TAJNI RAT

Iranske znanstvenike ubili su Izraelci

09.07.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Agenti koji su ubili vodeće iranske nuklearne znanstvenike nisu bili Iranci koji su radili za izraelsku tajnu službu Mossad već Izraelci, prema novoj knjizi koja se bavi poviješću izraelske obavještajne zajednice a koju su napisali novinar CBS-a Dan Raviv i izraelski novinar Yossi Melman

U knjizi 'Spies Against Armageddon: Inside Israel's Secret Wars', objavljenoj proteklog vikenda u SAD-u, novinari Raviv i Melman pišu o tome kako unutar Mossad djeluje posebna tajna jedinica nazvana Kidon, što je hebrejska riječ za bajunet. Kidon je tijekom godina razvio jedinstvene metode za ubacivanje u strane zemlje i ubijanje neprijatelja Izraela, bez da za sobom ostave traga.

Izraelski agenti te jedinice potječu iz obitelji iz arapskih zemalja ili Irana, te slobodno putuju s lažnim dokumentima. Do sada su se često pojavljivale tvrdnje da je Mossad unajmio iranske disidente da izvrše ubojstva unutar Irana.

Agenti Mossada ubili su najmanje četvoricu iranskih znanstvenika, koristeći pritom i napade s motocikla koji su poznata tehnika likvidacija izraelske špijunske službe.

Agenti Mossada 'briljantni su u točnom gađanju pri svakoj brzini i zadržavanju stabilnosti za pucanje i postavljanje posebno oblikovanih ljepljivih bombi', što se smatra njihovim zaštitnim znakom, izjavio je u petak Dan Raviv tijekom razgovora s oba autora knjige, prenose američki mediji.

Raviv i Melman su tijekom istraživanja za knjigu proučili 50-godišnje djelovanje Mossada, i došli do zaključka da su ubojstva počinili Izraelci.

Novinari u novoj knjizi navode i podatke iz knjige 'Duet in Beirut' koju je prije 10 godina napisao bivši agent Mossada Mishka Ben-David, koji je bio uključen u Kidon, a koji je dao informacije o tome kako djeluje ta jedinica. Kidon djeluje unutar glavnog stožera Mossada, a agenti koriste lažna imena čak i kada komuniciraju s drugim agentima Mossada koji ne pripadaju Kidonu.

Ipak, navode novinari u svojoj knjizi, Mossad je odlučio izbjegavati daljnje likvidacije, zbog koji su iranske vlasti bile u stanju pune pripravnosti.

Ubojstva su bila dio izraelskog 'tajnog rata' protiv razvoja iranskih nuklearnih postrojenja. Usprkos uspjeha u Iranu, Mossad i premijer Benjamin Netanyahu znaju da čitavi iranski nuklearni program neće biti uništen ubojstvom nuklearnih znanstvenika i vojnih dužnosnika. Ipak, svaka odgoda uspjeha iranskog nuklearnog programa predstavlja napredak, smatraju analitičari. Izraelsko strateško razmišljanje ide u smjeru prema kojem je svaki privremeni prekid iranskog programa dovoljan razlog za poduzimanje ozbiljnih i opasnih koraka.

Izraelci su kazali američkoj administraciji da očekuje od američke vojne sile da 'onesposobi' iranski nuklearni program, tvrde autori knjige te dodaju da je Izrael zaprijetio da će u protivnome sam napasti Iran. SAD zasada više pribjegava prijetnjama i sankcijama, a prošloga je tjedna većina europskih zemalja prestala kupovati iransku naftu.