TKO BI GORI, SAD JE DOLI

Tuđman pao na zadnje mjesto Kerumovih spomeničkih prioriteta

24.02.2012 u 12:24

Bionic
Reading

Splitska vlast obvezala se sve planirane spomenike, uključujući velebni križ na vrhu Marjana, postaviti do kraja svog mandata. Prvi, za koji je već raspisan natječaj, postavit će se Četvrtoj gardijskoj brigadi, slijedi spomenik papi Ivanu Pavlu II.

Prvi iz plejade spomenika koje Kerum namjerava postaviti za svoga gradonačelničkog mandata bit će onaj u čast Četvrtoj gardijskoj brigadi, za koji je već raspisan natječaj. Toj elitnoj postrojbi hrvatske vojske, koja nikada nije izgubila nijednu bitku, Splićani će postaviti spomen-obilježje na križanju Zvonimirove i Ulice slobode, o čemu i među političkim strankama postoji konsenzus. To je i glavni razlog zašto su legendarni Pauci dobili prednost u odnosu na njihova nekadašnjeg vrhovnog zapovjednika koji je, po Kerumovim obećanjima, prvi trebao dobiti spomenik, i to na splitskoj Rivi, piše Vjesnik

'Franjo Tuđman sigurno će dobiti spomenik na Rivi. To nije sporno, tako je odlučilo Gradsko vijeće. Pretpostavljam da je stručno povjerenstvo, u čijoj je nadležnosti i odluka o redoslijedu postavljanja spomenika, smatralo da Četvrta gardijska brigada treba imati prednost. Gradsko je vijeće jednoglasno odlučilo da Pauci i papa Ivan Pavao II. dobiju spomenik, dok je u slučaju Tuđmana bilo i prijepora i otpora. Povjerenstvo je sigurno vodilo računa o toj činjenici i zato se odlučilo za Pauke', izjavila je za Vjesnik nezavisna gradska vijećnica Ljubica Vrdoljak, ujedno i članica Komisije za imenovanje ulica, trgova i spomenika.

Kaže i da se gradska vlast obvezala sve planirane spomenike, uključujući i velebni križ na vrhu Marjana, postaviti do kraja svog mandata te da je od redoslijeda njihova postavljanja važnije to što se priča napokon pokrenula. Na otvoreni natječaj za idejno rješenje spomenika Četvrtoj gardijskoj brigadi pozvani su Kažimir Hraste, Kuzma Kovačić, Jozo Vrdoljak, Slavomir Drinković i Tomislav Kršnjavi, a konačan sud o izgledu spomen-obilježja donosi deveteročlani žiri u kojem su predstavnici Grada i Nadbiskupije te stručnjaci raznih profila.

Postavljanju Tuđmanova spomenika protive se SDP i HNS smatrajući da je riječ o političkom i urbanističkom nasilju nad Rivom, ali i pokušaju desnice da prvoga hrvatskog predsjednika iskoristi za izvlačenje starih ideoloških parola iz povijesnog naftalina. Na Gradskom vijeću bili su nadglasani, pa tako Tuđman ipak ide na Rivu, a njegov spomenik simbolizirat će hrvatsku neovisnost. Ako ništa drugo, lijeva se koalicija ipak izborila za to da njezino protivljenje Tuđmanovu spomeniku zapazi i stručno povjerenstvo, koje je utemeljitelja moderne Hrvatske stavilo na začelje kolone.