REDUCIRAN RAD

U Sloveniji štrajka oko 50.000 zaposlenih u zdravstvu i socijalnim ustanovama

16.02.2022 u 08:35

Bionic
Reading

Oko 50.000 zaposlenih u domovima zdravlja, bolnicama, ustanovama socijalne skrbi, centrima za socijalni rad i ljekarnama stupilo je u srijedu u jednodnevni štrajk nakon neuspješnih pregovora s vladom o plaćama

Za vrijeme trajanja štrajka od 7 do 19 sati u domovima zdravlja i bolnicama pružat će se samo hitna medicinska pomoć, ljekarne će raditi tzv. "nedjeljnim" režimom, a socijalne ustanove u smanjenom opsegu će obavljati samo zakonom propisane obvezne zadaće.

Ministar zdravstva Janez Poklukar da ne vidi razlog za štrajk i smatra da je odluka sindikata da prekinu pregovore s vladom preuranjena, a sličnog je mišljenja i ministar rada Janez Cigler Kralj.

Malo više od dva mjeseca pred parlamentarne izbore slovenska vlada je pod pritiskom različitih sindikata da poveća plaće zbog većih životnih troškova i rasta inflacije.

Štrajk su nedavno najavilii neki sindikati u javnom sektoru, nezadovoljni odlukom vlade da posebnim zakonom u ovoj godini poveća plaće liječnicima jer smatraju da su time narušeni odnosi plaća ostalih kategorija zaposlenih u javnom sektoru.

Primjenu tog zakonskog rješenja prošlog je tjedna do konačne odluke suspendirao Ustavni sud, što je opet izazvalo nezadovoljstvo liječničkog sindikata Fides koji već niz godina zahtijeva da se ta profesija izuzme iz sustava platnih razreda unutar javnog sektora, čemu je naklonjena i aktualna vlada Janeza Janše.