OZBILJNA SITUACIJA

Đikić reagirao na strože Vladine mjere u borbi protiv koronavirusa, Plenkoviću dao pet savjeta

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 26.11.2020 17:23
  • Objavljeno 26.11.2020 u 16:54
Ivan Đikić

Ivan Đikić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon što je predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za novinare predstavio nove mjere koje stupaju na snagu u petak u ponoć i vrijedit će do 21. prosinca, o svemu se oglasio i znanstvenik Ivan Đikić.

Đikić je pozdravio strože mjere, ali predložio Plenkoviću i neke dodatne, dugoročnije mjere, javlja N1.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

'Predložene epidemiološke mjere odgovaraju ozbiljnosti situacije. Premijer, Vlada RH i Stožer će imati moju stručnu podršku u provođenju istih.

Pružit ću i stručnu pomoć u komunikaciji pravilnih mjera prema građanima. Jasno mi je da samo zajedničkim djelovanjem možemo smanjiti širenja virusa i očuvati zdravlje i gospodarstvo u RH.

  • +24
  • +21

Vlada predstavila nove, strože mjere u borbi protiv koronavirusa

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Važno je da se mjere mogu mijenjati, postajati strože, ali i blaže, s obzirom na točne podatke koje ćemo prikupljati s vremenom u svim županijama.

Uz podršku, želio bih uputiti par savjeta premijeru Plenkoviću da budemo što uspješniji u primjeni ovih mjera i da gledamo ipak malo dalje u budućnost nego samo 4 tjedna:

1. Točni podaci i jasni parametri

Ponavljanje opisnih političkih fraza (trenda rasta, pad trendova, dinamika zaraze) nisu dovoljni za građane u ovoj kriznoj situaciji. Apelirao bih na premijera Vlade RH i Stožer da točno definiraju broj incidencije novozaraženih, broj hospitaliziranih i broj umrlih koji će biti važni za buduće smanjivanje mjera za 3-4 tjedna. Danas je incidencija 900 na 100.000 stanovnika. Mi trebamo spustiti taj broj ispod 200 na 100.000 što prije, a pred Božić cilj bi trebao biti ispod 50 na 100.000. Ako se to ne dogodi moramo znati koje dodatne mjere ćemo poduzimati.

2. Testiranje

Neophodno je povećati broj testiranja jer nam je to najvažniji podatak da možemo mjeriti učinak mjera. Današnji postotak pozitivnih na testiranju je 35%. Taj broj moramo spustiti ispod 15%, a poželjno ispod 5%. To se može postići jedino povećanim brojem testiranja. Neophodno je najmanje 20.000 testiranja tjednog dnevnog prosjeka, a i više dok ne padnemo ispod 15% pozitivnih.

3. Kazne

Obavezno je uvođenje adekvatnih i točno definiranih kazni za sve koji krše mjere. To nije pitanje političkog interesa nego praktične potrebe građana. Određeni broj neodgovornih pojedinaca, uključujući i političare ignoriraju mjere i dovode do urušavanja djelotvornosti mjera i ostećenja zdravlja građana RH. Kazne su uvele brojne zemlje EU-a i izrazito su važne u današnjoj situaciji u Hrvatskoj.

4. Iskrenost u javnoj komunikaciji

S osobne strane, ne kao stručnjak, nego kao obični građanin RH, nadao sam se čuti bar jednu jedinu rečenicu samokritike ili isprike od strane premijera za sadašnju situaciju i ovaj ogromni broj umrlih u studenom (preko tisuću ljudi). Tu prije svega mislim na povlačenje njegovih nedavnih javnih izjava da je virus najodgovorniji za povećani broj umrlih u Hrvatskoj.

Video: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Pozivanje na odgovornost i građana u Hrvatskoj, a bez ukazivanja na odgovornost Vlade RH i Stožera, nije primjerena. Stoga nam je potrebna iskrenost i kritičnost u komunikaciji, te trebamo pronaći model zajedničkog djelovanja i motiviranosti građana i gospodarstvenika u RH.

5. Dugotrajna strategija RH u borbi protiv covida-19

Neophodno je što prije pripremiti i objaviti sveobuhvatnu strategiju s planovima do kraja 2021. godine. Ta strategija treba uključiti zdravstvene, gospodarske, financijske, socijalne, obrazovne i psihološke mjere koje će građani i gospodarstvenici imati kao orijentir za svoj rad i život tijekom 2021', piše Đikić u svom pismu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!