NEDOSTATAK RADNE SNAGE

U bogatoj Bavarskoj na Dan žena štrajkaju vrtićke tete: Evo čime su nezadovoljne i kolika im je plaća

  • Autor: B. Stilin
  • Zadnja izmjena 08.03.2022 10:49
  • Objavljeno 08.03.2022 u 10:36
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen s vrtićkom djecom (ilustrativna fotografija)

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen s vrtićkom djecom (ilustrativna fotografija)

Izvor: Profimedia / Autor: CHRISTOF STACHE / AFP / Profimedia

Sindikat njemačkih javnih službi pokušava pojačati pritisak u kolektivnom pregovaranju za socijalne i obrazovne usluge, pa su na Međunarodni dan žena u štrajk stupile odgojiteljice u vrtićima i centrima za izvanškolsku skrb

Kako je izvijestila bavarska podružnica sindikata Verdi, a prenosi javni servis BR, štrajk će utjecati na rad objekata u Münchenu, Nürnbergu, Augsburgu, Regensburgu, Bad Brückenauu, Bambergu i Landshutu, između ostalih. 'Pretpostavljamo da će i neki objekti biti zatvoreni', navodi Norbert Flach, Verdijev tajnik za kolektivno pregovaranje.

Sindikat traži bolje uvjete rada za oko 330.000 odgojitelja, poboljšanje razine plaća i klasifikacija te mjere za suzbijanje nedostatka kvalificiranih radnika. Neshvatljivo je to da socijalni radnik s odgovarajućom diplomom zarađuje manje od, primjerice, inženjera, ocijenili su iz sindikata.

Upozoravaju da je nedostatak radne snage dosegao 'točku preokreta', jer pedeset posto odgojitelja trenutačno se u prosjeku mora skrbiti za sedamnaestoro djece, što je iznad zakonskih standarda.

  • +3

Obrazovanje u Bavarskoj tijekom epidemije koronavirusa (ilustrativna galerija)

Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

Prema istraživanju koje su proveli sindikati, u bavarskim vrtićima s dnevnim boravkom nedostaje više od 6000 stručnjaka, a mnogi ispitanici bili su pod velikim stresom i nezadovoljni situacijom na poslu te frustrirani zbog loših uvjeta u dnevnim boravcima, priopćio je sindikat u Münchenu.

Podaci portala Öffentlichen Dienst otkrivaju da prosječna medijalna bruto plaća vrtićkog odgajatelja u Bavarskoj iznosi 3226 eura.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!