SLUČAJ BENA ZYGIERA

Australija potvrdila da je 'zatvorenik X' radio za Izrael

06.03.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Australska vlada potvrdila je u srijedu da je 'zatvorenik X', australsko-izraelski odvjetnik koji se objesio u zatvoru u Tel Avivu 2010., radio za izraelsku vladu ne navodeći radi li se o obavještajnoj službi Mossadu, kao što je javilo više medija

Australski ministar vanjskih poslova Bob Carr podnio je u srijedu izvješće o diplomatskom praćenju zatočeništva Bena Zygiera, po njemu kompliciranog slučaja.

'Zygier je otišao živjeti u drugu zemlju tijekom 10 godina, uzeo državljanstvo te zemlje i radio za njezinu vladu', objasnio je Bob Carr, ne govoreći radi li se o Mossadu.

Dodao je, međutim, da 'ako je vjerovati informacijama iz tiska, radio je za jednu od njezinih obavještajnih službi. Ne mogu to ni demantirati, ni potvrditi. Možete izvući vlastite zaključke'.

Bena Zygiera (34) regrutirala je izraelska obavještajna agencija nakon što se nastanio u Izraelu, prema australskoj tv postaji ABC.

Po ABC-u, uhićen je u veljači 2010. jer je izdavao informacije o operacijama Mossada australskim obavještajnim službama. Tu verziju opovrgle su službe izraelskog premijera Benjamina Netanyahua