povećanje plaća

Zaposleni u obrazovanju u Sloveniji idu u štrajk

07.03.2022 u 15:07

Bionic
Reading

Oko 40 tisuća zaposlenih u slovenskim školama, vrtićima i na fakultetima u srijedu stupa u najavljeni štrajk jer vlada od prve najave sredinom veljače nije reagirala na postavljene zahtjeve o usklađivanju plaća, potvrdio je u ponedjeljak Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata odgoja, obrazovanja, znanosti i kulture (SVIZ)

Govoreći na konferenciji za novinare, Štrukelj je kazao da će to biti opći štrajk za koji je glasalo više od 90 posto zaposlenih, odvijat će se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, budući da se vlada nije odazvala na sindikalne zahtjeve postavljene prije mjesec dana.

Od preko 700 obrazovnih ustanova u kojima su se zaposleni izjašnjavali o štrajku samo u njih stotinjak nije bilo većinske odluke za taj potez, a protiv štrajka bilo ih je samo tri, kazao je sindikalni čelnik. Ispričao se roditeljima koji će zbog štrajka imati teškoće, dodavši da će za djecu kojima roditelji neće moći ostati kod kuće biti osigurana briga u školama.

Sindikat očekuje da će štrajk trajati sve dok vlada i zaposleni u toj djelatnosti ne zaključe sporazum o završetku štrajka, povezan sa zahtjevima koji se tiču plaća. Sporazum bi trebao osigurati da se valorizira rad djelatnika u školstvu i obrazovanju za vrijeme epidemije covida-19, zajamčiti povećanje plaća u odgoju i obrazovanju za šest platnih razreda, kakvo je vlada već prije omogućila liječnicima u okviru jedinstvenog platnog sustava državnih službenika.

Štrukelj je izjavio da je ministarstvo obrazovanja ignoriralo sve zahtjeve sindikata, a školama prošli tjedan poslalo okružnicu kojom određuje minimalni radni proces u vrtićima i školama. Time po njegovim riječima nezakonito ograničava pravo na štrajk prosvjetnim djelatnicima koje je ustavom zajamčeno, što je razlika u odnosu na zaposlene npr. u policiji, vojsci ili zdravstvu, gdje za vrijeme štrajka postoje ograničenja.

Naši djelatnici tu okružnicu ne moraju uvažiti jer je protuustavna, kazao je Štrukelj, dodavši da su pred štrajk iscrpili sve druge mogućnosti za dogovor i da je vlada sve sindikalne zahtjeve ignorirala.