izvanredno stanje

U Jasenovcu sve spremno za tešku noć: Stanje je ozbiljno, ali pod kontrolom

20.03.2018 u 18:46

Bionic
Reading

Vodostaj Save u Jasenovcu lagano opada i u 22 sata iznosio je 926 cm, a najkritičnije je nizvodno, na području Mlake. Službe uvjeravaju da je nasip maksimalno osiguran i da je katastrofalno stanje izbjegnuto. Tijekom dana aktiviralo se i klizište kod Slavonskog Broda te je ugrozilo susjedne kuće

Vodostaj Save u Jasenovcu lagano opada. U 22 sata iznosio je 926 cm, što je za jedan centimetar niže nego sat ranije.

Razina vode u retenciji Mokro polje raste centimetar po satu. U Jasenovcu je stoga održan šesti sastanak Kriznog stožera. Traže se dodatne snage pričuve, koje bi u slučaju potrebe da Mlaka raste - brzo intervenirale. Ako bude potrebno, doći će i brod Lučke kapetanije. Uz velike napore katastrofalno je stanje izbjegnuto.

  • +15
Vatrogasci i HGSS pomažu mještanima Jasenovca u obrani od poplava Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

U sisačkom području odsječena su naselja Brkiševina, Stari Brod i Žažine, a ljudima pomoć pruža Crveni križ.

Odra je u 18 sati narasla na 865 cm, a Kupa je kod Farkašića u 17 sati bila na 953. Promet prema tamo je u prekidu, dok je državna cesta Sisak-Popovača otvorena za osobna vozila.

Vodostaj rijeke Like prestao je rasti. Tome je pomogla niska temperatura od -5°C, što je usporilo otapanje snijega. Očekuje se da će vodostaj do južine najavljene za petak, dovoljno pasti da se ne pogoršava stanje, kada će ponovno planinski vodotoci početi puniti Liku. I dalje je poplavljeno 50-ak kuća u Kosinjskoj dolini te su prometno izolirane. Stanovnici kojima su zagađene cisterne s vodom danas će dobiti pitku vodu, hranu za ljude i stoku, gorivo za strujne agregate i druge potrepštine, izvijestio je Stožer civilne zaštite Općine Perušić.

Klizište na području Slavonskog Broda

U utorak je u brdskom dijelu na području grada Slavonskog Broda zabilježna pojava klizišta nastalog na Brlićevom putu.

Slavonski Brod: Aktiviralo se klizište u okolici Broda Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Utvrđeno je da se radi o klizištu nastalom u blizini kuća za odmor. S obzirom da nije isključena mogućnost pojave novih brdskih klizišta, molimo građane da dojave Gradskoj upravi ako uoče pojavu klizišta na drugim mjestima.

Gradonačelnik Mirko Duspara uputit će zahtjev županu Brodsko-posavske županije Danijelu Marušiću za hitno proglašenje stanja elementarne nepogode na području grada izazvane vremenskom nepogodom koja je uzrokovala pojavu klizišta na području grada.