Aurelio Visalli

U Puli privezan brod za kojeg Talijani kažu da je nepotopiv

20.06.2023 u 18:37

Bionic
Reading

U Pulu je pristao najmoderniji brod talijanske Obalne straže 'Aurelio Visalli'. Dug je 33,6 metra, ima svu najnapredniju komunikacijsku tehnologiju, a Talijani kažu i da je nepotopiv

Osim za standardne potrage i spašavanje, može se koristiti i u iznimno teškim morskim uvjetima, javlja HRT.

Posjeduje naprednu verziju pogona i suvremene komunikacijske tehnologije, a njegov zapovjedni i kontrolni centar omogućavaju veću autonomiju, veće smještajne kapacitete i bolje logističke uvjete za 10 članova posade i do 150 spašenih putnika.

'Puno je suradnje s Hrvatskim kolegama jer je ova zona Jadranskoga mora sve prometnija što se tiče kruzera koji plove duž jadranske obale i baš iz tih zajedničkih ciljeva ostvarili smo s vremenom tu suradnju', rekao je Andrea Graziani, zapovjednik broda.

Brod Aurelio Visalli Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic /Pixsell

Glas Istre javlja da je brod porinut u more 13. prosinca 2022., te da će sutra, 21. lipnja, biti otvoren za posjete građanstva bez obveze prethodne najave, od 10 do 12 sati te od 15 do 18 sati. U četvrtak, 22. lipnja, predviđeni su obilasci broda u organiziranim grupama samo za članove Zajednica Talijana (u organizaciji Talijanske Unije, uz prethodnu najavu). Brod Aurelio Visalli ostaje usidren u pulskoj luci do 24. lipnja.

'Odlučili smo skupa da ćemo stići u Pulu jer je Istra jako bitna županija u Hrvatskoj i ekonomskih, turističkih i kulturnih razloga, ali i jer je vrlo blizu Italije i jer u Istri stanuje većina pripadnika talijanske manjine u Istri, rekao je Davide Bradanini, generalni konzul Republike Italije u Rijeci.

  • +6
Brod talijanske Obalne straže Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL