vojna baza Ramat David

[VIDEO] Prvi hrvatski pilot isprobao izraelske avione, evo kako je to izgledalo

09.04.2018 u 11:38

Bionic
Reading

Zapovjednik 91. Zrakoplovne baze HRZ-a, pukovnik Željko Ninić prvi je hrvatski pilot koji je u Izraelu isprobao avione F-16 Barak što ih Hrvatska kupuje od izraelske vojske

Let se odigrao u izraelskoj vojnoj bazi Ramat David, sjeverno od Tel Aviva, u kojoj se nalaze predstavnici Oružanih snaga RH, donosi dnevnik.hr. Ninić je letio u dvosjedu kojim je upravljao izraelski pilot, no kako doznajemo, izraelski kolega mu je prepustio upravljanje u dijelu leta.

Nakon uspješno odrađenog leta Ninić nije skrivao dojmove.

'Ovo je san svakog pilota i veliki dan za mene i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ponosan sam što sam prvi imao priliku letjeti na ovom vrhunskom avionu kojim će biti opremljeno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i veseli me što će moji kolege svoj posao uskoro raditi upravo ovim avionima', prenosi MORH njegovu izjavu.

'Kada bih mogao poželjeti bolje dobro jutro nego danas, teško bi ga poželio. Imati priliku kao pilot probati drugi tip aviona osim onog kojeg letite uvijek je izazov, a u ovoj situaciji probati avion koji je na korak do dolaska u Hrvatsku bila je prilika koja se vjerujem pruža jednom u životu', istaknuo je te naglasio 'Barak je čudo od aviona. Barak je toliko pun snage. Oprema unutra je tako dobro složena. Imao sam priliku koristiti kacigu DASH (Display and Sight Helmet). To je kaciga koja ima spregnut ciljnik sa glavom pilota i ključne informacije upravljanja avionom prenosi na kacigu. Stoga moj let iz zadnje kabine nije bio klasičan let iz zadnje kabine gdje u pravilu ne vidite ništa, nego, obzirom na kompleksnost opreme i integraciju svega toga, ovaj let je bio pravi užitak', ispričao je nakon leta Ninić.

Željko Ninić, prvi hrvatski pilot u izraelskom avionu F-16 Barak Autor: Ministarstvo obrane RH

Pukovnik Ninić opisao je i rutu leta iznad Izraela.

Autor: MORH

'Imali smo priliku letjeti iznad države Izrael na visinama od minus nekoliko desetaka metara iznad Mrtvog mora do 25.000 fita (stopa, oko 8.000 metara, op. a.) uzduž obale, od sjevera prema jugu do pojasa Gaze, tako da je to bilo jedno prekrasno iskustvo. Isprobali smo i određene manevre s avionom koji nam je bio u pratnji. Isprobali smo razdvajanje i presretanje jedan na jedan i temeljni manevar zračne borbe jedan na jedan, manevar napada na zemlju sa tipičnim iskakanjem u sastavu para, formiranje napada za odbacivanje bombi te nakon toga kontrolu učinjenoga i povratak na aerodrom sa razlazom i slijetanjem. Let je trajao 44 minute' pojasnio je.

Testiranje F-16 Barak u Izraelu Izvor: MORH / Autor: Tomislav Brandt

>>> Krstičević: Kupnjom aviona vojska radi tehnološki iskorak

Hrvatska Vlada nedavno je donijela odluku o nabavi 12 aviona F-16 od izraelske vojske za oko 500 milijuna dolara. Riječ je o avionima starim 30 godina, na kojima su Izraelci radili vlastite preinake te su ih tako preinačene nazvali Barak.

>>> Lete, lete... polovna rješenja: Zašto je odluka o nabavi izraelskih aviona ipak loša

U Hrvatskoj je Vladina odluka naišla na podijeljena mišljenja. Dok se iz vrha države tvrdilo kako je nabava izraelskih F-16 korak naprijed jer Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dobiva noviji i moderniji avion od MiG-a 21, koji trenutno ima, kritičari tvrde da je riječ o starim i izraubanim avionima koji neće doživjeti očekivani vijek trajanja u HRZ-u od 25 godina.

  • +5
F-16 Barak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia