ZAMJENIK ČELNIKA STOŽERA

Trut o kaznama za građane zbog nepridržavanja mjera, o kontroliranju privatnih okupljanja i adventima

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 26.11.2020 19:20
  • Objavljeno 26.11.2020 u 19:19
Damir Trut

Damir Trut

Izvor: Pixsell / Autor: Lana Slivar Dominic/PIXSELL

Zamjenik čelnika Nacionalnog stožera Damir Trut bio je gost Dnevnika N1 gdje je govorio o novim mjerama i situaciji s epidemijom koronavirusa.

Kazao je kako od epidemioloških mjera sigurno ima koristi. 'Ove koje su dosadašnje su nam držale broj zaraženih na jednoj određenoj razini i na jednom usporenom rastu. Kako smo vidjeli da broj zaraženih ne pada, danas su predstavljene nove, malo žešće mjere, da tako kažem i nadam se i vjerujem da će one imati svoj pozitivni efekt', rekao je u Dnevniku N1.

Na konstataciju kako je premijer najavio sanckije kaže kako ne zna na što je točno premijer mislio, ali kako se stalno nadzire. 'Znači inspekcije Ravnateljstva civilne zaštite, inspekcije Državnog inspektorata, policija i svi ostali koji su u sustavu nadzora nadziru i kažnjavaju. Poglavito u zadnje vrijeme, zadnjih mjesec dana', ističe.

  • +15
  • +12

Vlada RH predstavila nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Upitan koliko su kazni ispisali dosad, odgovara: 'U zadnjih mjesec dana je sigurno preko tridesetak i nešto kazni koje su napisane. Te kazne po Zakonu o sustavu civilne zaštite su za pravne osobe od 20 do 70 tisuća kuna, za odgovornu osobu 10 do 30 tisuća kuna. Znači, po Zakonu o zaštiti stanovništva može biti od 3 do 8 tisuća kuna, mogu biti i po Zakonu o ugostiteljstvu kazne'.

'Da bi se kažnjavalo građane, prvo treba donijeti odluku o tome. Mi zaista do sada nismo takvu odluku donijeli. Prema građanima se išlo edukativno. Znači da se senzibiliziraju i da znaju da se treba zaštititi, da treba zaštititi sebe i druge i cijelo vrijeme radimo takvu jednu edukaciju. Koliko smo bili uspješni - u jednom vremenu vrlo uspješni i čini mi se da je u ovo zadnje vrijeme to malo popustilo i da je ta stega malo manja i vjerojatno će se morati pribjeći i tako nečemu', kazao je Trut.

Na pitanje znači li to da se treba mijenjati Zakon o civilnoj zaštiti ili Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti da bi se moglo kazniti građane, Trut je rekao da je to točno te je dodao kako ne zna hoće li doći do izmjena zakona. 'To će se tek vidjeti.'

Privatna je okupljanja, istaknuo je, teško kontrolirati.

'Zato i kažem da mi cijelo vrijeme radimo edukaciju i pokušavamo promijeniti svijest građana. Jer građani moraju biti svjesni da se moraju pridržavati mjera. Nema ni toliko policije, ni toliko inspektora civilne zaštite niti toliko bilo kojeg segmenta nadzora koji bi mogao svakom građaninu biti iza leđa i govoriti mu kako i na koji način se treba ponašati. To je utopijsko razmišljanje, svijest građana je ono što je bitno. Mogu reći da se u velikoj većini građani ponašaju kvalitetno i onako kako je propisano', rekao je.

Video: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na pitanje jesmo li u 'light lockdownu', odnosno ublaženoj verziji potpunog zatvaranja kakvo pamtimo od proljeća, rekao je:

'Ne znam što je lockdown i kako ga definirati. Ja nisam nigdje pročitao definiciju. Ovo što mi imamo to je umjerena odluka ili umjerene mjere prema onoj situaciji i broju zaraženih koji mi imamo i situaciji koju mi imamo danas u Hrvatskoj.'

Rekao je kako misli da ugostitelji svakako trpe teret.

'Ugostiteljstvo je po svom defaultu grana gospodarstva u kojem se događaju druženja, u kojem se ljudi okupljaju, u kojem nešto popiju, nešto pojedu, slave, druže se, itd. To je nešto što zaista nije dobro u ovom trenutku epidemije', smatra. 

O zalihama zaštitne opreme kaže da je dovoljna i da se nedostatak neće dogoditi. 

'Što se tiče zaštitne opreme, ja zaista mislim da se ta situacija neće dogoditi. Mi imamo puna skladišta. Sve ono što izlazi u kratko vrijeme zanavljamo i ponovno ulazi u skladište. Imamo dogovore za veće nabave kojima bi podigli isto tako na jednu višu razinu količinu sredstava', rekao je Trut za N1.

Osvrnuo se i na održavanje advenata, kojih ove godine zbog novih mjera neće biti. 

'Advent se može proslaviti u krugu obitelji, on je prvenstveno duhovni događaj, a nije samo svjetovni događaj, nije samo hrana i piće kako mnogi misle da je advent. Nažalost, u ovom trenutku mislim da to zaista nije dobro i da se okupljamo na takvim lokacijama i takvim mjestima. Naravno, bit će i zabranjeno odlukom. Treba pričekati iduću godinu', kazao je zaključno. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!