ubojstvo hamasova stručnjaka

Tunis od Hrvatske zahtijeva izručenje navodnog tajnog agenta države od koje kupujemo borbene avione

04.05.2018 u 20:24

Bionic
Reading

Hrvatsko pravosuđe ovih dana dobilo je zahtjev tuniskog ministarstva pravosuđa za izručenjem A. Č., 46-godišnjeg državljanina BiH kojeg se sumnjiči za ubojstvo Hamasova stručnjaka za bespilotne letjelice i bivšeg pilota Tunisaira Mohameda Zavahrija, ubijenog prije dvije godine u tuniskom gradu Sfaksu. Tunižani smatraju da se radi o pripadniku Mossada, tajne službe države od koje kupujemo borbene zrakoplove tipa F-16 Barak

Kako piše Jutarnji list, našem pravosuđu dostavljena je opširna dokumentacija u kojoj se nalaze prikupljeni dokazi prema kojima su atentat na Hamasova stručnjaka u prosincu 2016. izvršili dvojica državljana susjedne BiH, A. Č. (46) te E. Š. (39). Tunisko pravosuđe u poslanoj dokumentaciji ističe kako je u posjedu snimki nadzornih kamera na kojima se nalaze osumnjičenici, kao i da su dvojac koji je ispalio šest metaka u Zavahrija prepoznali brojni svjedoci.

Mohamed Zavahri se, prema tvrdnjama Tunisa, našao na meti atentatora koje je unovačila izraelska tajna služba jer je on kao inženjer i bivši civilni pilot bio Hamasov stručnjak za bespilotne letjelice te je radio na unapređenju tih tipova oružja, posebice podmornica na daljinsko upravljanje koje je u svojim akcijama namjeravao koristiti Hezbolah.

Da su atentat izvršili agenti Mossada s bosanskohercegovačkim putovnicama, tvrdi i sam Hamas te je također proveo istragu o Zavahrijevu ubojstvu. Prema pisanju izraelskog Haaretza, nedugo nakon toga oglasio se Mohamed Nazal, član Hamasova Politbiroa, te je izjavio kako je Tunižanin bio pod izraelskom prismotrom te kako je njegovo ubojstvo pomno pripremano duže vrijeme.

Izraelski list navodi kako je ekipu atentatora činila skupina od četvero agenata koji su stigli u Tunis četiri mjeseca prije samog ubojstva te kako su se dvojica pripadnika tajne službe služila putovnicama Bosne i Hercegovine, predstavljajući se kao biznismeni i novinari. Istražiteljima je za oko zapela i navodna tuniska novinarka koja je neposredno prije Zavahrijeva ubojstva zatražila intervju s njim za jedne mađarske novine.

Tuniske vlasti uvjerene su da iza atentata stoji Mossad Izvor: Društvene mreže / Autor: Ruptly

Nakon ubojstva navodna novinarka je netragom nestala, baš kao i ostatak atentatora. Pronađena su tek iznajmljena vozila kojima su se koristile ubojice Tunižanina koji je postao pripadnikom Hamasa početkom 90-ih godina prošlog stoljeća u Siriji.

>>> Australija potvrdila da je 'zatvorenik X' radio za Izrael

Iako je bio poprilično eksponiran pripadnik Hamasa koji je redovito primao prijeteće poruke, Zavahri nije očekivao da će odmah poslije povratka s poslovnog puta u Libanonu postati metom u domovini, već je javno djelovao te je čak osnovao aeroklub na jugu Tunisa.

Osumnjičeni za ubojstvo, A. Č., državljanin BiH rodom iz Sandžaka, nalazi se u remetinečkom zatvoru nakon što je sredinom ožujka uhićen na zagrebačkom aerodromu prilikom ukrcaja na vezani let iz Sarajeva preko Zagreba do Beča. Vlasnik putovnice BiH je, naime, uhićen nakon što je aerodromska policija dobila upozorenje da se on nalazi na Interpolovoj tjeralici.

  • +7
Intifade Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Odmah poslije uhićenja A. Č. je sproveden u remetinečki zatvor te čeka odluku o mogućem izručenju Tunisu. Uhićeni se, inače, protivi izručenju, a ono bi moglo biti upitno s obzirom na to da je Tunis prije tri godine ukinuo moratorij i vratio smrtnu kaznu za terorizam, s tim da Hrvatska ne izručuje osobe kojima prijeti smrtna kazna. Prema pisanju Jutarnjeg lista, nadležni zagrebački Županijski sud još uvijek nije donio prvostupanjsku odluku o izručenju, a na tu odluku moguće se žaliti Vrhovnom sudu. Budući da se radi o proceduri izručenja po međunarodnoj tjeralici, a ne europskom uhidbenom nalogu, nakon pravomoćnosti sudske odluke moguće izručenje mora odobriti hrvatski ministar pravosuđa.

>>> Šef SOA-e u Münchenu s direktorima CIA-e, MI6 i Mossada

Izrael pak odbija bilo kakvu povezanost s atentatom na Zavahrija. O njegovu ubojstvu oglasio se izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman, cinično dometnuvši kako se ubojstva u Tunisu obično ne događaju 'mirotvorcima ili kandidatima za Nobelovu nagradu'. Lieberman, koji je prošlog rujna bio u službenom posjetu hrvatskom Ministarstvu obrane koje pak od Izraela kupuje 12 lovaca tipa F-16 Barak, ističe kako će židovska država u ovom, ali i svim drugim slučajevima, i 'nadalje štititi svoje interese'.

  • +5
F-16 Barak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mossadu se pripisuju mnoga ubojstva palestinskih čelnika, među kojima su nedavni atentati na operativca Hezbolaha Imaha Mugnijeha, šefa Hezbolahove tehnike Hasana al Lakisa te Mahmuda al Mabhuha, člana Hamasove mreže za krijumčarenje oružja.

Izrael niti negira niti potvrđuje operacije izvan svog teritorija, već samo objavljuje da ima pravo na borbu protiv terorizma mimo svojih granica.