radit ćemo i kroz cijelu noć i sutra kroz cijeli dan', rekao je Kostanić.

Iz izvora bliskih istrazi Hina neslužbeno doznaje da je Branko Koloper, vlasnik tvrtke Matkol u stečaju, u Šibeniku automatskim oružjem likvidirao bračni par Marija i Radojku Danek te Tonija Šparadu, a u Vodicama izvršnog direktora maloprodajnog lanca Djelo, Tedija Slamića.

Video: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta kaže da je policijski posao odrađen izvrsno jer je sve riješeno, ali kada se radi o zločinu i pet ubijenih osoba teško da mira može biti. Za Radojku Danek, stečajnu upraviteljicu i gradsku vijećnica HDZ-a u Šibeniku, rekao je da je vodila niz slučajeva u Šibeniku, vrlo pošteno.

'I njezin suprug isto. Poznavao sam sve te ljude', rekao je u suzama dogradonačelnik. 'Jedan od njih je bio moj veliki prijatelj. Dogodilo se nešto što Šibenik ne pamti', kazao je Mileta za Dnevnik Nove TV.

Tedi Slamić bio je njegov dobar prijatelj još iz srednje škole, piše Slobodna Dalmacija.

Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje malodobne djece, njegova tvrtka bila je najveći poslodavac u županiji, a i Branka Kolopera, koji na kraju presudio i sebi, pamtimo kao jedno vrijeme uspješnog poduzetnika i podupiratelja šibenske odbojke. Što je motiviralo Kolopera na taj užasni čin, ne znam, na to bi mogli odgovoriti psihijatri, no on je posljednja osoba za koju bih mogao pomisliti da bi bila u stanju napraviti tako grozni zločin, zaključio je Mileta.

Policija ispred kuće Branka Kolopera u četvrti Vidici Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Dodao je da je Šibenik siguran grad i da je ovo šok za sve građane. 'Trebat će vremena da stvari dođu na svoje mjesto, ali ne vjerujem da će se u nekoj budućnosti ovako nešto ponoviti jer je naš grad prema sigurnosnim kriterijima pri samome vrhu u zemlji', rekao je vidno potreseni šibenski dogradonačelnik.

Glasnogovornik Policijske uprave šibensko-kninske Šime Pavić u Dnevniku N1 potvrdio je da je među počiniteljem i žrtvama postojao određeni poslovni odnos.

Video: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prvu informaciju o zločinu šibenska policija dobila je u 12:56 sati. Bila je riječ o dojavi da je u Vodicama, u vozilu pored ceste, pronađen mrtav muškarac. U 13:23 sati policija je od Hitne medicinske pomoći dobila drugu dojavu o pronalasku tri mrtve osobe, dva muškarca i žene, u jednom objektu na Južnoj magistrali. Odmah po saznanju na teren su upućene dodatne policijske snage s ciljem pronalaska osobe na koju su upućivale informacije da bi se mogla dovesti u vezu sa smrti pronađenih osoba.

  • +24
Ubojstvo u Vodicama Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Policija je naknadno izvijestila da u vezu s navedenim događajima dovode mušku osobu koja se koristi osobnim vozilom marke ŠKODA KAROQ, sive boje, registarskih oznaka ŠI-959-HF.

Upozorila je građane da se ne približavaju vozilu već da odmah obavijeste policiju. Istovremeno, policija je demantirala informaciju da je počinitelj pronađen mrtav.

Video: Duško Jaramaz/Pixsell

Prema pisanju portala Šibenski.hr, Koloper je smatrao Slamića odgovornim za propast svoje nekad uspješne firme. Kad je 'Djelo' otvaralo lance svojih trgovina, dogovoreno je da će kupovati njegove pekarske proizvode. Cijela je priča dobro krenula, no onda je došlo do problema i trgovački lanac više nije plaćao Koloperu isporuke. Dug se gomilao, a upućeni govore da je onda Koloper sa Slamićem dogovorio da dug kompenziraju u brašnu., No, ispalo je na kraju da je brašno imalo veću cijenu nego završni pekarski proizvod pa se nakon nekog vremena ispostavilo da je 'Matkol' dužan 'Djelu' preko pola milijuna kuna. Naravno, ovi su mu blokirali tvrtku, a nakon 120 dana FINA je pokrenula stečaj zbog duga koji se popeo na 831.702 kune.

Nije to bio jedini dug 'Matkola' jer se pisalo nakon otvaranja stečaja da je dužan i Poreznoj upravi, OTP banci skoro tri milijuna kuna, Hrvatskim šumama, Tržnicama Šibenik, Zavodu za javno zdravstvo, Zelenom gradu itd. Posljednji članci objavljeni na lokalnim portalima govorili su o tome da je Skupština vjerovnika, u srpnju 2019. godine, na prijedlog stečajne upraviteljice Danek odlučila da će na bubanj otići sva imovina i to šest nekretnina, deset Matkolovih vozila, sva osnovna sredstva i tri rashladne vitrine.

Koloperov prezimenjak Željko Koloper ispričao je za Slobodnu Dalmaciju da je njegov dugogodišnji prijatelj bio zabrinut zbog poslovnih problema.

'Govorio da bi je taj stečajni postupak trebalo odgoditi, jer da sve financijske probleme, kako je tvrdio može pokriti vrijednost njegovih nekretnina. Spominjao je i svoje dužnike, ali nije odavao dojam čovjeka, koji je spreman na teške poteze. Očito se nešto u njegovoj glavi nešto prelomilo. Ne mogu dokučiti zašto je „pukao“. No, vrlo je vjerojatno da je bio neki povod za to', rekao je Željko Koloper.

Branko Koloper je razveden i ima dva sina, piše Slobodna Dalmacija.

  • +30
Ubojstvo na području Šibenika Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Tko su žrtve?

Zadarski.hr piše da Radojka i Mario Danek, oboje 61-godišnjaci, ostavljaju iza sebe čak četvero djece. Riječ je o diplomiranoj ekonomistici koja je svoj radni vijek provela u "Šibenki", hotelskoj kući "Primošten" i Nautičkom centru Prgin, ali je na sebe posebno privukla pozornost kao stečajna upraviteljica u brojnim tvrtkama, od male Poljoprivredne zadruge u Žirju do nekad poznate zadarske turističke agencije "Vigens". Tako je dospjela i do stečajne upraviteljice i, za nju kobnog, "Matkola". Bila je i gradska vijećnica HDZ-a.

– Pamtim je kao ugodnu, korektnu osobu, finog ponašanja ili, što bismo mi Dalmatinci kazali, dobru kao kruh. Bila je uvijek srdačna i konstruktivna na sjednicama Gradskog vijeća. Nikad nije posezala za političkim pritiscima. Bila je, po mome skromnom mišljenju, dobra ekonomistica, ali nikad nije nametala znanje iz svoje struke. Naprotiv, strpljivo je obrazlagala onima koji na nekom sastanku ili u raspravi nisu bili "na svom terenu" – konsterniran je predsjednik šibenskoga Gradskog vijeća i bivši ravnatelj Šibenskoga narodnog kazališta Dragan Zlatović.

Prema pisanju medija supružnici Danek i Toni Šparada ubijeni su u šibenskim Ražinama, gdje Koloper ima proizvodni pogon. Nakon što ih je izrešetao 'kalašnjikovom' navodno se odvezao do Vodica gdje je pucao u Slamića ispred njegova dućana.

Tedi Slamić Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tedi Slamić bio je izvršni direktor Djela, dobitnik nagrade HGK Šibensko-kninske županije za jednu od najuspješnijih tvrtki 2019. godine. Njegov otac Joso bio je pukovnik Hrvatske vojske i zamjenik Ivana Bačića, zapovjednika slavne šibenske 113. brigade.

- Tedija sam poznavao kao korektnog i vrlo poduzetnog čovjeka. Upravo smo prije tri dana imali dogovor oko konačne uređenja tog hotelskog zdanja, kad sam na portalu pročitao strašnu vijest – kratko je, očito neraspoložen, za Šibenik.hr revao Ivan Klarin, načelnik općine Tisno i bivši saborski zastupnik SDP-a.